Sărbătoare la Comloșu Mare

ruga comlos

Timp de două zile, Comloșu Mare a fost în sărbătoare, localnicii bucurându-se de ”Zilele comunei”, dar și de hramul Adormirea Maicii Domnului, sărbătorit de biserica ortodoxă și de cea greco-catolică din localitate.

”Zilele comloșene” au început în 15 august, cu prilejul hramurilor celor două lăcașe de cult, iar programul a debutat cu ținerea celor două sfinte liturghii, în biserica ortodoxă și în cea greco-catolică.

”În prima a fost, după cum e obiceiul, tăiat colacul, apoi în curtea lăcașului de cult s-a încins jocul tradițional.

ruga comlosu mare

Apoi, toți cei prezenți s-au prins în horă, manifestările continuând cu muzică populară, ușoară, dans și voie-bună. Au cântat Zorica Savu și Nicole Cherry, iar pe scenă au evoluat dansatorii Ansamblului Iorgovanu Comloșan, ne-a precizat preotul ortodox Călin Cojocaru.

Ieri, șirul evenimentelor dedicate manifestărilor a continuat cu cea de-a IX-a ediție a simpozionului ”Personalități bănățene”.

Cu acest prilej s-a vorbit despre Centenarul Marii Unirii, despre personalitățile din Banat, din Comloșu-Mare, care au fost prezente la Alba Iulia.

Potrivit documentelor vremii și a comunicatorilor, delegația comloșeană a fost cea mai numeroasă dintre satele bănățene. Au fost evocați toți cei care au reprezentat comunitatea la Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: Belele fără sfârșit pe autostrada Lugoj – Deva

S-au recitat poezii despre Unire, dar și despre Fecioara Maria, iar mai apoi corurile reunite ale bisericilor ortodoxa și greco-catolica au urcat pe scena Casei Naționale ”Iulian Grozescu” din Comloșu-Mare unde au interpretat Imnul României, iar mai apoi un cântec închinat Maicii Domnului.

Sceneta pusă la cale de comloșeni, avându-i ca protagoniști pe cei doi preoți din comună (cel ortodox și cel greco-catolic), a amintit de plecarea delegației la Alba Iulia.

În final, o parte dintre tinerii comunei, membri ai Ansambului ”Iorgovanu Comloșan”, au prezentat un interesant dans popular, care se joacă numai în comună, numit Sorocul comloșan.

În cele din urmă, toți participanții s-au prins în Hora Unirii. A urmat o ieșire la Panteonul Oamenilor de Seamă și la Crucea Albă din Comloșu Mare, un moment de aducere aminte a celor care au contribuit ca localitatea să devină prosperă.

Sărbătoarea a continuat pînă aseară târziu, cu multă muzică bună.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *