Sute de creaţii, înscrise la o nouă ediţie a Salonului timişorean de invenţii şi inovaţii

Sute de creaţii, înscrise la o nouă ediţie a Salonului timişorean de invenţii şi inovaţii

Peste 350 de creaţii, din şase ţări – România, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Germania şi Siria – vor fi prezentate, iar cele mai valoroase vor fi premiate în cadrul unei noi ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia” Timişoara, care se desfăşoară în perioada 12-14 octombrie. Recent, au fost prezentate câteva dintre creaţiile înscrise, din varii domenii, precum medicina, agronomia, mecanica, chimia şi chiar din muzică.

Ioan Ometa şi-a expus plăcuţele de cupru

De pildă, renumitul medic timişorean Ioan Ometa şi-a expus plăcuţele de cupru pe care le-a conceput şi cu ajutorul cărora a vindecat sau a ameliorat bolile pacienţilor săi timp de zeci de ani, el mai fiind, de altfel, inventatorul unei creme magnetice aplicabilă de asemenea pentru tratarea a numeroase afecţiuni, dar şi ca produs cosmetic pentru ten.

Tot la clasa medicală a salonului, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara se încrie cu două invenţii brevetate, iar une dintre ele a şi fost preyentată în cadrul preambulului eieri, fiind vorba despre un mulaj pentru practicarea montării cateterului arterial şi a puncţiei arteriale.

Hibrizi de tomate Banato

Şi cercetătorii bănăţeni din domeniul agronomic sunt foaerte activi şi, desigur, prezenţi la salon, iar noutăţile cu care vin anul acesta sunt hibrizii de tomate Banato, deja ceruţi de numeroşi fermieri datorită gustului foarte bun, dar şi productivităţii, vigurozităţii şi adaptabilităţii plantelor la diverse sisteme de cultivare.

Instalaţie pentru dezinfectarea apei

O ingenioasă instalaţie pentru dezinfectarea apei pe bază de ultrasunete, raze ultraviolete şi plăcuţe de argint, concepută de Emilia Dobrin din cadrul ISIM Timişoara, a făcut de asemenea parte dintre invenţiile prezentate în avanremiera evenimentului.

Stăvilar subteran care previne inundarea clădirilor

Nu în ultimul rând, Remi Rădulescu, preşedintele Societăţii Inventatorilor din Banat, şi-a prezentat cea mai recentă creaţie: stăvilarul subteran care previne inundarea clădirilor.

„Cele 350 de invenții înscrise fac parte din 14 clase, printre care se numără mecanica, electronica și electrotehnica, medicina, agricultura, mediul sau alimentaţia”, afirmă Remi Rădulescu.

Un juriu format din 23 de specialişti va departaja invenţiile şi inovaţiile pe criterii de noutate, aplicații, avantaje, preț, efect asupra mediului, impact social și valoare economică. La fel ca ediţia de anul trecut, Salonul timişorean de invenţii şi inovaţii, ajuns la ediţia a şaptea, se va desfăşura din păcate online, din cauza pandemiei şi a restricţiilor impuse de aceasta.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *