Start ca-n Formula 1 al noului an universitar, la Timișoara

Start ca-n Formula 1 al noului an universitar, la Timișoara

Start ca-n Formula 1 al noului an universitar, la Timișoara

La Timișoara, începutul de an universitar a fost prilejuit de o serie de evenimente care au îmbinat elementele tradițional festive cu altele inedite, organizate în scopul a le oferi studenților o primire cât mai plăcută.

Universitatea de Vest din Timișoara și-a deschis oficial porțile pentru noul an universitar 2022-2023, pe 29 septembrie, printr-o festivitate specială, organizată în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT, la care au participat invitați de seamă, alături de studenții, familiile și apropiații lor, dar și de universitarii, cercetătorii și personalitățile din comunitate, invitate ale UVT.

Programul evenimentului a cuprins mesajul conducerii instituției, prin rectorul UVT, Marilen Pirtea, mesajul Excelenței Sale, domnul Carlos Moedas, primar al Lisabonei, căruia i-a fost înmânat, în aceași zi, titlul de Doctor Honoris Causa al UVT, urmate de mesajul primarului Timișoarei, Dominic Fritz, și al prefectului județului Timiș, Mihai Ritivoiu.

Ceremonia de deschidere la UVT a fost precedată de o multitudine de manifestări care s-au derulat pe tot parcursul săptămânii trecute.

Începând din 26 septembrie, bobocii din primul an au avut parte de un program special, în care sunt incluse activitățile specifice Săptămânii de inițiere „Bun venit la UVT”, o perioadă de cunoaștere și acomodare plină de evenimente sociale, artistice și sportive, desfășurate până în 3 octombrie 2022.

Pe parcursul acestor zile, bobocii au descoperit ce înseamnă să fii student și cum funcționează mediul universitar. Programul și evenimentele din săptămâna de inițiere la UVT au culminat cu ediția a cincea a UVT Liberty Marathon, organizat duminică, 2 octombrie.

Alături de surprizele cu care s-au obișnuit cei care au participat deja la edițiile anterioare ale UVT Liberty Marathon, evenimentul din acest an a fost unul special, fiind primul maraton din Timișoara cu traseu omologat de World Athletics, dar și pentru că, începând din aceast an, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a fost partener oficial al evenimentului, medalia de finalist a acestei ediții fiind semnată de campionul olimpic mondial și european Mihai Covaliu, președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Cu acest prilej, Universitatea de Vest din Timișoara i-a acordat lui Mihai Covaliu Medalia de aur UVT, însoțită de Diploma de merit UVT, pentru contribuția pe care o aduce atât în beneficiul sportului românesc.

Ultima zi a ”Săptămânii de inițiere” s-a încheiat cu festivalul UNIVIBES 2022 – Occupy the university!, care a transformat întreaga universitate într-o mare locație de concerte, expoziții de artă și petrecere prin prestația unor artiști consacrați.

La Universitatea de Vest din Timișoara sunt înscriși 16.000 de studenți care învață în cadrul celor 11 facultăți din cadrul instituției.

Oferta UVT este atractivă pentru un set de opțiuni deosebit de cuprinzător, integrând 11 facultăți, oferind 75 de programe de studii universitare de licență și peste 90 de programe de studii universitare de masterat, din 34 de domenii de studii universitare diferite, precum și studii doctorale în 22 domenii, alături de noul program de masterat didactic, organizat în cele cinci domenii de studii de licență diferite.

După doi ani de pandemie, în care majoritatea cursurilor au fost online, iar interacțiunile reduse, Universitatea Politehnica Timișoara a ținut să ofere, în special „bobocilor” din anul I, dar și colegilor din anii mai mari, o experiență memorabilă la prima interacțiune cu reprezentanții universității.

Ceremonia de deschidere a anului de învățământ 2022-2023 a fost organizată în weekend-ul 23-25 septembrie, reunind, sub genericul „StartUPT – Bun venit în Universul Politehnicii!”, o serie de evenimente pentru toți cei 13.000 de studenți și masteranzi din cadrul universității. Festivitățile au debutat vineri după-amiază, pe Stadionul Știința, în prezența studenților, a cadrelor didactice, a conducerii UPT și a partenerilor din mediul economic și din administrație, cu intonarea imnului academic al UPT, compus de Horea Crișovan.

Printre cei care au luat cuvântul în cadrul festivității s-a numărat și fostul pilot de Formula 1 Nick Heifeld, în prezent pilot de Formula E, care, împreună cu reprezentanții companiei ZF au prezentat, la Universitatea Politehnica Timișoara, în premieră națională, un monopost complet electric al echipei de Formula E Mahindra Racing.

Evenimentul a fost marcat de un concert Rareș Mariș, câștigătorul primului sezon al „One True Singer” de la HBO Max, proiecții de film organizate de ligile studențești și un TikTok After Party cu DJ, tot pe Stadionul Știința.

Sâmbătă, 24 septembrie 2022, festivitățile de la UPT au continuat cu prezentarea monopostului de Formula E și curse demonstrative în cadrul evenimentului „The Drive to Win”, dar și cu o serie de activități de tip „Bun venit la POLI”, organizate pe Stadionul Știința.

Facultățile și ligile studențești au avut, fiecare, câte un stand de prezentare, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră și-a făcut cunoscute proiectele destinate studenților, Departamentul de Relații Internaționale le-a explicat studenților cum pot accesa programele Erasmus, UPT Racing Team și-a prezentat cele două monoposturi cu care participă la competițiile de Formula Student, Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic a arătat celor interesați cum pot deveni cadre didactice, SAS UPT le-a vorbit studenților de antreprenoriat și modul în care acesta e susținut de UPT, Biblioteca UPT, cea mai modernă din țară, și-a prezentat serviciile pe care le oferă studenților, Clubul Sportiv și-a prezentat secțiile, iar partenerii strategici din rândul companiilor au avut standuri proprii.

CITEȘTE ȘI: Ratele românilor ar putea creşte iar. BNR, la un pas de a majora dobânda de referinţă

Tot sâmbătă, au avut loc tururi ghidate – UPT Creativ – destinate studenților, pentru a descoperi spațiile culturale din campusul universitar, dar și extragerea câștigătorilor Tombolei Bobocului.

Duminică, 25 septembrie 2022, au fost programate activități sportive și de divertisment organizate de ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara și de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră la Baza Sportivă II a UPT.

Luni, 26 septembrie, a început noul an de învățământ universitar, cele 10 facultăți ale UPT (una fiind la Hunedoara) organizându-și propriile festivități de deschidere. Cu acest prilej, a fost dat startul campaniei „Săptămânile Bobocului”, în cadrul cărora vor lansa și noul Ghid al Studentului, care are menirea de a le răspunde studenților din anul I la toate întrebările pe care le au în cu studenția la UPT, de la ce înseamnă sesiunea până la informații despre bazele sportive, beneficiile, drepturile și obligațiile studentului.

Pe 3 octombrie, a avut loc ceremonia de deschidere a Universității de Științele Vieții ”Regele Mihai I” (fosta USAMVB), în cadrul căreia se pregătesc aproximativ 6.000 de tineri la cele șase facultăți ale instituției.

În aceeași zi, a avut loc ceremonia de deschidere a noului an universitar și la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș”, desfășurată în Aula Magna.

A doua zi, pe 4 octombrie, la Teatrul Național, UMFT a organizat deschiderea festivă a anului universitar, care a culminat cu un concert simfonic oferit de orchestra medicilor ”Dr. Emil Nichifor” din România, în colaborare cu orchestra Operei Române din Timișoara. La UMFT învață aproape 7.000 de studenți și masteranzi, care studiază în cadrul facultăților de medicină generală, medicină dentară și farmacie.

Anul universitar 2022-2023 nu a suferit modificări în ceea ce privește structura sa. Au rămas, în continuare, două semestre, precum și perioadele de vacanță stabilite diferențiat, la nivelul fiecărei universități.

La UVT, vor fi trei vacanțe: de iarnă, după prima sesiune de examene din luna februarie și una în luna aprilie; la UMFT vor fi două vacanțe: de iarnă și în luna februarie, după prima sesiune de restanțe; la USV: de iarnă și de Paști; la UPT, cu excepția anilor terminali: de iarnă, după sesiunea de examene din februarie și de Paști.

Structura anului universitar stabilită de fiecare universitate este publicată pe site-ul instituțiilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *