Va fi salvată încă o moară din Banat

Va fi salvată încă o moară din Banat

Primăvara aduce salvarea unei mori din Banat

În drumurile lungi prin Banatul Montan, Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, a întâlnit ceva neaşteptat: o moară neinclusă în cartea sa! Bucurie şi frustrare în acelaşi timp, spune Trifan. Moara lui Buleta sau Moara de la Pod din Gârlişte, acum o ruină, ar putea avea şansa de a fi salvată. În primăvară, Radu Trifan a programat deja o excursie la Gârlişte, conform caon.ro.

„La întoarcere dinspre Oravița am făcut o oprire în comuna Goruia unde ne-am cunoscut cu domnul primar și doamna viceprimar, am povestit despre situația comunei și potențialul turistic extraordinar, prea puțin explorat. Ocazie bună pentru noi să revenim la Gârliște, sat pe care l-am vizitat de două ori, prima oară prin 2010, când drumul până acolo era un coșmar.

S-a schimbat mult, s-au cumpărat multe case de către orășeni dar, din păcate, au dispărut zeci de fațade bogat ornate, tipice pentru satele din Valea Carașului. Chiar și așa, păstrează din farmecul de odinioară și rămâne o mică bijuterie de sat. Iar de aici se pornește în explorare către Cheile Gârliștei. Și acum, surpriza zilei pentru mine! Am mai găsit o moară, neinclusă în cartea mea!

Bucurie și frustrare în același timp! Este vorba despre Moara lui Buleta sau Moara de la Pod, care a funcționat până în anii comunismului, azi fiind doar o ruină, din păcate. Trebuie neapărat să organizăm o excursie în zonă și la Cheile Gârliștei de îndată ce vine primăvara!“, a precizat Radu Trifan.

Citește și: Marele artist bănăţean Doru Ţăranu împlineşte 60 de ani


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Va fi salvată încă o moară din Banat

  1. Dar morile astea nu afecteaza „ecosistemul”? UE ce parere are? zic sa le daramam si pe-astea, sa fim „eco”. As propune chiar ca agentia de protectie a mediului in cadrul actiunilor sale de spalat pe creier elevii in privinta „zonelor umede” sa explice ca nu e bine dom’le sa afectezi albiile raurilor, sa deviezi apa sa bla bla bla. Bîstroe? a, ala nu se pune. Si nu avem noi si hidrocentrale aproape gata blocate de tot felul de oengeuri de mediu platite din afara? Pentru ca nu sunt „verzi” dom’le, nu sunt „verzi”, afecteaza! Aveeem, de ce sa nu avem? Lasa ca cumparam curent de la altii, fie el produs si din carbune, „logic”! Iar morile astea par cam subversive, pe langa ca afecteaz mediul, mai dau si un exemplu de independenta a omului de rand in dauna capitalistilor neoconi, pai ce facem aici neotovarasi, se poate? jos cu ele! Daaa. ziua mondiala a zonelor umede trebuie neaparat promovata in scoli, sa priceapa „viitorul tarii” ca trebuie returnate „naturii” terenurile agricole desecate cu atata efort in trecut. Dar nu si cele din Olanda de exemplu, alea nu! doar astea de la fraierestenii invitati sa cumpere de la „Mega”. Micii fermieri? nope, sa fie distrusi, raman doar aia mari. Un fel de colectivizare, dar totul in mana catorva privati corporatii din afara. Cam asta cu morile astea, strica „ideologiile”, ceea ce e foarte periculos, pai se poate?!? neocolonialismul si prosteala verde sa traiasca! iar prosteala sa inceapa de la varste fragede, din scoala, mi se pare normal. noul normal.

    ps: critica la adresa propagandei in scoli privind „ziua mondiala a zonelor umede” este atent „moderata”(cenzurata adica) de diverse(nu dam nume😉) „ziare” online

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *