Taxarea celor cu centrale termice de apartament, o ciorbă reîncălzită la nivel parlamentar

Centrala termica1

A fost readusă în discuţie, chiar la nivel parlamentar, mai vechea idee a taxării proprietarilor de centrale termice de apartament, pe motiv că instalaţiile respective produc poluare.

Directorul general al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Viorel Alicuş, s-a gândit să reîncălzească ciorba pe care cândva au preparat-o guvernele Năstase şi Ponta, însă au lăsat-o şi ele moartă, din cauza numeroaselor critici publice.

CITEȘTE ȘI: Tocarea a milioane de euro a fost orchestrată de DSP Timiș și acoperită de… Ministerul Sănătății

Chiar dacă ANRE nu are drept de inițiativă legislativă, după cum a ținut chiar instituția să precizeze după ce directorul său general a pledat în Parlament pentru taxarea celor cu centrale individuale, pericolul pentru cei care s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire și și-au instalat centrale proprii nu a trecut.

Asta pentru că mediul politic susține din răsputeri sistemele centralizate din București și din celelalte mari municipii, o dovadă în acest sens fiind o recentă lege care lasă la latitudinea autorităților locale să stabilească zonele în care se va merge în continuare pe sistemele centralizate, respectiv cele în care se pot folosi alte instalații de încălzire și producere a apei calde.

CITEȘTE ȘI: Tichete de masă 2019: veşti bune pentru angajaţi, creşte valoarea bonurilor de masă anul viitor

Toate ar fi bune şi frumoase dacă sistemele centralizate de termoficare nu ar fi în pragul falimentului aproape peste tot în ţară! La Bucureşti, de pildă, RADET e în insolvenţă de doi ani şi nici în alte mari aglomerări urbane companiile de profil nu se simt prea bine. Timişoara nu face excepţie, problemele financiare majore ale Colterm fiind arhicunoscute.

Se bate apropoul cu sporirea noxelor în mediul urban…

Viorel Alicuş, directorul general al ANRE, susţine că instituţia a făcut o evaluare privind evoluţia numărului de centrale termice individuale în ultimii trei ani în România.

„Capacitatea acestor centrale a crescut de la 3.400 MW la 5.500 MW, în doar 3 ani, din 2015 în 2017”, a susţinut Alicuş, în cadrul unor dezbateri în Parlament.

CITEȘTE ȘI: Taxe și impozite mai mari la Timișoara

El afirmă că problema este că această concentrare de centrale e crescută mai mult în zonele urbane, iar efectul nociv al acestei aglomerări constă în creşterea de emisii de dioxid de carbon.

În acest sens, a readus în discuţie ideea mai veche a taxării proprietarilor centralelor de apartament. „Ne gândim să vedem dacă nu există totuşi soluţii prevăzute în directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă şi acestor centrale individuale”, a mai declarat Alicuş.

El ştie, desigur, că e foarte greu de eludat filosofia comunitară pro-libera concurenţă, un principiu care ar fi încălcat fără menajamente dacă s-ar decide taxarea celor care n-au chef de un anumit sistem şi optează pentru altul, fie că e vorba de termoficare sau alt domeniu.

Totuşi, şeful ANRE speră… Declaraţia sa a intervenit în cadrul unor dezbateri din Parlament în care aleşii neamului au luat din nou la analizat legea prin care vor să interzică debranşările de la sistemul centralizat de încălzire.

Boierie pe bani publici în consiliile de administraţie

Mai sunt viabile, totuşi, sistemele centralizate de încălzire? Petru Olariu, preşedinte al Asociaţiei Federaţiilor de Locatari din Timişoara, deplânge faptul că guvernanţii nu s-au preocupat de eficientizarea sistemului de termoficare, fie prin retehnologizarea şi eficientizarea companiilor de profil, fie prin găsirea de modalităţi alternative, cum ar fi centralele de cartier sau, eventual, de bloc.

„De-a lungul anilor, guvernanţii nu au făcut ce trebuie. Aşa se face că sistemele centralizarte de încălzire şi apă caldă au ajuns falimentare, dar nici nu se aplică alte măsuri pentru a se îmbunătăţi situaţia.

De exemplu, ar fi ideal ca toate centralele de apartament dintr-un bloc să aibă un coş comun. Problema e că blocurile vechi nu au fost prevăzute din construcţie cu aşa ceva. Într-adevăr, pentru cineva care stă deasupra unui apartament cu centrală individuală este neplăcută emisia de noxe. Să ştiţi că în Occident există şi sisteme centralizate care merg foarte bine.

La noi, însă, e plin de politicieni sau de soţii ale acestora prin consiliile de administraţie ale societăţilor de termoficare. Acolo ar trebui, însă, specialişti, şi nici dintre aceştia foarte mulţi, pentru a nu se risipi banii publici”, susţine Olariu.

Ei bine, în cazul companiei timişorene de termoficare Colterm, unde problemele financiare sunt mai mult decât serioase, şi nu de azi sau de ieri, nu mai puţin de nouă cetăţeni numiţi politic încălzesc scaunele consiliului de administraţie!

Cei cu centrale proprii deja sunt arşi la buzunar!

De fapt, în mod indirect, proprietarii de centrale individuale sunt deja taxaţi. În ce fel? Prin simplul fapt că ei plătesc impozite şi taxe locale, iar din bugetele locale pe care le alimentează în calitate de contribuabili se acordă subvenţii generoase pentru gigacaloriile de care beneficiază doar cei racordaţi la sistemele centralizate.

Nu era, oare, mai corect să se acorde o subvenţie pentru toată lumea? Desigur, era, însă asta e optica obsesiv-compulsivă a autorităţilor, că trebuie susţinute cu orice preţ sistemele bătrâneşti – şi, din păcate, îmbătrânite rău – de încălzire a oraşelor. Colac peste pupăză, iată că la răstimpuri prin unele capete mai bâzâie şi ideea pedepsirii suplimentare, printr-o nouă taxă de mediu, a celor care şi-au rezolvat pe cont propriiu încălzirea şi apa caldă.

„Propunerea privind taxarea celor cu centrale individuale nu e nouă.

Până acum a fost de fiecare dată respinsă. Întotdeauna, însă, când guvernanţii nu găsesc soluţii de îmbunătăţire a situaţiei, obişnuiesc să se gândească la noi taxe”, a conchis Petru Olariu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Taxarea celor cu centrale termice de apartament, o ciorbă reîncălzită la nivel parlamentar

  1. E foarte simplu, de vreo 13 ani am centrala, imi da primaria retroactiv subventie de 50% la gigacalorie ( asa cum le da si celor din reteaua centralizata ) si apoi cu jumatate din bani platesc taxa de CO2 apoi cu restul de bani imi mai fac un bloc si il leg la Colterm. Si asa castiga toata lumea. Sa-i dea bice, ce mai asteapta ?!

  2. daca eu consum200litri de apa calda si1mc pt.incalzire pe zi cum ar putea sa coste mai putin sau sa emita mai putin co2 la o centrala aflata la o distanta mai mare decat cea proprie?Cantitatea de gaz ars e fix aceeasi iar cu cat distanta e mai mare cu atat pierderile sunt mai mari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *