Un manual de geografie îi dezorientează pe elevi și pe profesori

manual geografie

După ce manualul de geografie de clasa a VI-a, recent editat de Editura Didactică și Pedagogică, este plin de greșeli, acesta va ajunge pe băncile elevilor așa cum este.

CITEȘTE ȘI: Cel mai scump teren agricol din România s-a vândut în vestul țării

Cartea școlară a fost deja tipărită în 1,6 milioane de exemplare, iar erorile vor fi corectate doar în varianta electronică. „Proiectul manualului școlar de geografie pentru clasa a VI-a, autori Ficustean Mihaela Cornelia, Ficustean Dorin, Mihai Ciprian, Popa Ionela a fost clasat pe locul I, cu un punctaj de 91,25 de puncte dintr-un maxim de 100”, arată Editura Didactică și Pedagogică într-un comunicat.
manual geografie1
Manualul „a primit aviz științific favorabil din partea unui reprezentant al mediului universitar specializat în geografie.

Singura observație negativă a acestui evaluator era aceea că „gradul de dificultate a noțiunilor cuprinse în text este pe alocuri prea ridicat”.

CITEȘTE ȘI: Un nou director și un alt nume pentru Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timişoara

În rest, din raportul de evaluare se poate constata că „materialul grafic și cartografic este corect din punct de vedere științific, prezentarea conținuturilor este realizată unitar și coerent, activitățile de învățare sunt diverse, bine alese, favorizând utilizarea metodelor didactice activ-participative”. În ceea ce privește autorii, trebuie precizat faptul că doi dintre aceștia au însoțit echipa României la Olimpiada Internațională de Geografie din Canada, unde au participat peste 160 de elevi din peste 43 de țări, iar lotul olimpic român s-a clasat pe locul I la națiuni”, precizează sursa citată.

CITEȘTE ȘI: O fetiță de 12 ani a ajuns în stare gravă la spital din cauza unui trend viral! Mare grijă, i se poate întâmpla și copilului tău. Video

Greșeli peste greșeli

Din păcate, manualul de geografie e departe de ceea ce a precizat evaluatorul. Este plin de erori încă de la primele pagini. Pe harta care indică traseul Dunării se vede cum Turnu Măgurele este poziționat acolo unde până acum toți știam că este orașul Drobeta-Turnu Severin.
manual geografie2
Insula Ascension este scrisă „Asuncion”. Şi acesta este un nume corect, dar este capitala Paraguayului. Dacă mergem în America de Sud, vedem că greşelile apar încă din nordul continentului.

CITEȘTE ȘI: Marile oraşe, bătute de localităţile limitrofe la dezvoltarea rezidenţială

Guyana Franceză este scrisă cu „i” şi nu cu „y” aşa cum este corect, iar în sudul continentului, acolo unde apare Insula Falkland, cei care au editat manualul au uitat o literă, aşa că pe hartă apare Insula Falkand. Marea Moartă este plasată greşit pe hartă, în locul Mării Roșii.

De asemennea, nu apare Sudanul de Sud, deși este o țară independentă încă din 2011. Nici harta Australiei nu a scăpat de erori. Insula Tasmania este numită greşit „Vanuatu”, deși pe hartă apare și Vanuatu corect scris și la locul real. Şi un oraş rusesc a fost scris greşit.

CITEȘTE ȘI: Doi bărbaţi au încercat să vândă un pui de leu la un ştrand din Timișoara

Este vorba de Krasnoyarsk, care pe hartă apare Krasniarsk.

Părerea experților

Experții susțin că Editura Didactică și Pedagogică și-a propus un proiect foarte ambiţios, să se ocupe de toate manualele din România. ”Strict organizatoric, nu erau dotaţi să facă faţă unei asemenea munci”, spune Cristian Greșanu, reprezentantul Uniunii Editorilor din România.
manual geografie3
”Am putea să acceptăm că e nevoie de oameni dedicaţi care să fie autori de manuale. Această soluție, cu ministerul care le face, trebuie dezvoltată. Ori ne întoarcem la edituri, care prin competiţie asigură calitate, pentru că editurile îşi pot asuma costuri de dezvoltări de echipe dedicate pentru manuale când sunt într-o competiţie. Dacă ministerul rămâne singurul autor de manuale, probabil că se va ajunge la o soluţie prin care experţi permanenţi dedicaţi trebuie angajaţi prin concurs de către Editura Didactică şi pedagogică”, spune Daniela Vişoianu, expert în educaţie.

Manualul nu a fost distribuit încă în Timiș

În județul Timiș, manualul de geografie de clasa a VI-a nu a fost distribuit încă, el afându-se în depozit. Ca urmare, dascălii având această specializare nu au avut ocazia să-l răsfoiască.

Totuși, Nicoleta Petrulescu, profesor de geografie la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, a precizat: ”Nu am văzut manualul, nu pot să am un punct de vedere. În cazul în care sunt atâtea erori, fiind vorba de o carte științifică, acest lucru e grav”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *