Tribunalul Timiș obligă administrația din Dumbrăvița să nu mai jecmănească oamenii

dumbravita 17

După ce au conștientizat că primăria lucrează pentru oricine altcineva, numai pentru cetățeni nu și că doar discutând pe Facebook nu rezolvă nimic, mai mulți locuitori din comuna Dumbrăvița au înființat un grup de acțiune care și-a propus să stopeze acțiunile și activitățile ilegale ale administrației locale.

De la vorbe, la fapte

Grupul de Acțiune Dumbrăvița (GAD) a trecut rapid de la vorbe la fapte și, în 9 octombrie 2017, i-a chemat în judecată pe reprezentanții administrației locale, solicitând Tribunalului Timiș – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal să îi oblige pe pârâți la comunicarea mai multor informații de interes public cu privire la patru ansambluri de locuințe colective situate pe strada Danaide din comuna Dumbrăvița. Printre documentele solicitate de reclamant se numărau copiile celor patru autorizații de construire cu anexele aferente, copiile certificatelor de urbanism privitoare la cele patru imobile, copiile Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) care includ cele patru imobile.

CITEȘTE ȘI: Casă spartă în miez de noapte. Autorul faptei a fost prins de polițiștii timișeni

De ce a fost nevoie să se ajungă la proces pentru obținerea acestor informații de interes public? Simplu: pentru că Primăria Dumbrăvița n-a catadicsit să furnizeze respectivele informații solicitate de GAD în baza Legii 544/2001. Oamenii au așteptat cele zece zile prevăzute în lege, după care s-au adresat instanței.

Taxe exorbitante

Aduși la tribunal, reprezentanții Primăriei Dumbrăvița s-au transformat în niște furnicuțe și au xeroxat documentele solicitate de grupul de acțiune, arătând instanței că ei și-au făcut treaba și că îi așteaptă la sediul primăriei pe reclamanți pentru a le înmâna setul de acte, contra unei sume mai mult decât piperate, 4.175 lei (!!), taxă pentru multiplicarea documentelor calculată în baza prevederilor HCL Dumbrăvița nr. 43/2008!

CITEŞTE ŞI: Studiu: nu soarele cauzează cancer, ci loţiunile de plajă

Hotărârea adoptată pe vremea vechii administrații, cea a lui Szilagyi Geza, stabilea ca taxe de multiplicare a documentelor 5 lei pentru pagina format A4 și 10 lei pentru A3.

Sume enorme față de cele practicate pe piața liberă, așa cum au demonstrat și cei de la GAD în instanță (cităm din sentința civilă nr. 149 pronunțată în 31 ianuarie 2018 de către Tribunalul Timiș):

„Cu privire la starea de fapt a prețului de piață al multiplicărilor de tip xerox, reclamantul a arătat că, la ora actuală, pentru formatul A4, acest preț variază, la comercianții din arealul Municipiului Timișoara, între un minimum de 0,06 lei (6 bani – n.r.), chiar 0,05 lei (5 bani – n.r.) în varianta față-verso, și 1 leu/pagină, în funcție de comerciant. Prețurile sunt notorii și pot fi identificate cu ușurință și pe internet.

 

CITEŞTE ŞI:  Cumplit accident de muncă. Un bărbat a murit strivit de 200 de tone de ciment

În cazul formatului A3, prețurile sunt duble față de prețurile formatului A4. Reclamantul a susținut că la 5 lei / pagină A4, respectiv 10 lei / pagina A3, taxa de multiplicare stabilită prin HCL 43/2008 este de 83 de ori mai mare decât minimul de pe piața liberă și de 5 ori mai mare decât maximul de pe această piață.

La nivelul anului 2008, anul HCL în cauză, diferențele față de piața liberă erau și mai mari (cu 0,04 lei / pagină A4 pe piața liberă). Cu alte cuvinte, taxa în discuție a fost și este exorbitantă, irațională și ilegală”.

Limitări legale

Dincolo de discrepanțele uriașe dintre prețurile practicate uzual pe piața multiplicărilor documentelor și cele fixate de consiliul local în anul 2008, Grupul de Acțiune Dumbrăvița a mai prezentat, în instanță, un argument și anume că, prin Hotărârea de Guvern (HG) nr. 478/8.07.2016, a fost modificată HG 123/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, astfel încât, la art. 18, alin. 5, se precizează următoarele:

„Costul serviciului de copiere va fi aprobat, respectiv actualizat prin actul administrativ al conducătorului autorităţii sau instituţiei publice centrale sau locale şi nu poate depăşi 0,05% din salariul minim pe economie calculat per pagină”. Așadar, din 8 iulie 2016 încoace, instituțiile publice – inclusiv Primăria Dumbrăvița! – nu-și mai pot face de cap fixând tarife aberante pentru niște operațiuni banale de xeroxare, de zeci de ori mai mari decât prețurile de pe piață.

N-au putut nega evidența

Pornind de la aceste considerente, reclamantul, Grupul de Acțiune Dumbrăvița, a formulat, în timpul procesului, o completare a acțiunii inițiale prin care a solicitat suplimentar anularea în parte a HCL Dumbrăvița nr. 43/23.11.2008 în ceea ce privește cuantumul taxei de multiplicare documente stabilit prin respectiva hotărâre.

Puși în fața evidenței, reprezentanții administrației din Dumbrăvița au admis în fața instanței că taxele stabilite prin HCL 43/2008 încalcă legea: “Referitor la completarea de acțiune, mai exact la capătul de cerere ce are ca obiect anularea în parte a HCL nr. 43/2008, referitor la cuantumul taxei de multiplicare documente, pârâții au arătat că sunt de acord cu admiterea acestuia, deoarece taxa stabilită prin HCL nr. 43/2008 depășește 0,05% din salariul minim pe economie calculat per pagină, așa cum stipulează art. 18, alin. 5 din Normele metodologice de aplicare a Legii 544/2001, aprobate prin HG 123/2002”.

Instanța anulează aberațiile

Ca atare, reținând că “stabilirea taxei de multiplicare la nivelul de 5 lei, respectiv 10 lei depășește cu mult nivelul maxim stabilit prin HG nr. 123/2002” și considerând “întemeiate susținerile reclamantului potrivit cărora, prin stabilirea unor costuri atât de ridicate pentru serviciile de fotocopiere documente, se descurajează practic formularea de cereri întemeiate pe dispozițiile Legii nr. 544/2001 și chiar este blocat accesul cetățenilor la informațiile de interes public, ceea ce contravine evident intenției legiuitorului și principiului constituțional consacrat în art. 31 din Constituția României”, Tribunalul Timiș a dispus “anularea art. 1 al Hotărârii de Consiliu Local al Comunei Dumbrăvița nr. 43/13.11.2008” și „obligă Consiliul Local al Comunei Dumbrăvița la adoptarea unei noi hotărâri cu privire la cuantumul taxelor de multiplicare documente”. De asemenea, instanța a obligat “Comuna Dumbrăvița prin primar la comunicarea către reclamant a documentelor solicitate (…) în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”.

Lupul își schimbă părul, dar năravul, ba

La prima vedere, s-ar părea că binele învinge răul și la Dumbrăvița, însă trupa instalată la conducerea comunei este la fel de obișnuită să lucreze legal, pe cât este de pregătită o vacă să execute mișcări de balet…

Vă explicăm imediat. În timp ce, în fața instanței, reprezentanții administrației din Dumbrăvița aveau o atitudine spășită și recunoșteau că taxele de 5 lei pe pagina A4 și 10 lei pe pagina A3, stabilite prin HCL 43/2008, depășesc cu mult limitele prevăzute de HG 123/2002 modificată, în ședința consiliului local din 23 noiembrie 2017, se adopta hotărârea nr. 167, care stabilea, printre altele, că noile taxe de multiplicare documente din arhiva primăriei sunt… 5 lei / pagină A4 și 10 lei / pagină A 3!!!

Dacă asta nu-i o mostră de tupeu de cea mai joasă speță, atunci nu știm ce altă definiție să-i dăm…

Iar la două zile de la publicarea sentinței Tribunalului Timiș, în 2 februarie 2018, un localnic care solicitase, și el, documentația aferentă unei autorizații de construire eliberate ilegal de Primăria Dumbrăvița, primește acasă nota de plată:

“În conformitate cu solicitarea dumneavoastră privitor la duplicatul documentației AC nr. 802/3.10.2017, vă comunicăm că, conform HCL nr. 167/23.11.2017, valoarea este de 173 pagini x 5 lei + 45 pagini x 10 lei = 1.315 lei”.

Ceea ce se întâmplă în Dumbrăvița a intrat de mult în sfera penalului, însă procurorii din parchetele timișorene, indiferent de acronime, sunt opusul lui Bruce Willis, vedeta seriei “Greu de ucis”. Ei sunt greu de trezit.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Tribunalul Timiș obligă administrația din Dumbrăvița să nu mai jecmănească oamenii

  1. Referitor la procurori cred ca le este frica de Teleorman .
    Nu vedeti ca de frica PSD nu mai aplica nimeni legea in tara asta? Nici prefectura si nici parchetul nu se mai trezesc cand vine vorba de administratie locala PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *