Timişoara este murdară și inundată de gunoaie. Administrația Fritz improvizează cu serviciul de salubritate din oraș

Timişoara este murdară și inundată de gunoaie. Administrația Fritz improvizează cu serviciul de salubritate din oraș

Timişoara este murdară și inundată de gunoaie. Administrația Fritz improvizează cu serviciul de salubritate din oraș

Conducerea Primăriei Timișoara a tăcut jumătate de an în problema contractelor de salubritate și curățenie din oraș, în ciuda sutelor de plângeri și sesizări venite de la locuitori din mai toate zonele orașului.

Urbea este murdară și inundată de gunoaie, lucru vizibil cu ochiul liber, în centru și până în cartierele mărginașe. Pentru că primăria nu a fost în stare să închieie noi contracte de salubritate sau să le renegocieze pe cele vechi, a apelat la un truc ieftin și păgubos.

Salubrizarea se realizează în baza unor comezi săptămânale, pe care edilii le trimit firmelor deja contractate. Comenzile au fost tot mai rare, ceea ce a rezultat într-un grad crescut al deșeurilor neridicate și al mizeriei din oraș. Artificiul a fost făcut pentru că primăria nu are bani să angajeze noi contracte, așa că a “drămuit” vechile contracte prin comenzi de salubrizare mai puține, pentru a ajunge pănă la sfârșitul anului 2023.

Primăria a inventat o nouă scuză mascată, comunicând oficial joi, 31 august 2023, că “asigură continuitatea serviciilor de salubrizare în perioada de tranziție spre un nou contract”. Cu alte cuvinte, administrația Fritz recunoaște că situația vechilor contracte este cel puțin neclară, iar banii de care mai dispune nu sunt suficienți pentru a comanda acțiuni de salubritate într-un ritm unifrom, săptămânal și care să acopere toate zonele orașului, de la golirea tomberoanelor, la măturat și spălat stradal și până la ridicarea deșeurilor electrocasnice și industriale, de care trebuie să se ocupe.

Primăria Timișoara susține că va achiziționa servicii de salubrizare, menite să asigure continuitatea operațiunilor de curățenie și colectare a deșeurilor în oraș, până la încheierea unui contract nou. Înainte de începerea procedurii, decizia va fi supusă votului consilierilor locali, care vor hotărî dacă sunt de acord cu această soluție de compromis generată de proasta gestionare a contractelor încă din anul 2022, când nimeni nu s-a preocupat cum se va realiza salubrizarea în anul 2023. Iar efectele negative se văd pe stradă și în curțile blocurilor, unde se adună mormane de deșeuri, în ciuda faptului că oamenii plătesc taxa de salubrizare.

Într-un comunicat remis pe 31 august, Primăria Timișoara recunoaște că nu mai are banii necesari să onoreze contractele cu operatorii de salubritate și va încerca artificiul încheierii unui contract, să îi spunem, impropriu, adițional.

“Măsura vine în contextul în care administrația locală face eforturi pentru a îmbunătăți situația curățeniei în oraș, atât în baza contractului actual, cât și prin demararea procedurilor pentru încheierea unui contract nou. Doar în prima jumătate a acestui an au fost colectate de 3 ori mai multe deșeuri de pe domeniul public și din coșurile stradale (3.500 de tone) decât în perioada similară din 2020 (1.200 tone). De altfel, colectarea unei cantități mai mari de deșeuri și, implicit, extinderea zonelor în care se face curățenie stradală au dus la epuizarea sumelor alocate în actualul contract. De aceea este nevoie de încheierea unui nou contract de salubrizare, chiar dacă vechiul contract încă ar fi valabil până în decembrie 2023”, recunosc, în ultima zi din august 2023, reprezentanții Primăriei Timișoara.

Pe 9 august 2023, priamrul Dominic Fritz posta pe Facebook o fotografie trucată, cu o mașină de măturat în Piața Operei și anunța:

“Pregătim un contract nou pentru o Timișoara curată. Atât în centru, cât și în cartiere. Am îmbunătățit, în limitele contractului din 2019, situația curățeniei în oraș. Gradul de satisfacție pentru curățenia a crescut, însă mai e mult de lucru. Mă aflu printre primii timișoreni care sunt încă nemulțumiți de situație. De aceea pregătim un contract nou, care să aducă o schimbare și să răspundă acestor așteptări de bun simț”.

Timişoara este murdară și inundată de gunoaie. Administrația Fritz improvizează cu serviciul de salubritate din oraș

Tot atunci mai spunea edilul că “pentru că la mijloc e vorba de taxele timișorenilor, suprafețele stradale pentru care vom plăti facturi nu sunt estimate în birou, ci măsurate pe teren. De la începutul anului acesta avem pentru prima oară, un set de date complete cu suprafața tuturor străzilor din Timișoara… Pentru că la mijloc e vorba de taxele timișorenilor, suprafețele stradale pentru care vom plăti facturi nu sunt estimate în birou, ci măsurate pe teren. De la începutul anului acesta avem pentru prima oară, un set de date complete cu suprafața tuturor străzilor din Timișoara… Vrem un oraș curat și vom porni cât mai curând licitația pentru noul contract.”

Cu alte cuvinte, Fritz transmitea indirect că suprafețele și distanțele pe care se realizează curățenia nu corespund cu realitatea și va fi necesară reajustarea tarifelor. Adică scumpirea taxei de salubrizare pe care o plătesc timișorenii. În același mesaj, edilul vorbește despre un nou contract, dar nu spune ce fel de contract: unul cu angajament și buget pe teremn lung sau o soluție de avarie pentru o primărie sufocată de datorii.

Din păcate, este vorba despre al doilea scenariu, cel al unui compromis pentru a nu lăsa Timișoara să se sufoce definitiv în gunoi.

Pe 16 august 2023, USR Timiș reia narativul primarului, într-un mesaj postat tot pe Facebook, folosind aceeași fotografie trucată, doar că mai apare un detaliu: “În cadrul noului contract, se va asigura acoperirea a 100% din străzile asfaltate ale orașului la nivel de carosabil. Va fi implementată monitorizarea GPS și video a operațiunilor de curățenie, inclusiv cu instalarea de camere de supraveghere la nivelul periilor, pentru a garanta atât eficiența, cât și transparența maximă. Vor fi introduse mai multe automăturătoare mici pe trotuare, în zonele potrivite, iar o echipă specializată va fi alocată pentru trotuarele și pistele de bicicletă de-a lungul malului Begăi. Licitația pentru noul contract va fi demarată în curând”.

Adică vor fi implementate module GPS, camere video, vor fi echipe specializate pentru pista velo de pe malul Begăi. Toate acestea printr-un contract care se va semna “în curând”. Nimeni nu știe ce înseamnă „în curând”, în condițiile în care primăria nu își permite financiar un nou contract pe termen lung.

Astfel, s-a ajuns la soluția propusă spre votare consilierilor locali la următoarea ședință, mai exact achiziția temporară de servicii de salubrizare, care, tot teoretic, include: măturat, spălat, deszăpezire și înlăturarea gheții de pe căile publice, inclusiv colectarea și transportul deșeurilor de pământ și pietre provenite de pe domeniul public la depozitele de deșeuri, precum și ridicarea și transportul deșeurilor provenite din coșurile stradale la depozitele de deșeuri și întreținerea drumurilor și trotuarelor pe timp de îngheț și polei. Cu cine? Tot cu vechile firme de salubritate, prin prelungirea vechilor contracte, în baza banilor rămași prin lipsa emiterii de comenzi de curățenie și eventual printr-o mică suplimentare a sumei.

Noua achiziție va fi pe o perioadă determinată (18 luni) și va funcționa până la finalizarea procesului de licitație în curs. Valoarea estimată pentru prestarea serviciilor a fost calculată luând în considerare tarifele din Studiul de Oportunitate aprobat prin HCL nr.339/09.08.2023 de Consiliului Local și este estimată la 42 de milioane de lei, susțin cei de la primăriei.

Asta în condițiile în care, în luna septembrie 2023, ar trebui deja ca Primăria Timișoara să aibă toate studiile și calculele pentru un nou contract solid, măcar pentru anul 2024.

CITEŞTE ŞI: Patru persoane din Timiş, internate cu suspiciune de botulism la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Au consumat şuncă de porc


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 thoughts on “Timişoara este murdară și inundată de gunoaie. Administrația Fritz improvizează cu serviciul de salubritate din oraș

  1. Aceleasi vechi metehne cu semnarea contractelor, parca doar in Timișoara reinventam procedurile acestea. RUSINE TUTUROR responsabililor, bine ca la blocuri dati amenzi, ar trebui voi autoritatile, primaria, sa va autoamendati. Vai de Timișoara, oras pe mana Mafiei de toate culorile.

  2. @Nero, autoamendarea Promariei din banii cu se plateste?! Nu cumva tot din banii nostri! Impodtant e ca sr pompeaza la Colterm… sa vina ei sa curete in semn de recunostinta ca ii tinem pe spatele nostru.
    @Ilie, ai mare dreptate, dar eu cel putin in poza din articol vad ca oamenii au aruncat gunoiul langa cosul plin, deci nu au aruncat aiurea. Inca (adica niciodata) nu suntem la nivelul Japoniei sa nu avem nevoie de cosuri stradale pt ca oamenii isi duc acasa gunoiul sa-l arunce.

  3. Voi din presă de unde ați luat pozele? Din ce an sunt? Nu mai veniți cu astfel de minciuni ieftine!
    Nu spun că totul este perfect în acest oraș dar nici să facem din țânțar armăsar!
    Până la urmă dacă este mizerie, asta este făcută de cei fără lipsă de educație!

  4. Aceeași problema este cu țânțarii. Inuman a fost anul acesta. Bătaie de joc. Cat despre cei care dați vina pe oameni, nu e gunoi pe strada, e pe la ga coșurile de gunoi. Mergeți în Franța sau în Spania sa vedeți cum se arunca gunoiul și cu toate astea este curatenie. Nu va mai îndrăgostiți de aleși. Toți au interese.

  5. Pe Mile Carpenisan in fata la RETIM este un lac de acumulare fix pe sosea, cu consistenta si miros specific unei gropi de gunoi prin care trec zilnic sute de masini, camioane si oameni, pe jos…care lucreaza in zona. Este o portiune infecta, plina de bacterii , microbi, viermi si cine mai stie ce boli , care sunt raspandite in oras pe anvelopele masinilor care traverseaza zona. Exista organe de control dar exista degeaba Garda de mediu nu cred ca are traseu in zona…sefii de la institutia respectiva cred ca au orbu gainii… Politia locala trece nonstop prin baltoaca respectiva dar este neinteresata . Stiu ca este la marginea orasului dar…si Mile Carpenisan este strada in orasul ,,Capitala Culturala” …SDM-ul duce zilnic camioane ,ei stiu cu ce, dar nu ar trimite o masina sa spele mizeria de pe sosea. Mazga este atat de densa incat poti aluneca cu autoturismul ca pe gheata. Intereseaza pe cineva ???… NU… probabil o sa scoata un istet un vaccin rapid daca ne imbolnavim ca tot este la moda.
    Sanatate multa tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *