Titularizarea pe jumătate de normă doar în anumite condiții, prevăzută în noua metodologie a mobilității cadrelor didactice

Titularizarea pe jumătate de normă doar în anumite condiții, prevăzută în noua metodologie a mobilității cadrelor didactice

Titularizarea pe jumătate de normă doar în anumite condiții, prevăzută în noua metodologie a mobilității cadrelor didactice

Metodologia mobilității personalului didactic de predare pentru anul școlar 2024/2025 a fost publicată în Monitorul Oficial abia pe 4 ianuarie 2024, cu o întârziere față de anii anteriori, elaborarea ei realizându-se în acord cu reglementările noii legi a educației (Legea 198/2023).

Unul dintre elementele de noutate pe care le aduce metodologia se referă la posibilitatea, în anumite situații, de titularizare a cadrelor didactice pe o jumătate de normă, aspect care are ca efect încheierea unui contract individual de muncă pe o perioadă nedeterminată.

Astfel, potrivit art. 66, alin. 9 din metodologie, în unitățile de învăţământ din mediul rural, în seminariile şi în liceele vocaţionale teologice, precum şi pentru disciplinele pentru care sunt prevăzute 1-2 ore/săptămână în planurile-cadru de învăţământ gimnazial, profesional sau liceal pot fi publicate catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în vederea ocupării prin concurs naţional, constituite din cel puţin o jumătate de normă didactică de predare.

De asemenea, în funcție de evoluția demografică la nivel local și dinamica resurselor umane, inspectoratele școlare pot stabili și în alte situații publicarea de catedre vacante pe perioadă nedeterminată, formate din cel puţin o jumătate de normă didactică de predare.

CITEȘTE ȘI: „Leii” joacă mâine în campionat

Cadrele didactice se pot titulariza în mai multe unități de învățământ pe mai multe specializări. Odată obținut statutul de titular, acesta se păstrează și în condițiile în care se realizează completarea normei cu posturi pe durată determinată în mai multe unități de învățământ, pe mai multe specializări (art. 2, alin 4).

Cadrele didactice calificate, angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, care au obținut media de repartizare/nota minimum 5 în specialitatea postului la concursurile naționale, sesiunile 2023 și/sau 2022, au acordul de principiu al consiliului de administrație al unitățăților de învățământ, au calificativul „Foarte bine” și li se poate asigura cel puțin jumătate de normă didactică de predare în specialitatea postului, constituită în unităţile de învăţământ în care sunt încadrate în anul şcolar 2023-2024, pot solicita prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2024-2025.

Absolvenții învățământului universitar de lungă durată, absolvenţii ciclului II de studii universitare de masterat, precum şi absolvenții cu diplomă ai ciclului I de studii universitare care fac dovada finalizării cu diplomă a unui program de studii de master didactic, pot fi încadrați în învățământul preuniversitar la orice nivel de învăţământ, fără a fi nevoie să urmeze modulele de formare psihopedagogică (art. 3, alin 6).

De asemenea, se consideră îndeplinită condiția privind formarea psihopedagogică de nivel I și pentru absolvenţii cu diplomă ai liceului pedagogic cu specializările educator-puericultor, educatoare sau învăţător, ai colegiului universitar de institutori sau ai ciclului I de studii universitare de licenţă cu specializarea „Pedagogia învățământului primar şi preşcolar”. (art. 3, alin 3).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *