Una dintre capodoperele peisagistice ale Timişoarei intră în reabilitare

alpinet

Parcul Alpinet face parte din salba de parcuri de pe malurile Canalului Bega şi este una dintre capodoperele peisagistice ale oraşului, fiind amplasat între Podul Tinereții și Podul Traian.

Iniţial s-a numit „Arboretum” și a fost creat în 1934 de Mihai Demetrovici, cu prilejul unei întâlniri a horticultorilor din România. Diverse specii alpine şi subalpine (de aici și numele de azi) au fost aduse, îngrijite şi aclimatizate, nu numai din România, ci şi din alte locuri.

Terenul având numeroase denivelări, s-a pretat la realizarea mai multor terase cu ziduri de piatră, sugerând, din nou, denumirea de Alpinet atribuită ulterior.

Din suprafaţa totală de aproape 22.000 de metri patraţi, aproape 12.000 reprezintă spaţii verzi. În decursul timpului, parcul a suferit o serie de îmbunătăţiri şi reconfigurări, cele mai importante fiind cele din ultimii zece ani, când s-au constituit colecţii de magnolii şi alte specii deosebite.

Având în vedere că ultima reabilitare majoră a avut loc în 2003, Primăria Timișoara și-a propus, de câțiva ani, să împrospăteze acest frumos spațiu verde. În anul 2015, un proiect cu acest scop s-a aflat pe lista de rezervă a finanţărilor europene, dar a fost retras din cauza imposibilităţii realizării acestuia în timp util şi, pe de altă parte, din cauza suprapunerii cu proiectul de reabilitare a malurilor Canalului Bega.

Parcul va fi amenajat în acest an, pentru suma de 1,5 milioane de lei, bani alocați de la bugetul local. Conform proiectului deja existent, reabilitarea va viza lucrări la suprafaţa gazonată, jardiniere, trandafiri, lac și sistemul de alei. Se vor planta peste 100 de arbori, arbuşti şi plante perene, vor fi montate 34 de bănci şi 32 de coşuri de gunoi. Nota de inedit a vechiului proiect era dată de montarea a 56 de dale solare, care ar urma să lumineze după lăsarea întunericului.

Documentația pentru lansarea licitației a fost deja transmisă, a anunțat conducerea municipalității, iar durata de execuție estimată a lucrărilor este de șase luni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *