Timișoara are cu ce se mândri! Ioana și Mara vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Economie

Timișoara are cu ce se mândri! Ioana și Mara vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Economie

Ioana Bercea și Mara Bulzan sunt elevele din Timișoara care vor reprezenta România, alături de alți doi elevi din Capitală, la Olimpiada Internațională de Economie, ce se va desfășura online în perioada 26 iulie – 1 august.

Deși s-ar putea crede că tinerele, ambele în clasa a XI-a, învață la o unitate de învățământ sau la o secție de profil, specializările claselor în care sunt înscrise nu au nicio legătură cu economia. Iar reușita lor este cu atât mai mult de apreciat cu cât această disciplină le-a devenit obiect de studiu doar din clasa a XI-a, prin urmare, până în acest an, tinerele nu au asistat la nicio oră de economie predată în școală.

Ioana (foto stânga) este elevă la Colegiul Național Bănățean, secția Științe ale naturii, iar pasiunea pentru economie și-a descoperit-o anul trecut, în timpul sesiunilor de pregătire începute pentru admiterea la Facultatea de Drept din București (una dintre opțiunile tinerei pentru continuarea studiilor), aceasta fiind, alături de limba română, materie de examen.

Ioana iubește literatura și poate că nu s-ar fi gândit că va ajunge să participe la o olimpiadă de economie dacă nu ar fi existat această împrejurare care i-a deschis noi orizonturi. Competițiile nu sunt însă o necunoscută pentru Ioana, ea fiind obișnuită cu ele încă din gimnaziu, de când a început să participe la olimpiadele de limba română, de lectură, de engleză și de franceză. Ioana citește mult, nu pentru că ar fi obligată, ci pentru că are această plăcere naturală, cultivată în timp, și care a ajuta-o, cum era de așteptat, să își dezvolte abilitățile de analiză și de argumentare.

Întrebată fiind dacă dorește să sublinieze un aspect anume, să menționeze ceva în plus față de cele amintite mai sus, cu modestia care o caracterizează gândurile Ioanei s-au îndreptat instantaneu către cele două profesoare care o sprijină în pregătirea suplimentară: Aida Lupulescu și Mariana Nagy.

La fel de modestă, deși o astfel de reușită nu e un lucru care poate fi obținut cu ușurință, este și Mara (foto dreapta), elevă a Colegiului Național ”C.D. Loga”, secția Matematică-Informatică, de la care am obținut o mărturisire neașteptată de la un elev olimpic: faptul că s-a pregătit singură pentru a putea participa la olimpiada de economie! O performanță mai rar întâlnită, deși tânăra a admis că ar avea nevoie, de acum înainte, de un cadru didactic care să o sprijine.

Întâlnirea Marei cu această disciplină s-a datorat unei conjuncturi, după ce s-a înscris într-un club de dezbateri. A fost atât de fascinată de noul univers descoperit, încât a început să studieze economia mai intens, iar când a aflat de această olimpiadă s-a decis să facă un pas înainte. Un pas curajos, care i-a adus calificarea în competiția internațională.

Calificarea a constat în parcurgerea a două etape: prima, eliminatorie, a constat în rezolvarea unor probleme de tip grilă, de analiză a unor grafice și procese economice, iar cea de-a doua etapă a constat în elaborarea a două eseuri argumentative despre fenomene economice care au loc în prezent, în România.

Chiar dacă studiază la un profil de matematică-informatică, disciplina preferată a tinerei, exceptând, desigur, economia, este limba română. Nu regretă însă alegerea făcută, înscriindu-se la profilul de matematică-informatică, întrucât consideră că a ajutat-o să-și dezvolte un mod structurat de gândire. Pentru viitor, Mara are în vedere să urmeze o carieră profesională care să-i permită să-și ajute mai mult țara, după cum a declarat, activând într-o organizație internațională cu influență pe plan mondial precum… ONU, de ce nu?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Timișoara are cu ce se mândri! Ioana și Mara vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Economie

Lasă un răspuns