Valul migrației care a răvășit Balcanii se apropie de Banat

banloc

Valul de refugiați din nordul Africii și Orientul Mijlociu, care a inundat în ultimele săptămâni regiunea Balcanilor, se apropie tot mai mult de teritoriul României.

Țara noastră a fost până în prezent ocolită de acest fenomen, comparat de mulți analiști internaționali cu o nouă migrație a popoarelor, în primul rând datorită unor avantaje geografice: poziția periferică față de rutele tradiționale de tranzit și faptul că Marea Neagră și Dunărea limitează mult variantele de transport necontrolat.

CITEŞTE ŞI:
Piaţa Libertăţii şi-a găsit identitatea – FOTO

În plus, faptul că țara noastră a rămas în afara spațiului Schengen se dovedește a fi, în acest caz, un avantaj esențial, întrucât cea mai mare parte a migranților au ca destinație țările dezvoltate din centrul și nord-vestul continentului.

Aceiași factori contribuie însă la fragilizarea pe care o are sectorul bănățean al frontierei de stat, care se află foarte aproape de ruta principală de deplasare a transfugilor, fiind formată, în cea mai mare parte, dintr-un sector terestru, relativ ușor de depășit. Un alt factor de preocupare îl constituie decizia, deja materializată, a autorităților maghiare de a instala la granița cu Serbia un gard de sârmă care să împiedice migrația clandestină – transfugii, care până acum n-au fost impresionați de acest obstacol, putând fi tentați să ocolească gardul prin județul Timiș.

CITEŞTE ŞI:

Plantează flori în gropile de pe drumul Neudorf – limită Timiş

imigranti

Deocamdată, după cum ne-au confirmat și edilii comunelor de la frontiera româno-sârbă, zona este liniștită.

Viceprimarul Emil Petrovici din comuna Livezile ne-a declarat că nu s-a semnalat nici un caz și că autoritățile locale au convingerea că responsabilii cu protecția frontierei de stat știu ce proceduri să aplice. La rândul său, primarul Cornel Toța din comuna învecinată Banloc este de părere că fenomenul tranzitului ilegal ar putea să apară, însă nu va fi de anvergură, atât pentru că zona este bine păzită, cât și pentru că în fața frontierei terestre, pe teritoriul sârb, există un sistem de canale și râuri care limitează natural astfel de mișcări.

CITEŞTE ŞI:
TIMIŞ. Chiquita, mamă de profesie

Cetățenii din zonă sunt, la rândul lor, foarte puțin îngrijorați de perspectiva confruntării cu migrația clandestină, printre opiniile exprimate numărându-se și faptul că ocolul pe care ar trebui să-l facă transfugii față de destinațiile lor reale ar fi prea mare, greu de gestionat de oameni care se bazează aproape exclusiv pe asistența umanitară oficială. În schimb, autoritățile competente în asigurarea protecției frontierei sunt, deja, în alertă.

CITEŞTE ŞI:
Asiguraţii pot cere Astra înapoi o parte din bani până la aprobarea falimentului sau FGA ulterior

Astfel, comisarul șef Florin Bulgariu, șeful Poliției de Frontieră Caraș-Severin, și-a exprimat temerea că liniștea de acum este ”cea de dinaintea furtunii”, anunțând că serviciul grăniceresc a demarat pregătiri intense pentru a gestiona fluxuri migratorii serioase.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Valul migrației care a răvășit Balcanii se apropie de Banat

  1. Sergiu, faptul ca denigrezi românii în tara ta(și a lor) denota un nivel de cultură vecin cu al maimuței. Îți dai oare seama, în naivitatea ta, că ura asta nu face bine nimănui? As putea pune pariu că ești și un bun creștin. Așa-i?

    1. A erupt orgoliul din tine, oltene! Vă credeţi mai cultivaţi decât maimuţele dar vă înşelaţi. La voi ura, invidia şi denigrarea sunt native!

      1. Sergiu, dacă m-ar fi caracterizat vreunul din atributele menționate, ti-aș fi zis că ești un bănățean incult și ignorant și c-am venit în banat ca duceați lipsă de șefi. Dar n-o fac. În schimb încerc să-ți explic ca uscăturile sunt uscături indiferent din ce pădure vin, pricepi? Sunt mai multe în Oltenia? Păi da, da’-i și pădurea mai mare..

  2. Solicit redactiei sa elimine mesajele discriminatoare pe care postacul ”Sergiu” le-a afisat. E in primul rand o obligatie deontologica si in al doilea rand legala. Asa-zisul ”Sergiu” nu are un comportament demn de un banatean, tolerant si multicultural.

  3. Cautam colaboratori seriosi! Ofertă speciala pentru cei care vor să faca bani in timpul liber sau full-time. Vei lucra intr-o echipa cu experientă, iar rezultatele sunt deja dovedite. Te vei convinge imediat ca ai facut cea mai buna alegere! Pentru mai multe detalii, cauta-ma acum la adresa de email:  [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *