România, ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din UE. Timișorenii se află printre românii care își asigură proprietățile

Prețurile apartamentelor continuă să crească în Timişoara şi în alte mari centre regionale, dar scad în orașele mici și medii

România, ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din UE. Timișorenii se află printre românii care își asigură proprietățile

România, ţara paradoxului. Peste 80% dintre români ştiu că locuinţa trebuie asigurată şi cred că acest lucru este extrem de important, dar numai 20% dintre ei deţin o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei, informează stiri.tvr.ro.

În realitate, patru din cinci case din România sunt neasigurate, aşadar vulnerabile în faţa dezastrelor, deşi poliţa este obligatorie.

Cel mai recent cutremur puternic produs în România, pe data de 3 noiembrie, cu o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter a produs câteva pagube.

CITEȘTE ȘI: Cristian Tudor Popescu a încercat să vadă filmul românesc ”Teambuilding”: ”Se umpluse încăperea de maimuțe antropoide care râdeau”

20 de locuinţe au fost afectate, iar proprietarii care aveau asigurare obligatorie au fost despăgubiţi.

Iar în vara anului trecut, în Craiova, o ploaie torenţială a făcut prăpăd în oraş.

Ulterior, despăgubiri au primit doar cei care aveau locuinţele asigurate.

Însă, astfel de situaţii în care oamenii deţin o poliţă de asigurare sunt o raritate.

România, ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Uniunea Europeană rămâne codaşă la capitolul asigurare a casei.

9,6 milioane de locuințe sunt înregistrate la nivel naţional.

Dintre acestea doar 1.850.000 au o poliţă de asigurare obligatorie, ceea ce înseamnă un grad de asigurare la nivelul întregii ţări de doar 19-20%. Mai clar de atât, patru din cinci locuinţe din România nu au o poliţă de asigurare.

Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei acoperă trei riscuri: cutremure, inundaţii, alunecări de teren. Costă 20 de euro pe an, dacă locuinţa este de tip A şi 10 euro pe an dacă locuinţa este de tip B. Legea spune că această asigurare este obligatorie.

Din cele 1.850.000 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, 75% sunt pentru locuinţe din mediul urban şi doar 25% pentru locuinţe din mediul rural. Cel mai asigurat municipiu este Braşov, apoi urmează Bucureşti şi Timişoara.

În privinţa judeţelor, tot Braşov e în top, urmat de Bucureşti Ilfov, Timiş, Prahova, Constanţa.

La polul opus sunt judeţele Olt, Gorj, Mehedinţi, Vaslui, Botoşani.

În Olt vorbim despre 7% case asigurate, faţă de 20% media pe ţară, ceea ce înseamnă că nici măcar o casă din zece nu deţine o poliţă de asigurare.

Anul acesta au fost plătite despăgubiri în valoare de 2,5 milioane de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *