Unde sunt cele mai dificile sectoare de pe șantierul noii magistrale feroviare din vestul României

sectoare

Unde sunt cele mai dificile sectoare de pe șantierul noii magistrale feroviare din vestul României

Un raport privind situația lucrărilor de modernizare a magistralei feroviare Simeria – Arad (KM 614) a fost publicat de Asociația Pro Infrastructură.

Membrii asociației care monitorizează proiectele mari de infrastructură derulate în România, arată că au identificat împreună cu unul dintre antreprenori și cu reprezentanții Căilor Ferate Române punctele critice de pe șantierul căii ferate din vestul țării.

CITEȘTE ȘI: Imagini terifiante. Un bărbat a ucis cu sadism un porc, după ce l-a lovit minute în șir cu un topor

Unul dintre acestea se află la Mintia, fiind cuprins în proiectul de modernizare a infrastructurii feroviare pe tronsonul Simeria – Gurasada, în lungime de 41 de kilometri. Pe acest sector, lucrările au început în toamna anului 2017 şi au termen de finalizare anul 2023.

„Descărcarea arheologică de la castrul roman Micia (la vest de Mintia) a amânat lucrările în zonă. Arheologii sunt în teren și așteptăm antreprenorul (FCC) să dea startul execuției pe primul fir în scurt timp”, arată Asociația Pro Infrastructură.

Trei tuneluri feroviare, dintre care unul deschis parţial (polată) sunt construite pe malul stâng al râului Mureş, în vecinătatea localităţilor Tisa (comuna Burjuc) şi Sălciva (comuna Zam). Lucrările la tuneluri au început în urmă cu peste doi ani, în cadrul proiectului de modernizare a magistralei feroviare, pe tronsonul Ilteu – Gurasada, de 22 de kilometri, demarat la sfârșitul anului 2017.

CITEȘTE ȘI: Gheorghe Dincă a povestit cum a răpit-o pe Luiza Melencu: „A început să mă lovească cu palmele”

„La Sălciva, polata este avansată, iar tunelul mare are portalul estic început. După el va exista un tunel mai scurt. Evident, cei de la Aktor sunt în întârziere, dar date fiind dificultățile lor financiare, este pozitiv că doresc să ducă șantierul la bun sfârșit. Suntem informați că săpăturile la tunelul mare au început. Restul lotului Aktor-Arcada se prezintă bine: ambele poduri pe poziție, terasamente ridicate, stații cu fire noi instalate. Dar lipsa tunelurilor va menține traficul feroviar pe firul vechi de pe malul drept al Mureșului (Burjuc-Zam-Ilteu) câțiva ani în plus”, informează Asociația Pro Infrastructură, pe pagina sa de Facebook.

Alte două zone în care constructorii întâmpină dificultăți se află în județul Arad, pe subtronsonul Bârzava – Iteu, aflat în şantier din 2017. Cele mai complexe lucrări au loc în zona localităţii Bătuţa, unde se construieşte un tunel de aproape 600 de metri. Un deal aflat în fața tunelului Bătuța spre est urmează a fi excavat. „Am primit o estimare, jumătatea lunii mai, pentru asigurarea accesului utilajelor, astfel încât consolidarea dealului să nu întârzie circulația prin noul tunel (așteptată în 2023). Săpătura a ajuns la 466 din cei 586 metri, iar portalul vestic este avansat”, informează asociația.

Potrivit reprezentanților acesteia, la cetatea Vărădia se circulă pe traseul provizoriu proiectat, pe un singur fir. „Linia definitivă este prevăzută pe amplasamentul cetății, care trebuie deci mutată. Sursele indică faptul că documentația necesară strămutării este avansată, deci sperăm să putem filma în curând aceste operațiuni arheologice speciale”, arată API.

Magistrala Simeria – Arad va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou, trei tuneluri, o polată (tunel la zid) şi nouă poduri peste râul Mureş: trei la Brănişca, două în zona comunei Zam, două la Bârzava şi două la Conop.

„Toate cele nouă poduri poduri noi peste Mureș sunt acum pe poziție. Sunt lucrări avansate pentru mutarea traficului pe două din podurile noi, la Conop, sperăm în octombrie-noiembrie.

Terasamentele sunt avansate pe toate secțiunile. În scurt timp se va intra pe fir nou pe distanța Ilia -Câmpuri Surduc cap Y. Noul pasaj rutier de la Ilia va primi traficul în curând, ceea ce va permite demolarea pasajului vechi (executat prea jos pentru noul nivel al căii ferate) și definitivarea traseului liniei în zonă”, informează Asociația.

Noua magistrală de cale ferată din vestul ţării va cuprinde 141 de kilometri de cale ferată între KM 614 din judeţul Arad şi Simeria, împărţiţi în patru loturi). Ea a fost proiectată pentru ca trenurile de călători să poată circula pe ea cu viteza de până la 160 de kilometri pe oră, iar marfarele – cu până la 120 de kilometri pe oră.

Lucrările la noua magistrală feroviară au fost împărţite pe patru sectoare. Potrivit CFR, acestea sunt:

Lot 1 Subtronson 2a: Km 614 – Cap Y Bârzava, construit de Asocierea Astaldi S.p.A., FCC Construccion SA, Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie S.p.A. şi SC Thales Systems Romania SRL. Lungimea căii ferate modernizată: 41,91 km. Valoare contract: 1.689.959.733 lei. Termen estimat de finalizare: decembrie 2022.

Lot 2 Subtronson 2b: Cap Y Barzava-Cap Y Ilteu, construit de Asocierea Astaldi S.p.A., FCC Construccion SA, Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie S.p.A. şi SC Thales Systems Romania SRL. Lungimea căii ferate reabilitată/modernizată: 36,04 km. Valoare contract: 1.763.393.462 lei. Termen estimat de finalizare: decembrie 2022.

Lot 3 Subtronson 2c: Cap Y Ilteu – Gurasada, construit de Asocierea AKTOR S.A., Alstom Transport S.A. şi Arcada Company S.A. Lungime cale ferată reabilitată/modernizată: 22,34 km. Valoare contrac: 1.498.975.514 lei. Termen estimat de finalizare: septembrie 2023.

Lot 4 Tronson 3: Gurasada – Simeria, construit de Asocierea FCC Construccion SA, Astaldi S.p.A. şi Contratas y Ventas SA. Lungime cale ferată reabilitată/modernizată: 40,88 km. Valoare contract: 2.636.523.184 lei. Termen estimat de finalizare: februarie 2023, conform zhd.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *