Timișoara va avea o nouă maternitate

craina dobra

Timișoara va avea o maternitate nouă în deceniul al treilea al secolului XXI. Este promisiunea conducerii Consiliului Județean Timiș (CJT) și a celei de la Spitalul Județean Timișoara.

”De 10-12 ani se vorbește de acest proiect. Am depășit toate etapele de eligibilitate, iar săptămâna trecută, la Arad, s-a dat votul final pentru realizarea obiectivului.

CITEȘTE ȘI: Imagini incredibile pe cer. Internauții spun că l-au văzut pe… Dumnezeu (video)

Proiectul este gestionat de CJT, Spitalul Județean și Clinica de Pediatrie din Szeged. Valoarea totală este de peste 12 milioane de euro (program transfrontalier, cu fonduri europene – n.r.). Proiectul va fi implementat în perimetrul spitalului, paralel cu Casa Austria, pe un teren (5.000 de metri pătrați – n.r.) aflat în proprietatea CJT.

După semnarea contractului de finanțare, urmează realizarea studiului de fezabilitate care va indica perioada de proiectare și cea de execuție propriu-zisă. Atunci vom ști când se va finaliza proiectul”, a declarat, ieri, președintele CJT, Călin Dobra. Potrivit specialiștilor CJT implicați în proiect, semnarea contractului de finanțare va avea loc în luna august, iar realizarea studiului de fezabilitate va dura câteva luni. Cel mai optimist termen pentru deschiderea șantierului este 2019, iar lucrările vor dura aproximativ doi ani.

O renovare de patru ani

Actuala Clinică de Obstetrică-Ginecologie Bega din Timișoara – unde anual, vin pe lume circa 2.500 de copii – funcționează într-o clădire necorespunzătoare, cu o vechime de 140 de ani și care nu mai este adecvată cerințelor actuale din punct de vedere al circuitelor (imobilul nefiind dotat cu lifturi, iar sălile de intervenție fiind distribuite pe mai multe niveluri).

La mijlocul lunii aprilie, a fost inaugurată partea de clădire care a fost renovată. Lucrările de reabilitare au început în urmă cu patru ani, în 2014, după ce, timp de aproape 30 de ani, au avut loc mai multe cârpeli din donații private. Până la acel moment, s-a finalizat modernizarea spațiilor de la demisol, precum și a saloanelor, grupurilor sanitare și anexelor de la parter.

De asemenea, la etajul întâi, au fost efectuate lucrări la saloanele pentru mame și la o mare parte din secția de neonatologie. Pentru aceste lucrări, CJT a alocat până în prezent 1,5 milioane de lei pentru reparații, urmând ca o sumă aproximativ similară să fie destinată acestui proiect și în 2018.

Cu acești bani s-a zugrăvit, s-au schimbat faianța și pavimentul, dar s-au făcut și alte reparații care nu ies în evidență.

Totodată, a fost înlocuită tâmplăria, costurile ridicându-se la circa 1,5 milioane de lei, sumă ce va fi achitată separat. Din păcate, toate acestea nu sunt suficiente pentru medicina secolului XXI, impunându-se construcția unei noi maternități.

În viitoarea clădire, ce urmează să fie construită lângă Spitalul Județean și Casa Austria, inițiatorii proiectului susțin că spațiul va fi împărțit pe compartimente: curat, murdar, intermediar și neutru, pentru a se reduce riscul de infecții nosocomiale și pentru a se mări eficiența actului medical, interconectând clinica de obstetrică-ginecologie cu celelalte departamente de specialitate ale Spitalului Județean.

Totodată, în cadrul proiectului, este posibilă achiziționarea de echipamente noi și performante.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *