Și totuși, cine plătește reabilitarea Primăriei Vechi?

Și totuși, cine plătește reabilitarea Primăriei Vechi?

Și totuși, cine plătește reabilitarea Primăriei Vechi?

Clădirea triseculară a vechii primării, cea din Piața Libertății, va intra într-un amplu proces de reabilitare, lucru absolut necesar din cauza stării avansate de degradare. Inițial, Primăria Timișoara se lăuda că refacerea edificiului o va realiza, în urma unui parteneriat, Universitatea de Vest.

Ulterior, aceeași primărie, a anunțat că are două variante de reabilitare, nu una, dar că indiferent de soluție, lucrările vor fi suportate de la bugetul local.

Inițial, UVT căuta surse de finanțare

Pe 31 mai 2023, edilii Timișoarei au transmis că Primăria Veche, aflată în Piața Libertății, va fi, în sfârșit, renovată. Dar nu de către municipalitate, ci de Universitatea de Vest, a cărei facultate de muzică își ține cursurile aici. Între cele două instituții a fost semnat un parteneriat prin care UVT preia în administrare imobilul.

CITEȘTE ȘI: Suprastructură pe Clisura Dunării. În perioada lucrărilor, traficul se va desfășura cu restricții, cu semafor (foto)

Astfel, Primăria Timișoara și Universitatea de Vest au semnat un acord de parteneriat grație căruia instituția de învățâmânt superior se va putea apuca de reabilitarea Primăriei Vechi. UVT va prelua clădirea în administrare, urmând să se ocupe de proiectul tehnic și execuția lucrărilor, primind de la PMT studiul de fezabilitate.

Conform celor de la primărie, în noul contract vor fi incluse clauze de menținere a spațiilor cu altă destinație aflate la parterul clădirii, precum și condițiile privind utilizarea de către administrația locală a anumitor săli mari pentru organizarea unor evenimente, dacă va fi cazul. Noul administrator va fi obligat să înceapă șantierul în cel mult cinci ani de când va prelua imobilul.

Documentația tehnico-economică, faza DALI, a fost întocmită de PGA Markers SRL, costurile de realizare a investiției recomandate de proiectant fiind estimate la 77,6 milioane de lei. Ea urmează să fie supusă votului în consiliul local.

„Suntem în căutarea unei surse de finanțarea pentru a susține investiția. În această clădire își desfășoară activitatea Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest. Amplasarea acestei facultăți, generatoare de energii culturale, chiar în centrul istoric al orașului are o puternică reverberație pentru cetățenii Timișoarei și pentru dinamica vieții culturale. Tinerii talentați și mentorii lor sunt primii care vor beneficia de noile condiții de educație, iar comunitatea, ca întreg, se va bucura de viața culturală găzduită în acest sit istoric valoros”, a declarat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Apare primăria, ca și finanțator

După o săptămână de la primul anunț, mai exact pe 7 iunie 2023, administrația Fritz venea cu o declarație total diferită: mai exact că vrea să înceapă lucrările de renovare la clădirea ce adăpostește Primăria Veche, din Piața Libertății. Consilierii locali urmează să voteze un proiect de hotărâre prin care să aprobe indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea ce ar urma sa aibă loc. Deci brusc, se schimbă și proveniența banilor pentru lucrări.

Firma care a întocmit documentația, a elaborat două variante de lucru, una cu o valoare totală a investiței de aproape 78 de milioane de lei, iar alta de aproape 83 de milioane de lei.

Printre altele, reabilitarea Primăriei Vechi ar urma să cuprindă atât lucrări de reparații, cât și intervenții estetice. Prin documentația elaborată se propune reabilitarea capitală a imobilelor existente, după cum urmează: lucrări de reparații și consolidare pentru punerea în siguranță a imobilului la acțiuni seismice; reabilitarea construcției în scopul protejării clădirii de intemperii, respectiv pentru îmbunătățirea aspectului exterior și a confortului interior.

Pentru reabilitare vor fi foloste materiale compatibile: lemn, piatră, cărămidă etc. Alte lucrări presupun înlocuirea instalațiilor de utilități interioare și exterioare, reabilitarea curților interioare și punerea în valoare a potențialului istoric și arhitectural al imobilului. Cel puțin așa prevede documentația aferentă proiectului de hotărâre ce va fi propus spre aprobare consilierilor din CL Timișoara.

Durata lucrărilor ar urma să fie de 32 de luni, din care 8 luni vor fi dedicate proiectării. Fondurile pentru realizarea reabilitării Primăriei Vechi ar urma să fie asigurate… din bugetul orașului.

Firma PGA Markers, o prietenă mai veche a primăriei

Reabilitarea Primăriei Veche e o poveste care durează deja de mai mulți ani. În august 2019, PMT a scos la licitație proiectarea la faza ET+DALI pentru „Reparații capitale ansamblul Primăria Veche”. Contractul a fost atribuit în octombrie același an, către PGA Markers, pentru suma de 262.000 lei, cu TVA, și un termen de predare a documentație de 90 de zile, de la data semnării ordinului de începere.

La începutul anului 2022, documentația nici măcar nu fusese avizată la Ministerul Culturii. Ea fusese, în schimb, respinsă de mai multe ori. „Se intenționează încetarea contractului cu actualul proiectant și reluarea procedurii de achiziție pentru întocmire DALI și Proiect tehnic, respectiv Documentație tehnică pentru obținerea Autorizației de construire (DTAC)”, precizau, la acea vreme, reprezentanții PMT.

Între timp, lucrurile par să se fi rezolvat, iar firma respectivă a reușit să facă o documentație care să treacă de Ministerul Culturii. PGA Markers a întocmit și proiectul de reabilitare pentru Filarmonica Banatul, varianta cu sticlă pe fațadă. În 2021, un alt contract al aceleiași societăți comerciale a fost reziliat de PMT. Este vorba despre cel pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic pentru baza sportivă din Calea Șagului, semnat în aprilie 2019.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *