Situaţiile de forţă majoră care pot periclita subvenţiile trebuie anunţate prompt la APIA Timiş

incendiu culturi

Există anumite circumstanțe în care fermierii pot pierde subvențiile directe, însă un recent act normativ reduce acest risc. vorbim despre un recent ordin al ministrului agriculturii, publicat în Monitorul Oficial nr. 155, din 19 februarie 2018, care modifică, între altele, una dintre anexele Ordinului 619/2015 privind toate schemele de plată din agricultură.

Schimbările de natură să evite pierderea sau diminuarea plăților către fermieri vizează înștiințarea cu privire la forța majoră. Astfel, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) trebuie înştiinţată dacă intervine un caz de forţă majoră precum decesul beneficiarului, incapacitatea profesională pe termen lung a acestuia, o catastrofă naturală gravă, care afectează puternic exploataţia agricolă – secetă, îngheț, incendiu, distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parţial sau integral şeptelul sau culturile şi exproprierea întregii exploataţii agricole sau a unei mari părţi a acesteia.

Înştiinţările trebuie depuse în termen de 15 zile de la constatarea cazului

Fermierii care se confruntă una dintre situațiile de mai sus, ducând la nerespectarea criteriilor de eligibilitate sau a condițiilor obligatorii pentru anumite plăţi solicitate, trebuie să completeze și să depună la APIA, în termen de 15 zile lucrătoare, înştiinţarea cu privire la cazul de forţă majoră de la emiterea actului doveditor.

După caz, documentele doveditoare ale cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale sunt: în cazul decesului beneficiarului, certificatul care atestă calitatea de moştenitor sau, în cazul existenţei mai multora, declaraţia de împuternicire pentru un singur moştenitor; după caz, o adeverinţă sau certificatul medical de constatare a incapacităţii de muncă pentru incapacitatea pe lungă durată a agricultorului; procesul-verbal de constatare a calamităţii, eliberat de primărie sau actul constatator emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă în cazul unor catastrofe naturale sau al distrugerii accidentale a clădirilor exploataţiei; fermierii care se află în zonele declarate calamitate printr-un act normativ naţional vor prezenta la APIA doar înştiinţarea.

Solicitanţii subvenţiilor care au suferit calamităţi ale culturilor de pe urma unor fenomene naturale izolate – îngheţ, inundaţii, secetă, tornade etc. – pentru care nu există un act normativ naţional, vor prezenta ca document doveditor, alături de înştiinţare, şi procesul-verbal de constatare a calamităţii eliberat de primărie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *