Slujbe de pomenire pentru răposaţi, în cimitirele timişene

luminatia 1

Începutul lunii noiembrie marchează, în Banat, însă şi în Transilvania, momentul în care ne amintim de cei trecuţi în eternitate.

Potrivit calendarului romano-catolic, astăzi se celebrează Solemnitatea Tuturor Sfinţilor, iar mâine, Ziua Tuturor Morţilor, dar, prin contagiune, cea mai mare parte a ortodocşilor din vestul României au luat şi ei obiceiul de a merge la cimitir în prima zi a lui Brumar.

Ei o numesc, popular, „a morţilor”, deşi ea nu figurează ca atare în rânduielile religioase ale bisericii răsăritene, al cărei calendar a instituit alte date pentru pomenirea morţilor, respectate mai cu seamă în sudul şi estul ţării.

De zeci de ani, bănăţenii şi ardelenii păstrează tradiţia de a curăţi şi a împodobi cu flori, încă din ultima săptămână a lunii octombrie, locurile de veci ale dragilor dispăruţi.

În această perioadă, pieţele oraşului devin arhi-aglomerate, oferta de flori de toamnă devine extrem de bogată, iar oamenii cumpără de zor coroane funerare, jerbe, ferigă, lumânări, ornamente din imortele sau cununiţe artificiale.

În cimitirele Timişoarei se smulg buruienile, se mătură, se spală crucile, se strâng gunoaiele şi frunzele uscate, iar pe mormintele astfel pregătite pentru iarnă se pun candele aprinse şi flori.

Indiferent de confesiune, lumea se roagă, în această perioadă, pentru odihna sufletelor răposaţilor. Locurile de îngropăciune devin la 1 noiembrie, de Ziua Morţilor, destinaţia miilor de oameni care se reculeg lângă crucile celor dragi, membri ai familiei, prieteni şi cunoscuţi care nu mai sunt printre noi.

Celebrări liturgice în Timișoara și Timiș

Astăzi, în biserica romano-catolică din Cetate, programul religios este similar celui duminical, iar la ora 15, în cimitirul din Calea Sever Bocu (Lipovei) are loc o celebrare pentru sufletul răposaţilor, urmată, la ora 19, la biserică, de Sfânta Liturghie.

Mâine, la ora 14, pomenirea morţilor se face la cimitirul din Strada Stuparilor.

Şi în biserica romano-catolică din Fabric programul de astăzi se va desfăşura ca într-o zi de duminică. Celebrări pentru sufletele morţilor vor avea loc în cimitirele din Ghiroda și Ciarda Roșie (ora 14), din Urseni (ora 15), de pe strada Mătăsarilor (ora 15,30), de la la Moșnița Nouă (ora 16) şi de pe Calea Buziașului (ora 16,30).

Mâine, slujbe similare vor fi oficiate la ora 14,30 în Plopi, la 15,30 în Crișan, la 15 la Bucovăț şi la 16, în cimitirul din Remetea Mare.

Astăzi, la biserica catolică din Elisabetin, la ora 10 se va celebra Sfânta Liturghie în limba maghiară, iar la ora 18, cea în română, la ora 16, în cimitirul din strada Rusu Șirianu, urmând să se facă pomenirea morţilor.

Mâine, programul religios din lăcaşul de cult al parohiei va cuprinde, la ora 10, o Sfântă Liturghie în maghiară, iar la ora 18, una în limba română.

Şi credincioşii romano-catolici din Iosefin vor avea astăzi parte, în biserica din cartier, de servicii religioase după tipicul duminical, iar la ora 16, în capela Feger din cimitirul de pe Calea Şagului, de o celebrare pentru răposaţi.

Mâine, în biserica parohială, ei sunt aşteptaţi la ora 7 la un Requiem pentru preoţii comunităţii care au trecut la cele veşnice, iar la ora 17, la unul pentru enoriaşii răposaţi.

În biserica catolică din Mehala, Sfânta Liturghie va avea loc azi la ora 8,30.

Slujbe de pomenire vor fi oficiate la ora 14 la cimitirul din comuna Sânandrei, iar la ora 16, la Timişoara, în cimitirul parohial din Mehala. Mâine, liturghiile din sfântul lăcaş catolic al cartierului vor avea loc la orele 7,15, 8 şi 8,30, preoţii deplasându-se la ora 12 la cimitirul din localitatea Săcălaz, pentru pomenirea morţilor.
În biserica romano-catolică din Fratelia A, Sfânta Liturghie de azi este programată pentru ora 10,30, iar celebrările pentru sufletele răposaţilor au loc la ora 12 în cimitirul din Fratelia B, la ora 14 în cel din Fratelia, iar la 15,30, în cel din Chișoda.

Un Requiem pentru membrii dispăruţi ai comunităţii va avea loc mâine, la ora 10,30, în lăcaşul de cult al catolicilor din Fratelia A.

De o Sfântă Liturghie oficiată în zi de sărbătoare vor avea parte astăzi, la ora 9,30, şi cei ce frecventează biserica romano-catolică din Timișoara-Freidorf. La ora 11,30 la Șag, la 13 la Parța, la 15 la Sânmihaiu Român şi la 16,30 în Freidorf, la locurile de îngropăciune, se vor săvârşi slujbe de pomenire.

Mâine, tot la biserica catolică din Freidorf, la ora 7,30 se va săvârşi Sfânta Liturghie, iar la ora 15,30, un Requiem.

Între cele două servicii religioase, preoţii se vor deplasa la cimitirul din Giulvăz, unde, la ora 13, va avea loc o celebrare pentru sufletele morţilor.

Tot azi, la biserica creştină de rit apusean din Lugoj se vor defăşura două Sfinte Liturghii (la ora 8,30, respectiv la 10), pomenirea celor răposaţi urmând să aibă loc în cimitir, la ora 14.

Liturghiile zilei de mâine din acelaşi lăcaş de cult (programate pentru orele 7 şi 8) vor preceda alte câteva servicii religioase pentru cei trecuţi în eternitate, care îi aşteaptă pe credincioşi la cimitirele din Petroasa (ora 10), Ghizela şi Satu Mic (ora 13), Ştiuca şi Scăiuş (ora 14). Celebrări similare vor avea loc şi poimâine, în localităţile timişene Ţipari (ora 13), respectiv Bodo (ora 14,30).

Slujbe de pomenire a morţilor vor avea loc astăzi şi în cimitirele de la Banloc (ora 14,30), Giera (ora 15), Voiteg (ora 16) şi Deta (ora 17), urmând ca ele să se reia mâine, la Dolaţ (ora 14), Livezile (14,30), Partoş (ora 15) şi la Ofseniţa (ora 15,30).

În biserica romano-catolică de la Sânnicolau Mare, ziua de astăzi începe cu Sfânta Liturghie programată de la ora 9, urmată de celebrări pentru sufletele răposaţilor în cimitirele de la Comloşu Mare (ora 11), Teremia Mare (ora 12), Teremia Mică (ora 13), Nerău (ora 14) şi Tomnatic (ora 15).

În cimitirul german din Sânnicolau Mare pomenirile se vor face la ora 19, iar în cel maghiar, o oră mai târziu. Liturghia ce se va oficia mâine, la ora 9, tot la Sânnicolau, va fi urmată de o deplasare a preoţilor la cimitirul din Saravale, unde serviciile de pomenire vor începe la ora 14.

Celebrări pentru sufletele răposaţilor se vor desfăşura astăzi din oră-n oră, începând cu ora 13, şi la locurile de îngropăciune din Pustiniş, Răuţi, Sânmartinu Maghiar, Uivar şi Otelec.

Sfânta Liturghie ce se va săvârşi mâine, la ora 10, în biserica catolică de la Cruceni va fi urmată, în cimitirul din localitate, de îndătinate pomeniri, care se vor relua la ora 12 la Grăniceri, iar la 14 – la Ionel.

Parohia romano-catolică Dumbrăviţa va începe programul religios dedicat sărbătorii astăzi, la ora 12, cu o Sfântă Liturghie în biserica din localitate, urmată, la ora 14, de încă una, la Bencecu de Sus, care va preceda slujbele de pomenire din cimitir.

Acestea din urmă vor continua, din oră-n oră, la Pişchia, Giarmata şi Dumbrăviţa şi se vor relua mâine, de la ora 15, şi la Ianova, Viile Iermatei şi Dumbrăviţa.

În cimitirul de la Sculia pomenirile vor începe astăzi la ora 8,30, la Măureni – la ora 12, la Gătaia – la ora 15, iar la Butin, la ora 17. Mâine, ele vor continua la Jamu Mare (ora 10,30) şi la Clopodia (la ora 12).

După Sfânta Liturghie care va avea loc astăzi, la ora 10, în biserica romano-catolică din Cenad, credincioşii sunt aşteptaţi la celebrările din cimitire la Pordeanu (ora 12), Cheglevici (13) şi Cenad (15), apoi, o zi mai târziu, la cele din Beba Veche (ora 13) şi Cherestur ( ora 15).

Slujbe pentru pomenirea morţilor vor avea loc mâine şi la Gelu (ora 9). Sânpetru Mare (ora 10) şi Secusigiu (ora 11).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *