Timişoara beneficiază de finanţare europeană pentru 21 de tramvaie noi şi moderne

Veste spectaculoasă, anunță Dominic Fritz: Timișoara are prioritate la o finanțare de 63 de milioane de euro pentru achiziția de mijloace de transport în comun

La sediul Primăriei Timișoara, a fost semnat, marţi, de către primarul Nicolae Robu și Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Vest, contractul de finanțare pentru cea de-a treia etapă de înnoire a flotei de tramvaie din municipiu.

Cererea de finanţare a fost depusă în data de 4 februarie 2019, iar banii vor veni prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4. Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul specific 4.1 Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Până acum au mai fost semnate două contracte de finanțare, pentru câte șapte tramvaie, același număr de vehicule urmând să fie asigurat prin documentul semnat marţi.

Semnare contract tramvaie

Timişoara va beneficia în total de 21 de tramvaie noi şi moderne prin cele trei proiecte derulate în cadrul Regio – Programul Operaţional Reginal (Regio-POR) 2014-2020. Investiția are ca obiectiv creșterea gradului de confort al călătorilor, a vitezei medii de deplasare și a accesibilității tramvaielor, astfel încât transportul public să devină cât mai atractiv pentru locuitorii oraşului şi vizitatori.

Prin etapa a treia a proiectului se asigură practic finanţare pentru achiziţia a încă șapte tramvaie cu o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, eficiente din punct de vedere energetic și adaptate nevoilor persoanelor cu mobilitate redusă. Noile vehicule vor circula pe linia 9 din Timişoara.

Tramvaiele vor fi echipate cu instalații de aer condiționat, încălzire prin conversie și încălzire prin conducție termică în scaune, sisteme de informare a călătorilor interior-exterior, sisteme audio-video pentru publicitate, supraveghere video pentru siguranța călătorilor, precum și sisteme de monitorizare și de e-ticketing.

Valoarea totală a proiectului, etapa a treia, se ridică la 96.378.403,45 lei, valoarea totală eligibilă, la 81.008.590,55 lei, din care 79.388.418,73 lei sunt bani nerambursabili. Alte două contracte cu valori similare, reprezentând primele două etape ale proiectului, au fost semnate anul trecut, în 23 iulie și, respectiv, în 1 octombrie.

Coronavirus – Cele mai noi date

Preţul unitar estimat pentru un tramvai ajungea la 11.556.250 lei, fără TVA, iar cel rezultat în urma licitației, care a avut deja loc, este de 9.736.875,00 lei, fără TVA.

Licitaţia pentru achiziţia tramvaielor noi a fost finalizată în anul 2019, fiind semnat contractul de furnizare nr. 103/26.07.2019 cu firma declarată câştigătoare – Bozankaya Otomotiv Mak.IML.ITH VE IHRAŞ din Turcia. Tramvaiele noi vor avea lungimea de 29,95 metri și lățimea de 2,4 metri, putând transporta 200 de călători.

Autonomia vehiculelor, în cazul întreruperii curentului electric, este de 63 de kilometri, fiind asigurată printr-o sursă de furnizare a energiei electrice, montată pe tramvai.

Reprezentanții municipalității au declarat, la semnare, că primul tramvai modern, de mare capacitate, va putea circula pe liniile din Timișoara începând cu sfârșitul lunii octombrie a acestui, toate celelalte 20 urmând să fie furnizate pe parcursul anului 2021.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *