UDMR ține congres național la Timișoara. Romii maghiari și Legea Minorităților, teme principale

UDMR ține congres național la Timișoara. Romii maghiari și Legea Minorităților, teme principale

UDMR ține congres național la Timișoara. Romii maghiari și Legea Minorităților, teme principale

Congresul Uniunii Democrate Maghiare din România va avea loc în data de 28-29 aprilie la Timișoara. Partidul principalei minorități etnice din țară, aflat la guvernare, organizează al 16-lea congres național, unde principalele teme sunt strategia politică până în 2030, noua lege a minorităţilor și participarea socială egală a romilor maghiari.

Cel de-al treilea punct, care vizează drepturile romilor maghiari, este o premieră pe scena politică post-decembristă, fiind pentru prima oară când reprezentanții unei minorități recunosc oficial și ridică problema unui subgrup minoritar, din componența sa.

Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) din UMDR a luat, săptămâna trecută, decizia privind opțiunile politice strategice, ce vor fi adoptate la congresul de la Timișoara.

Două documente de lucru au fost considerate a fi potrivite pentru a fi discutate în cadrul congresului de săptămâna viitoare, care va avea loc la Timişoara.

Ce aduce nou congresul de la Timișoara

Noul program al uniunii, intitulat „Decada transformaţională 2023-2030”, are ca obiectiv o actualizare a programului existent. În cadrul prezentării sale, vicepreşedintele executiv István Székely a spus că cele două programe se completează; cel iniţial viza autonomia, cel nou consideră că de actualitate este noua lege a minorităţilor. Programul are trei piloni – rezultatele recensământului, rolul de la guvernare şi alegerile din 2024 – şi a fost dezvoltat cu participarea mai multor grupuri de lucru, a relatat István Székely.

Titlul celuilalt document de lucru acceptat este „Poziţie cu privire la participarea socială egală a romilor maghiari” şi este un program care se lasă aşteptat de 30 de ani, a declarat secretarul de stat Péter Makkai din cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Acesta a amintit că potrivit datelor preliminare ale recensământului, în România trăiesc peste 100 000 de romi maghiari, iar aceştia reprezintă, la rândul lor, factori constitutivi ai naţiunii, aşadar UDMR trebuie să se angajeze la rezolvarea situaţiei acestora.

Potrivit secretarului de stat, perioada actuală este deosebit de potrivită pentru acest lucru, întrucât acum urmează să fie implementată şi strategia de integrare a romilor din România. UDMR doreşte ca documentul să reprezinte baza unei strategii, al cărei scop este acela ca în viitor „comunitatea de romi maghiari să participe în mod egal la construirea societăţii maghiare din România”, a afirmat Péter Makkai, citat de agenția ungară de presă MTI.

Participarea la guvernare și alegerile din 2024

Despre munca de la guvern, Hunor Kelemen a spus că prezenţa UDMR cântăreşte mai mult decât procentul de 6% al maghiarilor pe care îi reprezintă. În acelaşi timp, „nu este un mesaj bun” că expertul recomandat de uniune a fost înlăturat din funcţia de vicepreşedinte al ANRE, deşi a existat o înţelegere verbală contrară, a declarat preşedintele UDMR.

“Urmează o perioadă plină de provocări, când obiectivul principal este obţinerea aprobării legii educaţiei, fără ca Parlamentul României să renunţe la conţinutul acesteia”, a subliniat politicianul maghiar. Au sosit sute de propuneri pentru acest proiect de lege, motiv pentru care Hunor Kelemen consideră că cel mai oportun ar fi ca Guvernul României să îl aprobe prin asumarea răspunderii. În privinţa proiectului de lege nu sunt de acord nici cei din domeniu, aşadar este posibil ca în cazul unei dezbateri parlamentare, în urma numeroaselor amendamente „rezultatul final să nu mai fie unul coerent”, a declarat Hunor Kelemen. „Legea ar trebui să uşureze treaba elevilor, totodată conţine şi clauze importante cu privire la educaţia în limba maghiară”, a mai spus preşedintele UDMR.

Hunor Kelemen a amintit că în luna mai trebuie să aibă loc şi schimbarea premierului. Politicianul a subliniat că UDMR nu este părtaşă la acest proces, un acord în acest sens a fost încheiat de cele două partide la guvernare, PNL şi PSD. În opinia preşedintelui UDMR, dacă acestea chiar vor dori să execute schimbarea, acest lucru este posibil.

CITEȘTE ȘI: Centrul Multifuncțional Bastion reintră în circuitul cultural

În ceea ce priveşte anul electoral 2024, Hunor Kelemen a declarat că “UDMR consideră că cea mai bună soluţie pentru ca munca să nu se oprească ar fi organizarea de alegeri anticipate, însă dacă nu există un consens în această privinţă, nu va insista. Combinarea alegerilor ridică o problemă juridică şi constituţională, deoarece nu există o stare de urgenţă care să o justifice, aşa cum a fost cazul în timpul epidemiei”, citat de agenția MTI.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *