”Tărâmul făgăduinței”, la 80 de kilometri de Timișoara. Imaginile spun totul

taramul fagaduintei

Când recenta criză economică a pus stăpânire pe Europa, unii întreprinzători au reușit să găsească ”tărâmul făgăduinței” tocmai în județul Timiș, la Jamu Mare. Un italian care a vizitat comuna de mai multe ori, invitat fiind de un prieten, a simțit că își poate schimba viața dacă investește în România.

A cumpărat de la un amic elvețian ferma pe care acesta o avea, iar în timp, s-a mutat în țara noastră, cu toată familia. Ceea ce poate face aici nu a reușit în Italia, să ducă o viață relaxantă, să lucreze ce-i place și, cel mai important, să fie alături de familie. Quintino Sbrochi a venit în Jamu Mare în urmă cu 12 ani.

Quintino Sbrochi

Criza economică din Italia i-a decis soarta, pentru că aici a reușit să treacă peste această perioadă, în timp ce în țara natală nu ar fi putut. Mai mult, deși îi place agricultura, în Italia nu ar fi reușit să pună bazele unei ferme așa cum a făcut-o în județul Timiș, din două motive: fermele mici nu pot fi profitabile în peninsulă, iar terenul pe care îl are în Italia nu i-a permis desfășurarea în domeniu așa cum ar fi vrut.

Debușeul a fost găsit în România, unde a reușit să pună bazele unei ferme așa cum a visat și, de asemenea, să aibă teren pentru agricultură atât cât poate lucra. În cadrul fermei sunt zece angajați, care provin din trei familii din Jamu Mare.

”Îmi place că aici lumea se ajută atunci când este nevoie, oamenii se cunosc între ei, vorbesc, petrec timpul împreună”, spune Meri Rinaldi, soția lui Quintino.

 

Agroturism la castel

Cei doi au două fete, în vârstă de 20, respectiv 22 de ani. Ambele au terminat studiile în Italia, iar acum s-au mutat în România. Una dintre ele este pasionată de cai și de dresajul acestora, ceea ce i-a dus cu gândul pe italieni la extinderea afacerii în domeniul agroturismului. Așa se face că au cumpărat castelul de la Clopodia, unde familia italiană stabilită în Timiș, speră că într-un an vor realiza o pensiune agroturistică.

jamu mare 2

”Vrem să facem programe mai complexe, să vină oamenii să participe la dresuri cu cai, să vadă ferma, iar apoi să-i ducem la castel”, afirmă Meri.

 

Vizitatorii, fascinați de fermă

Ferma de la intrarea în Jamu Mare este în sine o atracție turistică. Vizitatorii opresc în dreptul porții, fac poze și, aproape toți, cer să fie cazați pentru câte zile. ”Îi lăsăm să vadă ferma, însă nu îi cazăm, aici avem locuințele noastre, însă ne cer să le dăm voie să viziteze locul”, spune Meri Rinaldi. Deocamdată, nu se pune accent pe turism în zona Jamu Mare, pentru că sunt puține lucruri care ar atrage.

meri rinaldi

”Mulți dintre turiștii care vin în zonă sunt foști localnici, care au plecat definitiv în străinătate și fac comparație între localitățile din străinătate unde trăiesc și Jamu Mare, ceea ce nu ne flatează”, spune primarul Valeriu Filipiac. Cu toate acestea, turismul ar putea înflori în Jamu Mare, zona oferind strănilor exact ceea ce doresc: viața tradițională a satului românesc.

 

Visul se năruie la ușa spitalelor

Dacă România le oferă o viață de vis italienilor stabiliți aici, visul lor se năruie atunci când dau de necaz. De mai multe ori, membrii familiei au fost nevoiți să plece în Italia pentru a primi îngrijire medicală de specialitate, aici având experiențe nefericite, chiar cu dignostice greșite. ”Din păcate, sistemul sanitar nu este satisfăcător, comparativ cu cel din Italia. Mama mea este acum plecată din țară, tocmai pentru a primi un tratament adecvat, aici având ghinionul de a da peste medici care i-au greșit diagnosticul!”, spune Meri.

 

Acasă mă simt în România

I-am întrebat unde se vor retrage la pensie. ”O, aici, cred că aici mă simt mai bine, deși plec în Italia o dată pe lună, pentru că și acolo avem casa noastră”, spune Quintino. ”Când aterizează avionul în țară, simt că am ajuns acasă. Când plec de aici, parcă îmi e dor de casă”, afirmă Meri.

ferma 1

De altfel, ferma realizată de italieni pe meleagurile bănățene este în stil toscan, pentru a păstra oarecum legătura cu țara natală. Cei doi italieni au venit aici cu părinții, dar și cu frații, descoperind în România, o țară care i-a adoptat și integrat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “”Tărâmul făgăduinței”, la 80 de kilometri de Timișoara. Imaginile spun totul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *