Salvarea bisericii „Cuvioasa Paraschiva” din Jupânești continuă

salvare biserica

În urma intervenției de punere în siguranță a bisericii de lemn de la Jupâneşti din perioada 17 – 25 august, vechiul lăcaş de cult a căpătat un nou înveliș de șindrilă.

Cu toate acestea, din cauza dimensiunii lui mari și a timpului limitat pe care l-au avut la dispoziţie voluntarii implicaţi în acest proiect, lucrarea nu a fost finalizată în întregime.

CITEȘTE ȘI: Case fără utilități într-un cartier dintr-o comună timișeană

Pașii următori vor include acoperirea coamelor oblice și intervenția asupra turnului clopotniței, care se află într-un stadiu avansat de degradare.

De aceea, Ambulanța pentru Monumente Banat face un nou apel către membrii comunităţii, către toţi cei interesaţi să dea o mână de ajutor. Lucrările vor continua în perioada 3 – 4 septembrie, alături de entuziaşti doritori să ajute la salvarea uneia dintre puținele biserici de lemn bănățene rămase în picioare, o adevărată comoară culturală, clerică și etnografică.

CITEȘTE ȘI: Super captură a unui pescar în centrul unui oraş timişean! Astfel de exemplare nu s-au mai prins de mai bine de 15 ani în acea zonă

„Cu sprijinul Mitropoliei Banatului, al Primăriei Făget și a sătenilor binevoitori din Jupânești, vom asigura cazarea și masa participanților.

Cei interesați sunt rugați să confirme telefonic la numărul de mobil 0748 646863 (stud. arh. Adrian Bancoş).

CITEȘTE ȘI: Câine îngropat de viu într-o criptă

Ei îşi vor aduce încălțăminte de lucru, sac de dormit, lanternă, izopren. Acceptăm și voluntari pentru o perioadă mai limitată de timp”, subliniază echipa Ambulanței pentru Monumente Banat.
salvare biserica jupanesti

Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Jupâneşti (TM-II-m-B-06244) datează din secolul al XVIII-a. Peste doar câţiva bolovani de piatră aşezaţi la colţuri stau „tălpoaiele”, impresionante ca secţiune, peste care stau suprapuse cununile de bârne masive, cioplite pe toate cele patru feţe.

Ca particularitate, intrarea bărbaţilor a fost practicată în peretele de nord al naosului.

Pronaosul scund este tăvănit, iar stâlpii şi pragul de trecere spre navă au muchiile frumos cioplite. Învelitoarea acoperişului este din şindrilă, la fel ca şi acoperişul piramidal al unui mic turnuleţ ridicat pe pronaos. Biserica a fost pictată, însă, din neglijenţă, pereţii au fost acoperiţi cu var.

CITEȘTE ȘI: Băiețel de numai trei anișori, salvat miraculos de un echipaj al SMURD Timiș. Tatăl le mulțumește cadrelor medicale

Astăzi, în zona Făgetului se găsesc 16 biserici de lemn, toate cuprinse în lista monumentelor istorice.

Şapte dintre ele sunt biserici parohiale, în care se săvârşesc cu regularitate serviciile religioase: Bulza, Coşeviţa, Crivina de Sus, Dubeşti, Groşi, Homojdia şi Poieni.

Cea de la Jupâneşti, dar şi suratele sale de la Margina, Povergina, Româneşti şi Zolt sunt aflate în cimitire şi sunt folosite cu prilejul înmormântărilor şi la sărbătoarea hramului.

O a treia categorie cuprinde bisericile de lemn frecventate de enoriaşi exclusiv la sărbătoarea hramului: Băteşti şi Curtea.

Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural finanțat de Ordinul Arhitecților din România, din Timbrul de Arhitectură, fiind coordonat de Asociația pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Asociația Monumentum, Direcția Județeană pentru Cultură Caraș- Severin, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *