PSD Timiş a comandat un sondaj de opinie pentru a identifica principalele probleme ale cetăţenilor. Alături de infrastructura rutieră, s-au desprins alte două preocupări majore ale timişorenilor: sănătatea şi educaţia. Pornind de la aceste premise, social-democraţii încep să lanseze soluţii.
Prima dintre ele vizează stoparea exodului medicilor rezidenţi, care aleg, în bună măsură, să plece în străinătate. A-i ţine pe doctori în ţară înseamnă a-i răsplăti într-un fel, oferindu-le bani mai mulţi, anumite gratuităţi sau posibilităţi de afirmare mai rapidă în carieră.
Ei bine, pesediştii au ales, în primă fază, oferirea de gratuităţi, în buna tradiţie de stânga a aprtidului. Ce însemană asta? Blocuri pentru medici, cu chirii modice, astfel încât tinerii rezidenţi să nu mai cheltuie o parte din salariu pentru locuit, fie că e vorba de chiria pieţei, fie că se merge pe un credit bancar. Pentru această breaslă, soluţia electorală a PSD este mai mult decât binevenită.
Cum vor reacţiona, însă, celelalte categorii sociale, restul tinerilor care se chinuie pe salarii chiar mai mici decât ale doctorilor şi plătesc 200 de euro chire sau dau jumătate din salariu la bancă până când vor ieşi la pensie?
Într-o societate cu aceleaşi drepturi pentru toţi, de ce trebuie ajutat medicul şi dispreţuit muncitorul de la bandă, mecanicul-auto, casiera din supermarket, agentul de pază sau profesorul din şcoală, ca să ne referim doar la câteva profesii?
Apoi, medicii au mai primit un bloc de locuinţe ANL, în care stau aproape gratuit, iar acum li se mai oferă încă o jumătate de imobil, adică peste 20 de apartamente. Ceilalţi slujbaşi, fie că lucrează în mediul privat, fie că sunt bugetari, nu primesc nici măcar o reducere la plata chiriei sau la creditul bancar. Iar dacă ne uităm la parcul-auto din faţa blocului ANL pentru medici, putem observa că locatarii întreţinuţi de stat îşi permit maşini de lux, semn că nu o duc prea rău.
Îşi închipuie, oare, PSD Timiş că, prin această soluţie destinată exclusiv medicilor, vor sări în sus de bucuie şi celelalte categorii profesionale, fericite că vor avea servicii medicale de calitate, pentru că se vor construi cartiere rezidenţiale pentru doctori?
În mod cert, nu, şi asta nu doar pentru că societatea românească nu este pregătită pentru astfel de concesii, ci pentru că avem de-a face cu o discriminare socială condamnabilă.
Masura concreta care sa aduca o motivatie tinerilor medici,in afara juramantului idilic a lui Hippocrates . Si in plus acesti medici carora li se adreseaza propunerea ar trebui sa creada la randul lor ca sunt discriminati de alti tineri din generatia lor care nu si-au ros atatia ani coatele in amfiteatre sau in scoli de grade inferioare si uneori au salarii mai mari si o adolescenta cu mai mult spatiu pentru problemele extraprofesionale ,iar responsabilitatea acestora e mai mica ,nefiind vorba de sanatatea si viata semenilor tai . Cred ca acest articol apel la egalitarism este discriminatoriu .
La urma ,urmelor e treaba PSD-ului daca pierde voturile elevilor din licee si scoli profesionale . Cu stima si simpatie un vechi abonat la ziarul vostru decca. 60 de ani .
profesia e o alegere. treaba cu chiriile e discriminare clara. voi, bravi eroi ai tarii… cu mentalitati ca ale tale se darama tara. pentru unii muma, pentru altii ciuma. toti avem dreptul la discount si chirii modice, nu doar medicii. daca merg in spital, pute si ma infectez, rezolvati treaba asta inainte sa cereti discount
Nu depinde numai de medici sa rezolve mediul steril intr-o unitate sanitara și aici intra in discutie bugetul ,oglinda al nivelului social -economic , personalul angajat cu pregatire medie , existenta unor protocoale si respectarea lor de catre personalul sanitar dar important , si de pacienti ,preventia etc.
In conditiile din tara mea nu este vorba de discriminari ,ci de optiuni și ce masuri trebuie sa implementam prioritar . Cat despre povestea cu toti au drepturi nu numai la rasfat din banul public , ci si la invatatura , la alegerea unei profesii mai comode sau la analfabetism.
Completare- P’rofesia este o alegere si de ce vrei sa faci si poti in viata , care se va rasfrange asupra capacitatii si contributiei la viata cetatii . Deocamdata Cetatea Timisoarei atata isi poate permite ; cand va deveni Utopia va da fiecaruia dupa nevoi . Dar vorba noastra romaneasca: la placinte inainte , la razboi inapoi .
tz, nu merge în spital sa nu puți și sa nu te infectezi