Timișoreanul Vlad Oros, pe primul loc în lotul României pentru Olimpiada Internațională de Fizică

Timișoreanul Vlad Oros, medalie de aur și titlul de cel mai bun concurent european la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică

Cinci din cei aproximativ 70 de concurenți din România care s-au înscris în competiția pentru calificarea la Olimpiada Internațională de Fizică vor alcătui lotul român ce va reprezenta țara noastră la acest concurs îndelung așteptat de elevii pasionați de această disciplină.

Concurenții au avut de parcurs mai multe etape preliminare, desfășurate de-a lungul câtorva luni, la finalul cărora au fost selectați cinci dintre cei mai buni.

Prima poziție a fost ocupată de Vlad Oros, elevul briliant de la Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” din Timișoara, un rezultat întrucâtva anticipat chiar și în rândul concurenților, având în vedere notorietatea performanței sale ca urmare a rezultatelor pe care le-a obținut la competițiile naționale și internaționale pe diverse dicipline, încă din gimnaziu.

”Este olimpiada la care am sperat de multă vreme, încă din clasa a VIII-a. Sunt foarte bucuros că am această oportunitate de a participa. Și aș dori să adaug ceva: deoarece a venit pandemia, motivația să lucrezi pentru olimpiada națională de fizică care nu ar mai fi avut loc nu a mai existat, așa că am început să mă pregătesc pentru cea internațională și a început să-mi placă tot mai mult, pentru că am descoperit lucruri de o mult mai mare adâncime decât cele pe care le știam înainte”, a mărturisit Vlad.

Tânărul a povestit că s-a pregătit intensiv pentru acest concurs studiind manuale și cărți de specialitate scrise de profesori cu experiență în domeniu, participând la cursuri online dedicate competițiilor internaționale și folosindu-se de resursele oferite de comunitatea de elevi pasionați de fizică din întreaga lume.

Multe dintre problemele pe care Vlad le rezolvă sunt la nivelul celor de la facultate: ”Există o programă a olimpiadei, dar, cu toate acestea, subiectele pe care le poți primi sunt atât de vaste, de dificile, încât nu e suficient să studiezi doar materialele cuprinse în bibliografie. Este obligatoriu pentru cineva care vrea să performeze să se pregătească mai mult, la nivel de facultate.”

Participarea la o olimpiadă de anvergură internațională presupune, evident, o muncă susținută și alocarea unui timp mai mare pentru studiu, cu atât mai mult dacă ne gândim la aprofundarea cunoștințelor pentru două competiții diferite ca domeniu, așa cum este cazul lui Vlad, care nu se pregătește doar la fizică, ci și pentru Olimpiada Internațională de Lingvistică, ambele urmând să aibă loc în a doua jumătate a lunii iulie.

Totodată, în această lună, Vlad va participa și la Olimpiada Europeană de Fizică. Pasiunea lui pentru fizică nu se va limita doar la concursuri, tânărul țintind, pe mai departe, parcurgerea unui traseu profesional care să-i permită să aprofundeze și mai mult această disciplină:

”Inițial, aveam două opțiuni în minte: intenționam să merg ori la o facultate de fizică din Statele Unite, ori la una din Marea Britanie. Însă nu m-am decis încă. Mi-am dat seama că îmi place să le explic colegilor mei atunci când îmi cer ajutorul, deci aș putea avea în vedere o carieră didactică într-un mediu universitar. Pe de altă parte, și cercetarea este un subiect cu foarte mare potențial și probabil cel mai interesant”.

CITEŞTE ŞI: Timișoara are cu ce se mândri! Ioana și Mara vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Economie

Cu toate că s-a pregătit singur pentru toate aceste competiții, Vlad a ținut să precizeze că startul spre performanță i se datorează profesoarei sale de fizică din gimnaziu:

”Nu aș fi ajuns unde am ajuns dacă nu aș fi participat, la gimnaziu, la olimpiada națională de fizică, cu ajutorul profesoarei mele Ioana Jeflea. În clasa a V-a, am fost olimpic la matematică și la lingvistică, dar în clasa a VI-a, doamna Jeflea și-a dat seama că am potențial la fizică și a început să mă pregătească pentru olimpiada la această disciplină și pentru alte concursuri. Pentru mine a fost o surpriză, nu mă așteptam la acel moment să mă decurc atât de bine la fizică”, a mărturisit Vlad.

Olimpicul a precizat că păstrează și acum legătura cu profesoara lui din gimnaziu, căreia îi împărtășește experiențele prin care a trecut după fiecare concurs important la care a participat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *