Sursa de navetişti

neveta

Cenadul este o localitate cu rezonanţă istorică pentru Banat şi rămâne şi astăzi una importantă din punct de vedere economic, social şi cultural. Cu 4.042 de locuitori, comuna de la frontiera cu Ungaria este în primul rând un loc în care să trăieşti.

Aflată la numai patru kilometri de oraşul Sânnicolau Mare, cu fabrici şi mii de locuri de muncă, Cenadul de astăzi a devenit principala sursă de navetişti pentru acesta. De aceea, sosirea şi plecarea autobuzelor constituie de mai multe ori pe zi un adevărat ritual.

De remarcat şi faptul că populaţia este reprezentată armonios în toate vârstele vieţii. La Cenad vei găsi şi copii şi tineri, cum vei găsi şi maturi şi vârstnici. În tabloul ocupaţional, agricultura are rolul ei în continuare, fie că e vorba de câmp, de livezi sau de grădinile de pe lângă case. În peisaj există şi un punct de inflexiune în deomeniul îndeletnicirilor.

Când începe căpşuniada, o parte dintre cenăzenii navetişti îşi iau zborul către ţările occidentale pentru trei-patru luni de muncă sezonieră, pentru a câştiga bani mai mulţi decât pot primi în oraşul din apropiere.

L-am întrebat pe viceprimarul Vasa Ştefanovici dacă n-ar fi fost mai bine dacă exista o fabrică şi la Cenad. E de părere că cel mult o făbricuţă cu maximum 50 de muncitori şi-ar fi putut găsi locul în localitate, pentru mai multe posturi negăsindu-se forţă de muncă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *