Un avocat al copiilor le-ar aduce mai multe drepturi?

copil 1

Ministerul Muncii intenționează să înființeze Avocatul Copilului, pentru ca drepturile şi interesele celor mici să fie apărate şi promovate în faţa tuturor, fie că este vorba de instituţii sau alţi factori de decizie ale căror hotărâri au impact asupra vieţii acestora. Pe hârtie sună bine, dar deși copiii din România beneficiază, teoretic, de multe drepturi, în realitate lucrurile stau cu totul altfel.

De exemplu, sănătatea lor depinde de fondurile pe care le alocă ministerul de resort. Analizele care li se fac sunt gratuite, dar, la fel ca în situația oricărui cetățean român, programarea pentru ele se face cu cel puțin o lună înainte, răstimp în care copiii (despre care se știe că se îmbolnăvesc cel mai des) trebuie să aștepte, bolnavi, să le vină rândul pentru a putea beneficia de ele.

De cele mai multe ori, afecțiunile trebuie tratate urgent, astfel că părinții sunt nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a le putea face analizele copiilor în timp util. În cazul internării într-o unitate spitalicească, părinții trebuie să plătească suplimentar ca să poată sta cu copiii mai mari de trei ani, iar în cazul celor de șapte ani, Ministerul Sănătății a eliminat și această posibilitate, fiind interzis accesul vreunui însoțitor.

De asemenea, sistemul educațional, care ar trebui să fie gratuit pentru copii, se plătește. Creșa, grădinița și after-school-ul se plătesc, la fel și zilele libere acordate salariaților din sistemul public, perioade în care părinții fie trebuie să angajeze bone, fie plătesc instituții private care să aibă grijă de cei mici.

Copiii abuzați de unul dintre părinți fie sunt trimiși în plasament, fie sunt lăsați în grija celuilalt părinte, fără ca statului român să îi pese însă dacă aceștia vor avea sau nu un acoperiș deasupra capului. De-a lungul timpului, au existat nenumărate cazuri în care mamele au trebuit să plece cu cei mici în brațe din locuința soțului, din cauza violențelor acestuia, și au rămas pe drumuri. La fel, în cazul unui divorț, părintele care deține o locuință nu este obligat să o pună la dispoziția copilului său, decât dacă acesta îi este încredințat lui.

În aceste condiții, cel mai posibil un Avocat al Copilului nu ar reprezenta mai mult decât tichia de mărgăritar pe capul chelului…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *