Semnal de alarmă în agricultură

Pământul crapă din cauza secetei la început de aprilie. Deşertul din Oltenia se extinde spre Banat, Muntenia şi Dobrogea

Seceta riscă să afecteze iremediabil agricultura judeţului Timiş. Atât culturile de tomană, cât şi cele de primăvară sunt vizate în mod negativ de lipsa apei în sol.

CITEȘTE ȘI: Centru de recuperare medicală într-o comună timișeană

Nicolae Oprea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, spune că lucrurile sunt destul de grave, mai ales că prognoza pentru luna aprilie nu este una deloc încurajatoare:

„Vreau să trag un serios semnal de alarmă. Niciodată nu am avut în aprilie atâţia nori de praf pe câmp, mai mult chiar decât în perioada de recoltare.

Prognozele arată că nu vin ploi, iar acest lucru va întârzia atât dezvoltarea culturilor de primăvară, cât şi a celor de toamnă.

CITEȘTE ȘI: Drumurile, la loc de cinste pe agenda CJT

Pentru mediul rural, unde viaţa e legată de cultivarea pământului şi de creşterea animalelor, este foarte neplăcut. Nu putem fi indiferenţi faţă de aceşti oameni şi, de aceea, trag un smenal de alarmă către guvern şi Ministerul Agriculturii.

Din păcate, numai fermierii vorbesc despre secetă, la minister nu se scoate un cuvânt despre asta şi despre faptul că nu deţinem un sistem de irigaţii. Trebuie să intre şi guvernanţii în freamătul acesta”.

Tot în acest context, Oprea spune că ar trebui gândit şi un sistem de asigurări funcţional, în care agricultorul, statul şi firma de asigurări să fie parteneri, dar să existe şi un fond pentru despăguburile cauzate de fenomene extreme:

„Din 2015 nu s-a mai plătit nici o despăgubire, pentru că nu mai există buget pentru aşa ceva. Fenomenele extreme nu mai sunt luate în considerare. Sigur că nu putem vorbi de despăgubiri integrale, dar măcar să se acorde ceva care să-l lase pe agricultor să respire. Din păcate, nu avem un sistem legislativ clar în acest domeniu”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *