STPT mușamalizează accidente: două ciocniri între tramvaie, în două zile – Foto şi Video

STPT mușamalizează accidente: două ciocniri între tramvaie, în două zile - Foto şi Video

Două tramvaie s-au ciocnit pe bulevardul Liviu Rebreanu, miercuri, 22 noiembrie 2023, seara. Accidentul a avut loc chiar în stația de la Bulevardul Sudului, în direcția Spitalului Județean.

Evenimentul a fost surprins de oamenii din stație dar și de participanții la trafic. Ceea ce nu a comunicat conducerea STPT este că exact cu o seară înainte, pe 21 noiembrie 2023, în jurul orei 18:40, două tramvaie s-au ciocnit în mod similar, tot pe același traseu, tot pe bulevardul Liviu Rebreanu. Chiar dacă STPT a trecut incidentul sub tăcere, acesta a fost surprins foto și video de mai mulți șoferi, martori oculari ai accidentului din seara de 21 noiembrie.

Frânele nu au funcționat

Un tramvai ce deservește linia 9 era oprit în stație și a fost izbit din spate, de un alt tramvai, al liniei 8, în seara de 22 noiembrie. Vatmanița care îl conducea a declarat că, deși a acționat frâna, vehiculul nu s-a oprit. A lovit tramvaiul din stație și l-a împins câțiva metri. La locul accidentului au intervenit mai multe ambulanțe, pompierii și polițiștii, iar traficul în zonă a fost blocat câteva zeci de minute.

În urma impactului puternic, 3 oameni au fost răniți, între care un copil, iar cele două tramvaie au fost avariate.
Echipajele medicale au acordat primul ajutor vatmaniței și unei pasagere, care au fost rănite. Cele două au fost mai apoi transportate la Spitalul Județean Timișoara, pentru îngrijiri și investigații.

Tot în urma coliziunii a fost rănit ușor un copil, care însă a suferit doar o sperietură, iar părinții l-au preluat și l-au dus acasă, după ce s-a decis că nu necesită îngrijiri medicale. Echipele de intervenție ale STPT și politistii au început imediat cercetările pentru a stabili cum și din ce cauze s-a produs accidentul.

(sursa foto: Opinia Timişoarei)

„O femeie în vârstă de 57 de ani a condus un tramvai pe Bulevardul Liviu Rebreanu pe linia cu nr. 8, iar în stația Sudului ar fi intrat în coliziune cu un tramvai, condus de un bărbat în vârstă de 57 de ani. În urma impactului au rezultat 2 victime, respectiv femeia în vârstă de 57 de ani și o minoră în vârstă de 17 ani, pasageră în tramvaiul condus de femeia în vârstă de 57 de ani. Ambii vatmani au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au declarat reprezentanții IPJ Timiș.

Omerta STPT, devoalată de martori oculari și probe foto-video

Un incident similar cu cel din seara de miercuri, 22 noiembrie, s-a petrecut tot pe linia de tramvai de pe bulevardul Liviu Rebreanu, cu o zi înainte, adică marți, 21 noiembrie 2023, în jurul orei 18:40. Mai mulți șoferi, care se aflau în trafic în paralel cu două tramvaie care s-au tamponat, au surprins imagini cu accidentul. Oficial, nu s-a înregistrat nicio victimă și niciun pasager nu a solicitat ajutor medical și nu a fost rănit.

Vatmanii nu au anunțat nici ambulanța, nici poliția, pe motiv că accidentul nu s-ar fi soldat cu vreo victimă. În consecință, nici cei doi vatmani nu au fost testați cu aparatul etilotest, iar din declarațiile acestora reiese că la garnitura care a produs impactul au fost acționate frânele, însă acestea nu au funcționat și astfel s-a produs coliziunea. Ambele tramvaie au fost avariate, așa cum se poate observa în fotografii și în filmare, realizate de către martori oculari.

Astfel, totul s-a redus la raportarea ciocnirii dintre cele două tramvaie ca și “incident” către dispeceratul STPT. Conducerea societății a ales să treacă episodul sub tăcere, fără a face vreo informare pe pagina de Facebook sau printr-un comunicat de presă.

Mentenanță precară din lipsă de bani și din cauza neglijenței

În ambele accidente au fost implicate tramvaie germane, din lotul vechilor vehicule aduse acum aproape 20 de ani dar și un tramvai Armonia. În ambele cazuri, susțin surse din cadrul Societății de Transport Public Timișoara, este vorba de probleme la sistemele de frânare.

“La atelierul de revizii și reparații putem spune că se fac cârpeli și improvizații, pentru că nu sunt bani pentru piese, iar pentru tramvaiele germane ele ar trebui făcute în atelier, că nu mai există piese de schimb pentru antichitățile astea. Se improvizează cu ce este la dispoziție. În plus, nu sunt bani pentru a avea un stoc constant de piese dintre cele care s-ar mai găsi pe piață. O altă problemă este cea a reviziei zilnice care se face înainte ca tramvaiul să iasă pe traseu. Revizia asta se face mai mult formal, ochiometric. E și neputință dar și neglijență. E vorba de vieți omenești: ale vatmanilor, ale pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic, că sunt mașini, biciclete sau pietoni. Problemele astea noi le-am tot adus în atenția conducerii, dar tot timpul ni se spune că nu sunt bani și să ne descurcăm cu ce avem”, a declarat, pentru Renașterea bănățeană, un angajat de la departamentul tehnic al societății, sub protecția anonimatului.

Directorul general și-a întrerupt concediul

STPT stă de mai mult timp pe un butoi cu pulbere, nemulțumirile șoferilor, ale vatmanilor sau ale controlorilor putând fi citite pe rețelele de socializare și pe forumul STPT, unde apar mesaje scrise, fotografii și filmări.
De altfel, conducerea STPT a început o adevărată vânătoare de vrăjitoare, pentru a deconspira identitatea vocilor critice din societatea de transport. Mulți angajați se simt intimidați și acuză că li se insinuează amenințări voalate cu pierderea locului de muncă dacă mai fac publice nemulțumirile lor.

Unii au fost aduși în fața directorilor societății pentru a da explicații de ce au scris pe Facebook, câțiva fiind luați chiar de la volan, de pe traseu, înlocuiți la fața locului cu vatmani sau șoferi disponibili, de rezervă. O practică ce amintește de practica luării cu forța, de pe stradă, “cu Volga neagră”, metodă folosită de autoritățile comuniste împotriva persoanelor ostile sistemului.

Starea negativă de spirit s-a amplificat după anunțul de luni, 20 noiembrie, când viceprimarul Ruben Lațcău a declarat că nu se vor mai da tichete de masă și alte bonificații, vor scădea salariile, se vor desființa în jur de 200 de posturi, iar 30 de angajați vor rămâne fără serviciu.

Marți, 21 noiembrie, directorul general Constatin Cocheci a intrat în concediu pentru o perioadă de 20 de zile. Dată fiind însă situația tensionată din companie, precum și nemulțumirile făcute publice de unii angajați, acesta a decis să renunțe la concediu și s-a întors la lucru a doua zi. Pentru a mai liniști apele, miercuri seara, pe 22 noiembrie, directorul general Cocheci a apărut într-o emisiune TV pentru a explica situația de la STPT, la emisiunea Actual Regional, de la postul public de televiziune TVR Timișoara.

STPT mușamalizează accidente: două ciocniri între tramvaie, în două zile - Foto şi Video

Declarațiile și argumentele sale au agitat însă și mai mult spiritele, pe rețelele de socializate apărând chiar din timpul emisiunii în direct, diverse comentarii și remarci critice la adresa felului în care el și directorul general adjunct, Patriciu Rușeț, conduc societatea.

Trebuie menționat că STPT înregistrează anual pierderi și 90% din activitatea companiei de transport este subvenționată de la bugetul local. Asta în condițiile în care, la numirea lui Constatin Cocheci, administrația Fritz se lăuda cu un plan de redresare economică, deși STPT mai are o datorie la ANAF de 50 de milioane de lei, care va fi ștearsă, dar plătește către Fisc și o cotă fixă de 700 de mii de lei pe lună timp de 7 ani, pentru ștergerea restului de datorii către stat.

Societatea înregistrează însă pierderi anuale tot mai mari, numărul vehiculelor care deservesc transportul în comun este tot mai mic, timpii de așteptare pentru călători sunt tot mai lungi și se folosesc multe tramvaie și autobuze din vechea flotă, deși au fost achiziționate tramvaie și autobuze electrice noi. Însă din numărul total al acestora, doar o treime sunt scoase pe traseu, din motive tehnice și din lipsă de personal navigant.

Cât despre performanțele manageriale ale directorului general Constantin Cocheci, lăudat la numirea pe funcție de către viceprimarul Ruben Lațcău ca fiind un bun manager care a performat în carieră, trebuie spus că acesta a condus compani AEM, care actualmente se află într-o situație economică și financiară foarte dificilă și cu proteste ale angajaților, iar înainte de AEM, Cocheci a mai fost în conducerea a trei firme: D & T INDUSTRIAL EQUIPEMENT SRL, intrată în faliment, ENERGO INTEGRAL SRL – actualmente radiată și TENCO SOLUTIONS SRL, intrată în faliment declarat. Deci, management performant dovedit.

CITEŞTE ŞI: Protest la Prefectura Timiș


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “STPT mușamalizează accidente: două ciocniri între tramvaie, în două zile – Foto şi Video

  1. asa se intampla cand angajezi amatori aroganti. cum circula si autobuzele/troleibuzele dinspre soarelui, sa te fereasca Dumnezeu!!!

  2. Fix aceeași situație este și la autobuze, sunt accidente făcute cu autobuze fără frâne și conduse de oameni epuizați care lucrează 5-600(cinci-șase sute) de ore lunar !!!! Da,da,5-600 de ore. Cele lovite din vina frânelor se repara de către societate,iar celelalte din vina șoferilor se plătesc personal. Sunt 15-20 de oameni cu astfel de nr de ore suplimentare. Cară oameni, totuși! Și da,este adevărat, sunt șoferi scoși din traseu pt a da cu subsemnatul pt comentarii pe Facebook.

    1. Sunt foarte curioasa cum lucreaza acesti oameni 5-600 ore lunar, tinand cont ca ziua are 24 de ore. Oricum as calcula, in mintea mea ramane un mare semn de intrebare. Sau la STPT se lucreaza 20 ore/zi, 7zile/7 ? Pai atunci ar fi o mare problema si ar trebui sa fie sesizat ITM-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *