Reșița are unul dintre cele mai ridicate calificative de rating Fitch. Se află în aceeași categorie cu Oradea, conform grilei de evaluare a credibilității investiţionale

Reșița are unul dintre cele mai ridicate calificative de rating Fitch. Se află în aceeași categorie cu Oradea, conform grilei de evaluare a credibilității investiţionale

Reșița are unul dintre cele mai ridicate calificative de rating Fitch. Se află în aceeași categorie cu Oradea, conform grilei de evaluare a credibilității investiţionale

Agenția Internațională Fitch Ratings a confirmat, la 30 martie 2023, următoarele calificative de rating pentru Municipiul Reșița: “BBB-” pentru împrumuturile pe termen scurt și lung în monedă națională și “F3“ pentru împrumuturile în valută. De asemenea, a evaluat profilul de credit al Reșiței la “bbb+”, reflectând o combinație între un profil de risc “scăzut-mediu” și partea superioară a sustenabilității datoriei “aa”. Întrucât ratingurile (IDR) și perspectivele municipiului sunt corelate cu ratingul suveran al României (BBB-/Stabil), și IDR-ul Reșiței este confirmat ca fiind „BBB-” cu perspectivă stabilă, conform caon.ro.

Potrivit criteriilor Fitch, performanța operațională a orașului și ratele de îndatorare vor rămâne în concordanță cu cele din categoria „BBB” pe termen mediu, în ciuda presiunilor exercitate asupra bugetului orașului de creșterea prețurilor, de repercusiunile macroeconomice ale războiului din Ucraina și de implementarea ambițiosului program de investiții aflat în derulare.

Potrivit codificării agenției, ratingurile din categoria „BBB” indică faptul că așteptările privind riscul de neplată sunt scăzute. Capacitatea de plată a angajamentelor financiare este considerată adecvată, dar condițiile economice sau de afaceri nefavorabile pot fi susceptibile de a afecta această capacitate. În ceea ce privește „F3”, acesta indică o capacitate adecvată de plată la timp a angajamentelor financiare în raport cu alți emitenți sau obligații din aceeași țară sau uniune monetară.

Ratingul, ce reflectă performanța fiscală a Municipiului Reșița, a fost stabilit în urma analizei execuției bugetare și a politicii datoriei publice locale, conform criteriilor aplicabile unităților administrativ teritoriale. Patru dintre cei șase factori de risc analizați au fost plasați în zona medie și anume: stabilitatea veniturilor, sustenabilitatea respectiv ajustabilitatea cheltuielilor și flexibilitatea pasivelor și activelor.

Fitch a apreciat ajustarea veniturilor ca fiind „mai slabă”, deoarece capacitatea orașului de a genera venituri suplimentare este limitată. La fel s-a pronunțat și în ceea ce privește cadrul individual al gestionării datoriilor, lichidităților și situațiilor extrabilanțiere, cu mențiunea că situația este similară cu a altor autorități publice locale evaluate din România.

Conform criteriilor sale de rating pentru UAT-uri, Fitch clasifică toate orașele din România, inclusiv Reșița, ca fiind de tip B, deoarece acoperă serviciul datoriei din fluxul lor de numerar pe bază anuală. Sustenabilitatea datoriei municipiului Reșița este evaluată ca fiind foarte ridicată, de nivel „aa”, ceea ce presupune că instituția financiară nu este în pericol de a recurge la un sprijin ieșit din comun pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

CITEȘTE ȘI: Prinși în flagrant în timp ce încercau să fure cabluri de cupru, la Timișoara

„Evaluarea mă bucură, rezultatul la fel! Este un lucru pozitiv pentru Reşiţa şi viitorul ei, satisfăcător pentru mine şi echipa din primărie. Este o realizare ca Reşiţa să aibă ratingul ca cel al României: BBB-/Stabil. Sigur că sunt lucruri de corectat, de rezolvat. Ratingul reflectă performanța fiscală a Municipiului Reșița şi a fost elaborat în urma analizei execuției bugetare și a politicii datoriei publice locale. O astfel de analiză are importanţă pentru orice investitor şi nu numai, are relevanţă în multe direcţii. Aşadar suntem pe un drum bun. Mergem înainte!“, ne-a spus primarul Reşiţei, Nelu Popa.

Foto: caon.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *