Scheletele din dulapurile Primăriei Timișoara încep să iasă la lumină

primaria timisoara 3

La jumătatea lunii trecute, o multiplă convocare la DNA – Structura Centrală a foștilor și actualilor șefi ai administrației timișorene – cu Gheorghe Ciuhandu și Nicolae Robu capete de afiș – a repus pe tapet foarte interesantul (în special pentru orașul nostru) dosar instrumentat de procurorii anticorupție având ca obiect vânzarea frauduloasă a sute de imobile, prin încălcarea prevederilor Legii 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

CITEŞTE ŞI: Banalii pufuleți pot provoca boli grave

Cităm din comunicatul DNA emis în 17 februarie 2017: „Această lege le dădea dreptul foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul Primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcționarii din cadrul Primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la prețuri modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane”.

Amnezie totală

Într-un articol publicat de „Adevărul”, după emiterea acestui comunicat, este prezentată, în facsimil, o notă redactată cu ocazia întrunirii Comisiei locale pentru aplicarea Legii 112/1995, din data de 1 iulie 1998, notă în care scria, printre altele, următoarele:

„Întrucât există precedente, se pot vinde către chiriaşii cu contracte de închiriere încheiate după intrarea în vigoare a Legii nr. 112/1995 (25.01.1996), doar acele apartamente pentru care nu există nici un litigiu (adică în imobile nerevendicate pe cale administrativă sau prin instanţă)”.

Printre semnatarii acelei note figura, în calitate de consilier juridic al Primăriei Timișoara și deci de funcționar abilitat a sesiza încălcarea legii, Vasile Tărciatu, care, interpelat de colegii de la „Adevărul”, l-a luat pe „nu știu” brațe: „Eu nu făceam parte din comisie. Asta ştiu în mod sigur. Nu contest că e semnătura mea acolo, dar oricum nu în calitate de membru al comisiei. Nu ştiu în ce calitate eram eu acolo. Se întâmpla acum aproape 20 de ani. Dacă mă cheamă băieţii… Văd ei acolo despre ce e vorba. Eu nu ştiu despre ce e vorba, sincer”.

Fiecare cu scheletul lui

Sigur, omul nu mai e la prima tinerețe, memoria ne joacă tuturor feste, însă noi credem că domnul Tărciatu știe foarte bine ce a semnat la acea vreme. E foarte posibil ca fostul consilier juridic al municipalității să fi întors vreo favoare, să-și fi achitat vreo obligație, fiindcă, la acel moment, avea și dumnealui un schelet în dulap. Cu doi ani înainte, Vasile Tărciatu beneficiase, el însuși, de prevederile Legii 112/1995, cumpărând apartamentul în care locuia, împreună cu soția sa, în calitate de chiriași.

În cazul său, el avea calitatea cerută de lege, cea de chiriaș, la momentul intrării acesteia în vigoare, doar că imobilul naționalizat în care se afla apartamentul cu pricina fusese revendicat de fostul proprietar, Vechea Asociațiune Funebrală Română.

Fler imobiliar

Era vorba de o vilă aflată pe Bd. Take Ionescu nr. 21, pentru recuperarea căreia (de fapt, a mai multor imobile) asociația respectivă inițiase demersuri atât pe cale administrativă, cât și în instanță încă din anul 1994! Așadar, deși, în calitate de consilier juridic, se afla direct în miezul problemei și știa că acea vilă face obiectul unei cereri de retrocedare,

Vasile Tărciatu a cumpărat, în 30 septembrie 1996, de la Regia Autonomă „Urbis” Timișoara, condusă la acea vreme de… Nicușor Miuț (devenit peste ani șef al Direcției patrimoniu a Primăriei Timișoara, calitate în care a făcut potlogării care i-au adus, finalmente, o „cazare” la Penitenciarul de pe Strada Popa Șapcă), apartamentul cu două camere de la etajul 1, având o suprafață utilă de 83,14 metri pătrați, cu suma de 15.652.124 lei. Asta însemna, la cursul valutar de atunci, circa 4.800 de dolari…

casa tarciatu

Fostul jurist al Primăriei Timișoara a plătit, în 1996, mai puțin de 5.000 de dolari pentru un apartament în această vilă, deși știa că imobilul fusese revendicat de fostul proprietar

Nici această sumă n-a fost achitată integral la momentul cumpărării, ci Vasile Tărciatu a plătit un avans de 4.649.163 lei, restul de de 10.956.000 lei plus dobânda aferentă urmând să-i achite în următorii 15 ani.

Stratageme inutile

E adevărat, în acei primi ani de după Revoluție, piața imobiliară era haotică, prețurile apartamentelor și caselor erau destul de scăzute, însă, chiar și-așa, părea evident că juristul de-atunci al primăriei făcuse o afacere excelentă. Până la urmă, însă, lucrurile au luat o altă turnură pentru Vasile Tărciatu… Deși acesta și-a folosit avantajele funcției și influența, depunând diligențe pentru ca Vechea Asociațiune Funebrală Română să piardă procesul intentat, iar el să rămână, astfel, cu locuința dobândită în1996, fosta proprietară a imobilului de pe Bd. Take Ionescu nr. 21 a obținut, în anul 2004, o sentință favorabilă definitivă.

Dat în vileag de… Ciuhandu

De ce spunem că Vasile Tărciatu și-a folosit avantajele funcției și că a făcut și a dres? Păi n-o spunem noi, ci este declarația făcută în scris de… Gheorghe Ciuhandu, într-o întâmpinare înaintată, în 4 noiembrie 1999, Curții de Apel Oradea, acolo unde s-a judecat procesul având ca obiect retrocedarea imobilelor deținute de Vechea Asociațiune Funebrală Română și naționalizate în timpul regimului comunist.

Redăm pasajul cu care se încheie această întâmpinare: „Învederăm onor Curții de Apel faptul săvârșit de domnul Vasile Tărciatu, care, având calitatea de director al Direcției Juridice a Primăriei Municipiului Timișoara, a semnat ca secretar al primăriei (opunându-se admiterii acțiunii reclamantei Vechea Asociațiune Funebrală Română) întâmpinarea depusă la Judecătoria Timișoara, pentru termenul din 11.09.1997, precum și aceea depusă la Tribunalul Timiș pentru termenul din 7.09.1998, deși susnumitul este direct interesat în cauză, fiind unul din chiriașii imobilului (vilă) situat în Bd. Take Ionescu nr. 21, Timișoara (afirmativ – a și cumpărat apartamentul)”.

intampinare

Trei ani mai târziu, primarul de-atunci al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, l-a dat în vileag, în fața instanței, pe subalternul său

Mărturisirea primarului de la acea oră al Timișoarei a cântărit serios în balanță, iar fostul său subaltern a pierdut în instanță apartamentul pentru care făcuse atâtea compromisuri…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Scheletele din dulapurile Primăriei Timișoara încep să iasă la lumină

  1. dar de cei dusi cu liftul ,ca scara era in revizie tehnica ,de la Directia fiscala a Primariei ,ce se mai aude ???ca aici nu a fost vorba decat de o banala Receptie !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *