Mecanismul simplificat de declarare și plată

ANAF

Declarația unică, – despre ea este vorba – va fi reglementată prin ordonanță a guvernului, proiectul acesteia aflându-se în dezbatere publică. Conform noii viziuni a Ministerului Finanțelor Publice (MFP), reglementarea propune un mecanism simplificat de declarare și plată pentru persoanele fizice cu venituri independente.

Acestea vor depune în fiecare an o singură declarație fiscală, până la 15 martie, cu excepția acestui an, când termenul va fi 15 iulie.

Formularul ei comasează șapte declarații fiscale actuale, respectiv, 200 (veniturile realizate din România), 201 (veniturile realizate din străinătate), 220 (venitul estimat/norma de venit), 221 (normele de venit pentru agricultură), 600 (CAS și CASS), 604 (stabilirea CASS pentru persoanele fără venituri) și 605 (cererea de stopare a plății CASS pentru persoanele fără venituri).

Prin urmare, noua declarație se referă, în principal, la persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, dar acoperă și persoanele fără venituri. Prin acest formular, aceste categorii de contribuabili își vor declara veniturile realizate în anul anterior, pe cele estimate și contribuțiile sociale datorate pentru anul în curs.

Depunerea declarației unice se va face în format tipărit sau online. Plata impozitelor și contribuțiilor la pensii și sănătate se va face pentru anul anterior până la termenul de depunere a declarației, respectiv până la 31 martie 2019, pentru veniturile realizate în 2018.

Pentru acest an, Fiscul va introduce bonificații pentru achitarea până la anumite termene a obligațiilor, respectiv, de 10 la sută, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018; de 5 la sută, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este făcută până la 15 martie 2019 sau dacă dacă aceasta se depune în format tipărit până la 15 iulie 2018 și plata este achitată până la 15 decembrie 2018.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *