Situație critică la Maternitatea Bega

Maternitatea Bega

Viitoarele mămici cu dare de mână aleg clinicile private din Timișoara pentru a beneficia de mai multă atenție din partea personalului medical, deoarece unitățile de stat se confruntă cu o acută criză de personal.

În spitalele de stat, asistența medicală oferită o depășește pe cea din privat – clinicile particulare redirecționând cazurile de urgență -, iar condițiile de cazare sunt optime, diferența este făcută însă de numărul asistentelor. În unitățile private, o asistentă îngrijește doar două paciente.

Doru Anastasiu”Pentru secția de chirurgie, normativul prevede o asistentă la opt paturi. La Clinica Bega a Spitalului Județean Timișoara, pe o secție lucrează două asistente la 53 de paturi, iar, în cealaltă, una la 45 de paturi. Am fost în situația de a închide una din sălile de naștere din cauza lipsei de personal. Pentru a rezolva situația, Ministerul Sănătății ne-a deblocat cinci posturi”, a declarat prof. dr. Doru Anastasiu (foto sus), șeful Secției I de obstetrică-ginecologie de la Clinica ”Bega”.

Marius Craina”Au fost deblocate posturile pentru care contractele sunt pe perioadă determinată (pentru a înlocui angajatele aflate în concediu pentru creșterea copilului, de exemplu – n.r.). Posturile cu contract pe perioadă nedeterminată nu au fost deblocate. Acest lucru se va face după ce Ministerul Sănătății va semna bugetul”, a precizat prof. dr. Marius Craina, managerul Spitalului Județean.

Dacă în urmă cu un an, deficitul de personal depășea 50 la sută, în prezent, acesta s-a redus la 30 la sută.

”Acum mai putem acorda asistentelor câteva zile libere, cum prevede legislația, pentru orele lucrate suplimentar. Înainte nu se putea. Aceste ore suplimentare nu pot fi plătite, deși noi am solicitat acest lucru Ministerului Muncii, ci trebuie acordate zile libere”, a precizat prof. dr. Doru Anastasiu.

Tot din cauza lipsei de personal, mamele sunt cele care își hrănesc de opt ori pe zi, o dată la trei ore, copiii născuți prematur și internați la Secția de Neonatologie. ”Nou-născuții care se află în incubator sunt alimentați de asistente. Când se consideră că nu mai este nevoie să stea în incubator, dar totuși nu au greutatea necesară (2.500 de grame) pentru a putea merge acasă, copiii sunt hrăniți de mame, fie cu lapte matern, fie cu lapte praf”, a completat prof. dr. Doru Anastasiu.

Multe paciente, puțin spațiu
Mai mult, ca urmare a reducerii numărului de paturi de către oficialii din minister, maternitatea timișoreană face faţă cu greu solicitărilor. Gradul de ocupare este de sută la sută. ”Am avut 110 paturi, iar acum avem 84. Suntem supraaglomerați deoarece primim urgențele din patru județe: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Ne-ar trebui un spațiu mai mare ca să respectăm toate circuitele din normative”, a spus prof. dr. Doru Anastasiu.

Majoritatea saloanelor Clinicii Universitare de Obstetrică-Ginecologie ”Bega” a Spitalului Județean Timișoara au fost renovate, însă mai este de lucru. Culoarele sunt zugrăvite cu humă și vopsite cu vopsea lavabilă, fiind ușor coșcovite de timp, iar pe alocuri s-a păstrat lemnăria montată în urmă cu… 130 de ani, când s-a ridicat clădirea.

”S-au făcut foarte multe lucrări. Până acum un an și jumătate, toate renovările au fost realizate cu sprijinul unor firme private și al fostelor paciente. În ultimul timp, a intervenit și Consiliul Județean Timiș, care are clădirea în patrimoniu. Aproape 90 la sută dintre saloane sunt renovate și oferă condiții optime de cazare. S-a refăcut una dintre sălile de operație și urmează blocul operator”, a precizat prof. dr. Doru Anastasiu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Situație critică la Maternitatea Bega

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *