Start la sezonul infecțiilor respiratorii. Ce spune renumitul medic timişorean Emilian Popovici

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă

Start la sezonul infecțiilor respiratorii

Sfârșitul Sărbătorilor de iarnă și a vacanței școlare găsește secțiile de boli infecțioase și pneumologie ale unităților sanitare timișene pline până la refuz.

Potrivit medicilor, reluarea cursurilor va duce la o creștere a numărului de internări ca urmare a revenirii în coectivitate a școarilor și preșcolarilor. Infecțiile respiratorii pot fi răceli, gripe sau COVID-19.

„Este important ca în această perioadă a anului să știm să facem diferența între simptomele gripei și cele ale unei viroze respiratorii oarecare. Gripa debutează brusc în plină sănătate cu stare generală semnificativ modificată, febră înaltă (peste 38 grade Celsius), frison, tuse, strănut frecvent întâlnite și persistente la fel cum sunt și durerile articulare și musculare.

Potențialul gripei de a genera complicații este crescut în special dacă nu se respectă indicațiile terapeutice și de repaus la pat, precum și la cei care prezintă patologii asociate cum ar fi bolile cronice respiratorii sau cele cardiovasculare.

În virozele respiratorii debutul este progresiv, febra este între 37 și 38 grade Celsius, durerile articulare și cele musculare sunt mai rar întâlnite și pasagere, tusea și strănutul de asemenea sunt mai puțin exprimate decât în gripă și nu tind să persiste iar frisonul este semnalat rar. Complicațiile sunt de asemenea mai rare.

O concluzie importantă ar fi aceea că gripa nu se duce pe picioare ci necesită o supraveghere atentă indiferent dacă vorbim de adulți sau de copii”, a explicat medicul timișorean prof. dr. Emilian Damian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

De asemenea, Ministerul Sănătății avertizează că, în România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment. Datele arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii și gripă este cu aproximativ 25 la sută mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.

CITEȘTE ȘI: Titularizarea pe jumătate de normă doar în anumite condiții, prevăzută în noua metodologie a mobilității cadrelor didactice

Medicii recomandă prezentarea la camera de gardă sau la unitățile de primiri urgențe doar dacă temperatura depășește 39 de grade și există comorbidități. În cazurile ușoare sau medii, bolnavii trebuie să se adreseze medicului de familie pentru recomandări și să se autoizoleze la domiciliu.

Părinților li se recomandă să evitr trimiterea copiilor în colectivități dacă prezintă simptome de viroză (tuse, dureri în gât, mialgii, febră) pentru a preveni răspândirea virusului.

Specialiștii reamintesc că virozele respiratorii nu se tratează cu antibiotice și recomandă tratament simptomatic și hidratare corespunzătoare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *