Roaming-ul involuntar în apropierea granițelor

Roaming gratuit în Uniunea Europeană până în 2032

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au serviciul de roaming activat, că pot ajunge în situația de a utiliza involuntar acest serviciu în apropierea granițelor.

Roaming-ul involuntar apare atunci când telefonul sau tableta se conectează automat la o rețea dintr-o țară vecină, iar utilizatorii, deși se află pe teritoriul României, folosesc serviciile de comunicații în roaming.

În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în acel punct. Utilizatorul va fi astfel facturat pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

Furnizorii au obligația de a informa utilizatorii asupra tarifelor, aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv, imediat după conectarea la rețeaua parteneră.

În cazul în care telefonul se conectează automat la rețeaua unui stat vecin membru al Uniunii Europene cum ar fi Bulgaria sau Ungaria, apelurile primite sau efectuate și consumul de date se vor tarifa conform mecanismului „roam like at home”.

Mai exact, tarifarea se va realiza ca și cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei rețele, în măsura în care acesta nu depășește limitele unei utilizări rezonabile.

După epuizarea beneficiilor naționale incluse, se aplică tarifele în afara propriei rețele pentru minute/SMS-uri, respectiv tarifele pentru consumul de date (MB/GB) la nivel național.

Cheltuieli mult mai mari, însă, pot rezulta în urma conectării la rețeaua unui operator dintr-un stat vecin care nu este membru UE, cum sunt Moldova, Ucraina și Serbia.

În aceste țări, tarifele de roaming aplicabile nu sunt reglementate, fiind semnificativ mai mari.

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea județelor aflate la graniță există puncte în care telefoanele pot intra în roaming involuntar. Localități identificate ca având un potențial risc de intrare în roaming involuntar se găsesc și în județele de graniță din vestul țării, respectiv, Arad, Caraș Severin și Timiș.

ANCOM îi sfătuiește pe utilizatori să fie atenți la folosirea telefonului în zonele de graniță.

Pentru evitarea accesării involuntare a serviciilor de roaming, se recomandă selectarea manuală a rețelei (dezactivarea opțiunii de selectare automată), solicitarea către operator ca acesta să activeze serviciul de roaming numai la cerereși verificarea la ce rețea e conectat telefonul înainte de a fi utilizat, dacă selectarea rețelei rămâne pe modul automat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Roaming-ul involuntar în apropierea granițelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *