
În satele Babșa și Gruni, cele mai îmbătrânite din cele patru localități componente ale comunei Belinț, mai funcționează doar două instituții: biserica și cimitirul. Împreună, cele două așezări mai au circa 500 de suflete.
Media de vârstă a locuitorilor acestora, conform primarului Florin Laza este de 65-70 de ani. Cauza acestei situații trebuie căutată în mentalitatea locurilor, fiecare părinte dorindu-și să-și vadă copilul „domn” la oraș, nu țăran la sat.
Dar și în faptul că, „în România postrevoluționară, nu există o politică rurală coerentă, astfel încât omul să știe cât câștigă dacă rămâne să facă agricultură”, crede edilul. Tot el spune că, în prezent, această ramură economică este ca și… terminată.
Nici în plan local producătorii agricoli nu sunt sprijiniți. Laza a dat ca exemplu lipsa de reacție a autorității publice timișorene la cererea sa de a se asigura un loc în piață legumicultorilor belințeni.
În privința revigorării acestor așezări în curs de îmbătrânire și depopulare, „infrastructura modernizată poate ajuta, dar nu dintr-o dată, pentru că lumea începe să să intereseze și să cumpere grădini în aceste sate”, adaugă primarul.