Se caută soluţii tehnologice pentru o Timişoară mai… deşteaptă

timisoara 21

Capitala Banatului începe să facă paşi timizi în implementarea conceptului de Smart City (oraş inteligent). Acesta a fost propus administraţiei municipale timişorene în urmă cu aproape doi ani, de către Dan Bedros, preşedintele Centrului de Afaceri Franco-Român, iar edilii au îmbrăţişat ideea.

Realizările, însă, au fost până în prezent modeste, dar putem aminti, totuşi, şi exemple pozitive, cum ar fi aplicaţia de telefon mobil cu ajutorul căreia utilizatorii pot identifica locuri libere în parcarea de la Modex.

Edilul-şef al Timişoarei, Nicolae Robu susţine că doreşte să extindă în oraş facilităţile bazate pe tehnologia informaţiei. El s-a referit, între altele, la aplicaţia valabilă pentru parcarea de la Modex, în care ar dori să o includă şi pe cea de la Hotel Central şi, ulterior, şi alte parcări din Timişoara.

„I-am cerut city-managerului Robert Kristof să genereze un portofoliu de aplicații mobile și alte aplicații informatice, pentru a implementa elementele ce definesc conceptul de Smart City. Robert va interacționa cu mediul universitar, pentru că îi este apropiat, şi va încerca să materializeze și o inițiativă mai veche a mea, pentru crearea unor grupuri de voluntari care să participe la întâlniri brainstorming pentru a dezvolta efectiv astfel de aplicații. Ne-am gândit să acordăm premii, inclusiv nişte sume de bani, pentru cei care creează aplicaţiile cele mai bune şi care se dovedesc utile”, susţine Robu.

El mai adaugă faptul că aplicațiile care urmează să fie introduse în portofoliu vor viza mai multe domenii, care să pună în evidență elementele de bază ale orașului de pe Bega.

De pildă, vizitatorii, dar și timișorenii, vor putea afla informaţii despre clădirile istorice cu ajutorul unei aplicaţii mobile. „Cu aplicaţia instalată, ar fi posibil ca, atunci când te apropii de o clădire, să poţi citi date despre ea pe ecranul telefonului mobil”, exemplifică primarul.

Aria de aplicare poate fi foarte largă

Conceptul de Smart City reuneşte soluții tehnologice dedicate rezolvării problemelor cu care se confruntă orașele contemporane, legate de trafic, aglomerație, poluare etc.. Inovațiile tehnologice și digitale trebuie centrate pe soluționarea eficientă sau cel puţin pe ameliorarea problemelor complexe legate de infrastructură, de instruire sau de comportamente specifice ale membrilor comunităţii, astfel încât să genereze o creștere a calității vieții, pe cât posibil în condiţii de eficientizare a consumului de resurse.

Metodele de implementare a schimbărilor și mijloacele tehnologice aferente acestora sunt parte a noțiunii de Smart City. Specialiştii timişoreni se pot inspira din experienţa unor mari metropole, pentru a găsi soluţiile adaptabile la nivel local.

„I-am cerut lui Robert Kristof să se informeze despre ceea ce există în orașele cele mai avansate în ceea ce înseamnă implementarea conceptului de Smart City. Vom face, desigur, o anumită prioritizare înainte de a trece la implementarea aplicaţiilor, astfel încât să promovăm în Timişoara cât mai multe idei ultramoderne”, promite Nicolae Robu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *