Timișorenii au plătit 100.000 de lei pentru SF-ul unui parc acvatic care nu se mai face

aqua park 1

“Cel mai tare aqua park din Europa de Sud-Est”, anunțat în 2017 și promis ca finalizat în 2020, a rămas doar o vorbă în vânt a primarului Nicolae Robu

  • În schimb, edilul-șef al Timișoarei a ajuns să se laude, zilele trecute, cu schimbarea filtrelor bazinului de înot din zona Dacia, declamând patetic: „Nu vorbe, fapte!”…

În stilul deja consacrat, primarul Timișoarei a anunțat, luni, cu majuscule, pe pagina personală de Facebook: “GATA LUCRĂRILE DE REABILITARE DE LA BAZINUL DIN DACIA! Frumos, nu?! NU VORBE, FAPTE!”.

bazin dacia 1

În ce constase, de fapt, reabilitarea o anunțase, în aceeași zi, cu două ore înaintea lui Robu, viceprimarul Dan Diaconu, tot pe Facebook:

“Mai multă siguranță, o calitate a apei net superioară și un sistem performant de filtrare sunt elementele cu care bazinul Dacia își întâmpină miile de utilizatori. Filtrele, elementele de curățare a apei, foarte vechi, au fost înlocuite cu sisteme performante, iar calitatea apei este monitorizată continuu și în timp real, la bazin, dar și la distanță, rezultatele fiind disponibile online”.

Concret, la obiect, fără majuscule. De altfel, bazinul respectiv fusese supus unei ample operațiuni de renovare în anul 2012, când, probabil, Primăria Timișoara n-a mai găsit banii necesari și pentru înlocuirea filtrelor de curățare a apei.

Adevărat sau fals?

Dar nu acesta este subiectul articolului de față. La postarea de luni, câțiva internauți l-au întrebat pe Nicolae Robu de ce nu ia și Primăria Timișoara exemplul omologilor din Oradea, unde s-a construit în urmă cu câțiva ani un parc acvatic de dimensiuni considerabile. Răspunsul primarului a fost:

“Oradea are regim de stațiune și e eligibilă la fonduri europene pentru așa ceva, Timișoara nu e stațiune și deci nu e eligibilă. Iar pe bugetul local, avem alte lucruri de făcut, mai prioritare. Aqua Park-urile se fac pe bani private”.

La prima vedere, explicația primarului pare una pertinentă, nelăsând loc de prea multe comentarii. Și, totuși, ca multe alte explicații date de-a lungul celor două mandate de Nicolae Robu, și cea de față conținea o minciună. Era o explicație pe jumătate adevărată sau pe jumătate mincinoasă, luați-o cum doriți. Vom diseca în cele ce urmează afirmațiile primarului.

Acum – nu, poate în viitor

Astfel, afirmația “Oradea are regim de stațiune” este o minciună pe care Nicolae Robu a vehiculat-o ori de câte ori s-au iscat discuții cu privire la eventualitatea realizării unui aqua park la Timișoara. Nu, Oradea nu are regim de stațiune, e fals ce susține primarul Robu! Că va fi atestată în viitor ca stațiune turistică, tot ce-i posibil, dat fiind demersul inițiat de Primăria Oradea în iunie 2019.

În vara trecută, Consiliul Local Oradea a adoptat o hotărâre “privind aprobarea documentației necesare atestării Municipiului Oradea ca Stațiune Turistică de Interes Național și depunerea acesteia la Ministerul Turismului”.

Până la această oră pe “lista localităților atestate ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local”, postată pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (în acest minister a fost înglobat și turismul), nu a fost introdusă și Oradea, semn că analizarea documentației elaborate de primăria respectivă n-a cunoscut încă un deznodământ.

E foarte posibil ca orașul condus de liberalul Ilie Bolojan să ajungă pe lista respectivă, dar încă nu este acolo. Așadar, Nicolae Robu a mințit și acum, a mințit și în conferințele de presă susținute în anii trecuți, în care a susținut că Oradea are regim de stațiune.

Oradea a vrut, Timișoara nu a vrut

Trecem la partea a doua din afirmația primarului Robu: “Oradea are regim de stațiune și e eligibilă la fonduri europene pentru așa ceva, Timișoara nu e stațiune și deci nu e eligibilă”. Păi, dincolo de faptul că Oradea oricum nu este nici la ora asta stațiune turistică, adevărul e că, la momentul la care primăria lui Bolojan a accesat fonduri europene, nici nu exista obligația ca o localitate să fie stațiune pentru a realiza un parc acvatic pe bani europeni!

Exact cum ați citit: aqua park-ul din Oradea a fost un proiect realizat de Primăria Oradea prin Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013, în valoare de 91.422.112 lei cu TVA (din care finanțare nerambursabilă 42.327.346 lei, inclusiv TVA). Parcul acvatic a fost dat în folosință în vara anului 2016.

Așadar, ca să realizeze aqua park-ul, Oradea a accesat banii europeni prin POR 2007-2013, același lucru putându-l face și Timișoara, dacă ar fi vrut. Dar n-a vrut. Încă o dată: în cadrul POR 2007-2013 nu era obligatoriu ca o localitate să fie stațiune pentru a face parc acvatic pe bani europeni. Ultimul termen pentru depunerea de proiecte în cadrul POR 2007-2013 a fost 19 mai 2010, când primar al Timișoarei era Gheorghe Ciuhandu.

În noul Program Operațional Regional 2014-2020, a fost introdus, într-adevăr, ca o condiție de eligibilitate, statutul de stațiune al unei localități care voia să realizeze parc acvatic din fonduri europene. Ca atare, Nicolae Robu are dreptate când spune că Timișoara nu poate face acum aqua park pe bani europeni, pentru că nu e stațiune, dar nu are dreptate când afirmă că Oradea a putut realiza acest lucru pentru că era stațiune.

Bani aruncați pe fereastră

Am ajuns și la ultima parte a comentariului postat de primarul Robu pe Facebook: “Iar pe bugetul local, avem alte lucruri de făcut, mai prioritare. Aqua Park-urile se fac pe bani privați”. Bun, dacă așa stau lucrurile, atunci de ce, în anexele HCL 76/23.02.2018 privind aprobarea bugetului local al Municipiului Timișoara pe anul 2018, apare și alocarea sumei de 100.000 de lei pentru “SF Aquapark – Ovidiu Balea, Calea Torontalului, Pădurea Bistra sau altă locație”?!

 

SF aquapark

De ce să arunci 100.000 de lei din bugetul local pe un studiu de fezabilitate inutil, când ai “alte lucruri de făcut, mai prioritare” și când “aqua park-urile se fac pe bani privați”?!

Cum e posibil ca în februarie 2018 să aloci 100.000 de lei pentru studiul de fezabilitate, iar în februarie 2020 să declari că nici nu te gândești să faci un parc acvatic? Păi și cu banii ăia cheltuiți degeaba cum rămâne?

“Dacă spun că facem, facem!”

Oricum, povestea aqua park-ului imaginar de la Timișoara este deja de cascadorii râsului. În 2016, tot pe Facebook, Nicolae Robu îi informa pe timișoreni că în Timișoara nu se va face un aqua park, fiindcă orașul nu ar fi eligibil pentru un proiect pe fonduri europene.

În 2017, primarul Nicolae Robu și-a schimbat discursul:

„Vreau să facem unul (n.r. – aqua park) pe banii noștri, pentru că noi nu suntem finanțabili pe fonduri europene pentru astfel de obiective. Oradea a putut să facă, pentru că avea, într-o anumită zonă a orașului, un areal cu statut de stațiune și în stațiuni se pot face astfel de dezvoltări pe bani europeni. Timișoara nu are un astfel de areal cu statut de stațiune pe teritoriul său.

O să vedem unde, locurile potențiale sunt ori Mehala, ori zona Aeroportului Cioca, ori undeva înspre Pădurea Bistra, nu știm încă unde. Urmează să facem și eu și niște colegi niște deplasări pe teren, înainte de a face tema de proiectare care va fi scoasă la lictiație pentru SF. Dacă spun că facem, facem! Nu puteam mai devreme, pentru că orașul trebuie modernizat în ceea ce privește infrastructura sa de mobilitate. 50 de ani nu s-a facut nici un pod, pasaj, bulevard.

Evident că nu e ușor să remediezi tot ce nu s-a făcut de-a lungul a 50 de ani. Așa a fost să fie, să asum eu această dezvoltare în forță (…) Acesta chiar va fi cel mai tare din această parte de Europă. Va fi mult mai tare decât cel de la Szeged. Îl avem în mod sigur până în 2021. Estimez că cel târziu în 2020 va fi inaugurat. Tehnologiile de realizare a așa ceva sunt destul de bine puse la punct și cred că într-un an, maxim un an și jumătate, se poate realiza.

Dacă lucrurile vor merge bine cu licitațiile, atunci poate chiar în 2019 va putea fi finalizat. Între timp lumea a evoluat. Tehnologiile sunt mai bine puse la punct, să ne înțelegem, nu înseamnă că noi nu facem după modelul Szeged. Are părți bune și părți slabe, am fost acolo. Mie îmi place mai mult cel de la Oradea decât cel de la Szeged. Chiar dacă în interior, la Szeged găsești mai multe lucruri, îmi place mai mult gândirea, concepția de la Oradea, care e inspirată după Aqua World Ramada Budapesta.

Vor fi și multe bazine, și un sistem de tobogane cum nu o să mai găsiți niciunde în zonă. Și alte lucruri, pe care nu le spun acum, tiroliană, etc. Din ce-am văzut în diverse locuri m-am inspirat, nu dintr-un singur loc”.

Cum se lăuda domnul primar? “Dacă spun că facem, facem!”? Și când urma să fie inaugurat parcul acvatic? În anul 2020?

În același an 2020 în care Nicolae Robu le răspunde, evident agasat, timișorenilor că din bugetul local are “alte lucruri de făcut, mai prioritare” și că “aqua park-urile se fac pe bani privați”?

E vreme de primăvară afară, dar Bega riscă să înghețe.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Timișorenii au plătit 100.000 de lei pentru SF-ul unui parc acvatic care nu se mai face

  1. Mult iubite si stimate tov. brindescu, citind mizeria publicata imi dau seama de „echidistanta” pe care o clamezi cu seninatatea celui mai mare mincinos.

    1. Hotii striga „Hotii!” si mincinosii striga „Mincinosii!” 🙂 Apropo, nu spuneai ca nu vei mai citi ce scriu, te-ai razgandit? 🙂 Eu public dovezi, iar tu te limitezi sa spui ca mint, fara sa contracarezi cu vreun argument ceea ce am scris, e o dovada de vie inteligenta din partea ta.

          1. Lasă-l în pace domnule Brindescu, ăsta nu e masochist, e dobitoc și nesimțit, la fel ca oligofrenul mitoman, narcisist și grandoman căruia îi ia partea. Pentru dumneavoastră, încă odată, felicitări pentru articolul bine documentat și deosebit de important pentru locuitorii orașului care nu înțeleg de ce noi, Timișoara, am ajuns să ne uităm din spate la orașe care nu erau încă orașe cînd aici era fabrică de bere, tramvaie și străzile luminate noaptea !Povestea e lungă, prea lungă pentru a fi depănată aici dar acuși vine soluția, alegerile locale și sper ca de data asta timișorenii să aleagă mai bine că de țigani și de minciuni ne-am săturat ! Succes în continuare în lupta dumneavoastră, chiar dacă o purtați doar cu creionul sau cu tastatura !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *