Spectacolul orașului a strălucit în patru cartiere din Timișoara

spectacol 1 1

Pe patru scene din patru cartiere ale Timișoarei au avut loc, timp de o săptămână, o serie întreagă de manifestări artistice, în cadrul programului CiviCultura 2019. Pentru a regenera activitatea civică a orașului și a beneficia de dezvoltarea capacității de implementare de proiecte socio-culturale în Timișoara 2021, publicul din oraș trebuie să înceapă să se implice activ în proiectele cetății, să depășească rolul de simplu spectator.

CITEȘTE ȘI: Într-o comună din Timiș s-au sifonat sute de mii de euro într-o afacere cu apă

CiviCultura constă în acțiuni care promovează implicarea civică a locuitorilor Timișoarei, ajutându-i să-și găsească curajul de a se transforma, din beneficiari ai proiectelor locale, în voluntari și chiar inițiatori. Timp de o săptămână au fost realizate concomitent, în mai multe spații publice ne-centrale din Timișoara conectate prin sisteme video live, un spectacol interdisciplinar. Acesta a însumat realizarea unor momente interdisciplinare artistice, împreună cu publicul, în timpul unei săptămâni de repetiții în locuri publice, împreună cu artiști de notorietate.

spectacol 5

Tema spectacolului a urmărit combaterea miturilor nocive, precum „oricum nu se schimbă nimic” sau „suntem prea mici/ singuri ca să facem ceva” în legătură cu eficacitatea implicării. Au fost abordate în mod direct problemele pe care le au și schimbarea pe care și-o doresc oamenii, probleme și propuneri formulate și colectate în prealabil în aceleași piețe. Scenele urbane CiviCultura au găzduit patru concerte „Țapinarii”, patru reprezentații teatrale, patru proiecții și patru discuții libere (CivicTalks) cu locuitorii cartierelor, despre problemele colectate, pregătind astfel publicul pentru spectacolul „Shine your light – Spectacolul orașului”.

spectacol 3

Acesta a avut loc concomitent în patru spații din oraș interconectate cu ecrane și sisteme audio-video: Parcul Dacia, Parcul Regina Maria, Piața Mocioni (Sinaia) și Complexul Studențesc. Spectacolul final a rezumat, într-un mod artistic, problemele zonale povestite de locuitorii din cele patru cartiere din oraș, oferind o perspectivă „luminoasă”: lucrurile pot fi și bune dacă alegem să ne implicăm în rezolvarea problemelor din spațiul comun.

CITEȘTE ȘI: Incident violent la un mall din Timișoara! Tineri înjunghiați la cinematograf

A fost o seară cu un spectacol neobișnuit, cu costume, lumini, ecrane, muzică, vietăți blamate ale cartierelor și zâne bune. CiviCultura este un proiect organizat de Asociația Culturală Diogene și Teatrul Studențesc Thespis în colaborare cu BIS Teatru, și constă în acțiuni socio-culturale care promovează implicarea civică a locuitorilor Timișoarei,

spectacol 2 1

ajutându-i să-și găsească curajul de a se transforma, din beneficiari ai proiectelor locale, în voluntari și chiar inițiatori. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Asociației Timișoara 2021 Capitală Culturală Europeană și cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, fiind parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *