Ratele românilor ar putea creşte iar. BNR, la un pas de a majora dobânda de referinţă

Românii plătesc cele mai mari rate din Europa. Specialiştii nu exclud fenomenul falimentului personal

Ratele românilor ar putea creşte iar. BNR, la un pas de a majora dobânda de referinţă

BNR ar putea anunţa astăzi majorarea dobânzii de referinţă, spun specialiştii financiari. Apoi, ar urma automat costuri şi rate mai mari la împrumuturile bancare.

Analiștii spun că, în acest moment, dobânda-cheie din România este sub dobânzile de politică monetară din alte țări precum Polonia, Ungaria sau Cehia.

„Mă aştept ca dobânda-cheie să fie mărită la 6%, cu 0,5 puncte procentuale, mai ales din cauza inflaţiei record de peste 15%.

CITEȘTE ȘI: Permisele de conducere a 14.000 de timișeni vor expira în perioada următoare. Șoferii, îndemnați să le schimbe din timp pentru a evita aglomerația

În contextul actual, costul creditării în condiţiile în care dobânzile la creditele în lei au ajuns deja la 9% şi la cele în euro au trecut de 3%, antreprenorii se aşteaptă mai departe la o creştere a costului finanţării care va influenţa foarte mult economia real”, spune Claudiu Vrînceanu, analist economic.

„Mă aştept ca BNR să crească rata dobânzii cu mai puţin de un procent, probabil 0,75%, din cauza faptului că în ultimele luni au mai fost două creşteri deja ale dobânzii de intervenţie de referinţă a Băncii Naţionale, iar pe de altă parte au încercat să se mai tempereze creşterile inflaţioniste din ultima perioadă”, spune şi Adrian Benţa, analist economic, conform antena3.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *