EXCLUSIV. Un șef din primărie primește cadouri de zeci de mii de euro de la o firmă de apartament

primaria timisoara 9

Săptămâna trecută v-am dezvăluit că “O școală din Timișoara a cumpărat produse second-hand cu prețuri umflate de 30 de ori de la o firmă de casă a unui șef din primărie!”, precum și alte afaceri extrem de păguboase făcute de Colegiul de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” atât cu firma respectivă – una obscură, de apartament, fără vizibilitate pe internet -, cât și cu alte “sereleuri” de aceeași factură aparținând unor apropiați ai aceluiași șef din primărie. În episodul de astăzi vom developa mecanismul prin care personajul în cauză, Lelica Crișan, șefa Biroului Finanțare Școli din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara (PMT), este recompensat pentru laborioasa lui activitate.

CITEȘTE ȘI: Adevărul despre relaţia lui Traian Băsescu – Elena Udrea, spus de un fost consilier prezidenţial: „Îmbrăcată în roşu, cu o fustă mini provocatoare, atârnând pe biroul lui…”

Într-una din vilele sistem duplex cu piscină în construcție, aflată lângă Moșnița Nouă, locuiește șefa Biroului Finanțare Școli din cadrul PMT
Într-una din vilele sistem duplex cu piscină în construcție, aflate lângă Moșnița Nouă, locuiește șefa Biroului Finanțare Școli din cadrul PMT

Obrazul subțire cu cheltuiala altuia se ține

Lelica Crișan a devenit, anul trecut, fericita proprietară a unui apartament într-una din vilele ridicate de un dezvoltator imobiliar italian în ceea ce se dorește a fi un complex rezidențial de lux, amplasat între Moșnița Nouă și Albina, la o sută de metri de șosea.

CITEȘTE ȘI: Accident în lanț, în Timiș

Femeie pretențioasă, Lelica Crișan și-a dorit, probabil, ceva mai mult decât dotările standard asigurate de constructor, cum ar fi, de pildă, o scară interioară realizată după gusturile dumneaei. Dorința i s-a împlinit rapid: cu câteva zile înainte ca soții Crișan să-și intabuleze achiziția imobiliară în cartea funciară, SC Comar Grand Extreme SRL, firma de casă din episodul trecut, patronată de Cornel Mariș, fostul soț al șefei Biroului Finanțare Școli al PMT, a plătit unei firme de profil confecționarea, transportul și montarea unei scări interioare din fier cu lemn exact în vila din Moșnița Nouă!

Surorile Lelica și Adelina
Surorile Lelica și Adelina

Suma scoasă din buzunar de patronul firmei Comar Grand Extreme: 11.700 de lei. Un cadou elegant, un cadou costisitor, trecut probabil de afacerist la capitolul “investiții”…

“Eu nu știu despre ce vorbiți aici”

Curioși să aflăm cum explică gestul de mare clasă al fostului ei soț, am contactat-o telefonic pe doamna Crișan, cu care am avut următorul dialog:

– Cum explicați faptul că o firmă care încasează bani serioși din contractele cu școlile din Timișoara plătește 11.700 de lei pentru montarea unei scări interioare la dumneavoastră acasă, în vila din Moșnița Nouă?

CITEȘTE ȘI: Hackerul Guccifer a fost eliberat condiționat, dar va fi extrădat în SUA

– Este un contract comercial, nu? S-au plătit taxe, este înregistrat, nu s-a făcut la negru… (?!?)

– Doamna Crișan, contractul este încheiat între Comar Grand Extreme și firma care a executat lucrarea, nu între dumneavoastră și acea societate, adică firma Comar a plătit lucrarea în locul dumneavoastră! Vi se pare în regulă?

– Eu nu știu despre ce vorbiți aici… Dacă s-a făcut o lucrare, ceva, s-a plătit lucrarea…

– Sintagma “S-a plătit” nu spune nimic concret, cine a plătit lucrarea?

– Nu știu să vă spun acum… Credeți că eu știu din contractele pe care le încheie o societate…

– Doamna Crișan, vorbim despre o scară interioară care s-a montat la dumneavoastră acasă!

– La mine acasă nu s-a montat nici o scară (?!).

– Deci dumneavoastră nu aveți nici o scară interioară din fier cu lemn?

– (Se însuflețește brusc, i se părea că găsise o explicație) Ba da, dar eu am luat casa cu scară, nu am luat casa fără scară…

– Deci în momentul în care ați cumpărat casa, era scara instalată, înainte să fiți dumneavoastră proprietar?

– (Tot mai sigură pe sine) Da, sigur că da.

CITEȘTE ȘI: Șoc la Dumbrăvița: cel mai nou bloc din comună este la un pas de a fi demolat!

– Deci nu știți cine a montat scara, cine a plătit-o, e o coincidență că dumneavoastră ați cumpărat o casă în care s-a montat o scară plătită de firma fostului dumneavoastră soț?

– (Chicotește) Dacă dumneavoastră o numiți coincidență, atunci e o coincidență…

Vila Adelinei Tînjalău, de pe strada Louis Pasteur din Timișoara
Vila Adelinei Tînjalău, de pe strada Louis Pasteur din Timișoara

Înduioșați de jocul actoricesc al doamnei Crișan, nu i-am tăiat buna-dispoziție care o cuprinsese când credea că a ieșit basma curată, dar îi transmitem acum: nu e nici o coincidență, n-a cumpărat apartamentul de la un proprietar anterior care să fi montat el scara interioară, ci dumneaei este primul proprietar, întreaga operațiune făcându-se nu doar cu știința sa, ci și la comanda sa!

Răcoare și confort pentru întreaga familie

Scara interioară nu este singura răsplată acordată de recunoscătorul ex-soț al doamnei Crișan, Cornel Mariș. Patronul firmei Comar Grand Extreme – firmă care încasează la greu din contractele încheiate cu școlile din Timișoara, cărora le livrează, așa cum am arătat în episodul de săptămâna trecută, și bunuri second-hand supraevaluate – a plătit unei alte societăți contravaloarea și montarea unor aparate de aer condiționat Daikin în mai multe imobile ale familiei Lelicăi Crișan.

Mai precis, un aparat în valoare de 8.403 lei a ajuns, în iulie 2017, în proaspăt construita vilă din Moșnița Nouă a doamnei Crișan, alte două aparate de aer condiționat în valoare de câte 7.500 de lei fiecare au fost montate,în august 2016, în vila de pe strada Louis Pasteur din Timișoara a surorii șefei din primărie, Adelina Tînjalău – interesant, nu-i așa, că ambele surori sunt bugetare (doamna Tînjalău lucrează la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Timiș), dar locuiesc în niște vile de toată frumusețea… – iar șase aparate Daikin, de câte 2.000 de lei fiecare, au fost transportate și montate, tot în august 2016, în casa de vacanță a familiei Crișan din satul Șoșdea, județul Caraș-Severin, care, în acte, figurează pe numele mamei șefei Biroului Finanțare Școli al PMT.

“Nu știu, lăsați-mă să îmi clarific…”

Și acum partea a doua a dialogului purtat cu doamna Crișan.

– O parte dintre aparatele de aer condiționat Daikin cumpărate de firma fostului dumneavoastră soț, Comar Grand Extreme, au fost montate în câteva școli, în baza unor contracte încheiate de Comar cu instituțiile de învățământ respective, dar altele au fost montate în imobile ale familiei dumneavoastră: în vila proaspăt construită din Moșnița Nouă, în casa de vacanță pe care o aveți în Caraș-Severin, în vila surorii dumneavoastră de pe strada Louis Pasteur din Timișoara.

De exemplu, în cazul vilei dumneavoastră din Moșnița Nouă, Comar a plătit montarea unui aparat de aer condiționat Daikin în valoare de 8.403 lei, în iulie 2017.

Aparatele de aer condiționat dăruite de Comar Grand Extreme asigură un confort sporit în casa de vacanță a familiei din satul Șoșdea
Aparatele de aer condiționat dăruite de Comar Grand Extreme asigură un confort sporit în casa de vacanță a familiei din satul Șoșdea

Bănuiesc că la acea dată erați deja mutată acolo. Sau s-a întâmplat la fel ca în cazul scării interioare, nu erați încă mutată, ci ați găsit aparatul de aer condiționat deja instalat la momentul la care ați devenit proprietară?

– (Tace câteva secunde) Acum chiar nu pot să vă răspund exact…

– Păi nu știți când v-ați mutat în vila din Moșnița Nouă?

– Dar de ce nu puneți întrebarea asta societății care a făcut contractul, de ce mi-o puneți mie, care…

– … care sunteți proprietara casei! Încă o dată: firma Comar a cumpărat un aparat de aer condiționat pe care l-a montat la dumneavoastră acasă.

De ce să întreb firma, de ce să nu vă întreb pe dumneavoastră cum se face că această firmă a plătit în locul dumneavoastră instalarea aparatului de aer condiționat la dumneavoastră acasă?

– (Tace din nou câteva secunde) Nu știu, lăsați-mă să îmi clarific…

Până își clarifică șefa Biroului Finanțare Școli din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara dilema provocată de niște întrebări simple, dar neașteptate, noi ne vom continua serialul.

Tabloul fraudării bugetului public este departe de a se fi conturat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “EXCLUSIV. Un șef din primărie primește cadouri de zeci de mii de euro de la o firmă de apartament

  1. Lucrez in domeniu, confirm cele descrise in articol, așa se procedează, mai ales in Primărie. Există funcționari cin Primăria Timișoara care îți trimit linkul de pe un magazin online cu ce își doresc acasă, pentru a-ți înlesni un contract, o aprobare.
    După părerea mea, văzând lejeritatea cu care fură, cred ca fac asta de atât timp și așa de mult, ca li se pare normal. Nu înțeleg ce vreți de la ei, doar omul de la serviciu trăiește, nu? Ce mare lucru’ dacă a dus și el acasă o scară, o climă?

  2. Domnilor ziaristi , chiar asa , de ce sînteți rai , se stie doar ca la noi in tara , funcționarii din primării , mai ales cei care au puterea în pix , sînt foarte corecți , si doar se stie , daca esti bugetar , adică lucrezi la ,, stat ,, , tot ce ai este doar din salariul , doar din salariu .

  3. Prin anii ’90 am prezentat unui functionar din Primarie o oferta a unei firme din Bucuresti, eu urmand sa asigur doar transportul, mi s-a parut o afacere buna pentru orasul meu si ma simteam mandru ca pot sa ajut cu ceva. Era un utilaj de retopit asfaltul, se decoperteaza o strada, se retopeste asfaltul vechi, completandu-se cu material nou, dupa necesitati, se pune inapoi, compresor, si in cateva ore strada e ca noua, cu 3 oameni la munca, mai trebuie doar vopsita. Pret: 50.000 marci germane. Am fost intrebat verde in fata: „eu ce castig din asta”? Si asa a ramas Timisoara fara asemenea utilaj inca vreo 10 ani, reparatiile s-au facut cu lopata, sau de loc.

  4. La cate se intampla pe relatia primarie-isj-invatamant, ati putea face zilnic articole daca s-ar dorii. Oricum unii scriu una alta si ei tot bine mersii cei ce nu au intrat in gura presei ca rapoartele CC se uita si masuri pauza.

  5. Bai, mandreci catalin, pardon nimenialtul, de la Comar Grande, marele prietenu de cotcarii a lu fiu lu madam Lelica, unde ai dispărut? Nici o opinie, nimic pe comentarii?

Lasă un răspuns