Salvarea, pericol public!

accident ambulanta 1

În județul Timiș, pentru salvarea de vieți omenești sunt folosite în principal ambulanțe care, conform normelor, ar trebui casate. Doar mai puțin de o pătrime din mașinile aflate pe drumuri sunt în regulă din punct de vedere tehnic. Restul au nevoie de reparații periodice, iar specialiștii atrag atenția că odată plecate în cursă, salvările pot reprezenta un real pericol.

Cu kilometrajul dat peste cap

Peste 75 la sută dintre salvările timișene ar trebui scoase din uz. ”Nu mai conferă siguranță în trafic. Toată partea de conducte ridică probleme. Orice furtun de cauciuc poate ceda atunci când se încălzește motorul. Au peste 800.000 de kilometrii la bord și nu am siguranța că ajung la caz sau pacienții la spital. Au fost destule situații în care o mașină a rămas în drum și a trebuit să trimitem o alta din stație”, semnalează inginerul Nelu Vancea, directorul tehnic al Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Timiș.

Cu vechime dublă

Două ambulanțe care rulează încă pe șosele încercând să salveze o viață pun în pericol cel puțin alte trei, cele ale membrilor echipajului. Sunt vechi din 2001 și ar fi trebuit retrase din trafic în anul 2009. ”Durata de exploatare a unei ambulanțe este de opt ani, după care, conform legislației, aceastea ar trebui scoase din uz”, afirmă Nelu Vancea.

În total, 53 de mașini operative, dintre cele 72 aflate în dotarea SAJ Timiș, care gonesc non-stop pentru a veni în ajutorul celor în suferință, reprezintă de fapt un real pericol pe drumurile publice. ”Au depășit numărul de kilometri și au durata de normare expirată”, precizează directorul tehnic.

Dincolo de siguranță

”Recomandarea Ministerului Sănătății este ca după șase ani, mașinile de urgență să fie declasificate și utilizate la transport. Nu ne permitem să facem acest lucru”, spune Nelu Vancea.

Două autosanitare au intrat, zilele trecute, în parcul auto al SAJ Timiș, fiind achiziționate din banii Consiliului Județean Timiș. Este vorba de două salvări de tip B, care au costat în total un milion de lei. Astfel, numărul mașinilor de urgență care se încadrează în durata legală de utilizare de opt ani ajunge la 16. Cele până în șase ani sunt 14, iar dacă le scădem pe cele cinci care la sfârșitul acestui an nu se mai încadrează în limita recomandată de Ministerul Sănătății, ajungem la nouă.

”Avem trei ambulanțe care se află în trafic din 2014, patru din 2013, cinci din 2012 și două din 2009. De luni, urmnează să începem procedura de achiziție pentru încă două mașini de tip B, pe care sperăm să le avem în dotare până la sfârșitul anului”, precizează directorul tehnic.

Prea puțin pentru nevoile județului cu cea mai mare suprafață din țară (8.697 kilometri pătraţi) și cu peste 650.000 de locuitori. În plus, multitudinea de evenimente ce vor fi organizate cu prilejul desemnării Timișoarei drept capitală europeană a culturii reclamă mai multă atenție acordată acestui aspect deosebit de important.

Foto arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *