Târg autohton cu prețuri ca la Viena

targ craciun

Cea de-a zecea ediție a Târgului de Crăciun din orașul de pe malurile Begăi și-a deschis porțile de două săptămâni. Circa o sută de căsuțe îi așteaptă pe vizitatori cu aceleași mărfuri cu care s-au obișnuit în ultimii ani.

Avem ceva mai puțin kitsch, dar și niște prețuri pe măsură, cu care nu s-ar rușina nici evenimentele similare din capitalele mai vestice ale Europei, cum ar fi, de exemplu, Viena, că tot ne place comparația.
targ-craciun1

Timișoreanul cu buzunarul mai strâns nu prea are ce căuta pe la acest târg și nici nu-și permite decât după căutări asidue să cumpere cadouri de aici. Cât despre o gustărică, un prânz sau chiar o cină, trebuie cumpănit bine de tot dacă merită să scoți o sumă apreciabilă din portofel pentru a mânca în picioare, cu dinții clănțănind de frig, în loc să mergi într-un local civilizat unde cu aceiași bani stai comod la căldură și poți primi bucate mai multe și chiar mai de soi. Dar, dacă e târg, târg să fie!

Nu toate căsuțele își deschid porțile cu noaptea-n cap, unii comercianți preferând să aștepte după-amiaza, când numărul de vizitatori crește simțitor. Atmosfera este una relativ veselă, cu toate că vânzătorii sunt înfofoliți bine din cauza frigului. Există și o reprezentare a Nașterii Mântuitorului, ca să nu uităm, totuși, că este vorba de Crăciun, cu Sfânta Familie și cei trei magi. Lângă ei, două oițe adevărate mănâncă fân, total nepăsătoare la simboluri și la vizitatorii târgului.

În căutare de eventuale cadouri, trebuie avut în vedere faptul că fără câteva sute de lei nu are rost să vă bazați pe manifestarea din centru. O banală căciulă are prețul începând de la 20 de lei și poate trece de o sută, dacă este din blană, papucii de casă sunt 30 de lei, iar eșarfele și fularele costă 30-35 de lei sau chiar mai mult. Jucăriile au prețuri variate, iar asupra calității este greu să te pronunți.

targ-craciun2
Se găsesc, însă, aranjamente din crenguțe de brad, ornamente de sezon, bijuterii din argint sau gablonțuri și chiar ouă decorate, rămase, probabil, de la Târgul de Paști. Nu lipsesc obiectele din ceramică, inclusiv oale speciale pentru sarmale, clopoței la 5-10 lei și multe alte obiecte drăguțe și cam scumpe.

Cu mâncarea ai dat lovitura… la buget!

Foarte bine reprezentate sunt produsele alimentare și băuturile. Vinul fiert este la mare căutare și costă de la trei lei (200 de mililitri), la cinci lei, o cantitate dublă.

Vata de zahăr pe băț a ajuns la cinci lei, tot atâta cerându-se pentru suta de grame de dulciuri de casă. La căsuța cu murături – sortiment culinar care necesită legume, apă, sare, oțet și răbdare – prețurile te copleșesc de uimire: varza tocată este zece lei kilogramul, iar restul, de la 15 la 17 lei.
targ-craciun3

La piață varza tocată costă cinci-șase lei, așa că e greu de crezut că aceasta din târg ar avea ceva special, în afară de preț. Colacul secuiesc, barometrul de preț al tuturor târgurilor din centrul Timișoarei, s-a scumpit față de cel mai recent eveniment similar, de la 10 la 12 lei. Vânzătorul dă vina pe chiria mai mare cerută de municipalitate, cei 7.000 de lei pe care trebuie să-i achite pentru o lună de târg la căsuța lui din lemn impunând o astfel de creștere.

La standurile din parcarea de la Modex, unde se află căsuțele cu mâncare gătită, mirosurile sunt copleșitoare, iar prețurile, așijderea. Pentru 12 lei, poate fi achiziționată o porție de fasole cu ciolan, de gulaș sau de sarmale cu carne (cele de post sunt doar zece lei). În farfurii nu se pune prea mult – circa 300 de grame.

Un mic (destul de mare, ce-i drept) costă trei lei, cu tot cu pâine și muștar. Jumările sunt 50 de lei/kg, caltaboșii sau lebărul – 30 de lei/kg, șunca afumată – 40 de lei/kg, iar cârnații afumați – 30-40 de lei/kg.

Pentru o sută de grame de ciolan de porc fiert în bere un pofticios trebuie să scoată din buzunar șase lei, dar ce înseamnă o sută de grame? De asemenea, pentru cei care nu știu sau nu au chef să prepare, se găsesc salate de sezon, de boeuf sau de vinete, la 40 de lei/kg.

Ca să pună capac la toate scumpeturile, sunt prezenți la târg și comercianții care aduc, în fiecare an, brânzeturi speciale, adică diverse sortimente de cașcaval, cu 90 de lei kilogramul.

Pe de altă parte, însă, luminile strălucesc, oamenii sunt veseli, iar atmosfera de sărbătoare nu lipsește, ca și ambianța muzicală din Piața Victoriei. Iar Târgul de Crăciun vine doar o dată pe an!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Târg autohton cu prețuri ca la Viena

    1. de ce te miri!?! imparte 7000 lei la 30 zile si rezulta 233 lei /zi. un colac costa 12 lei deci 233/12 rezulta 19 colaci trebuie sa vanda ca sa isi plateasca chiria/ zi. restul este profitul lui. si sa nu imi spui ca se vand numai 19-20 colaci/ zi de casuta ca nu te cred, plus ca nu am vaz sa dea niciunul bon de casa!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *