RESET, CANCEL CULTURE sau pură ignoranță? Simboluri ale culturii timișorene, ignorate total la deschiderea TM 2023

RESET, CANCEL CULTURE sau pură ignoranță? Simboluri ale culturii timișorene, ignorate total la deschiderea TM 2023

RESET, CANCEL CULTURE sau pură ignoranță? Simboluri ale culturii timișorene, ignorate total la deschiderea TM 2023

Artiști de înaltă clasă sau trupe muzicale, plasticieni, fotografi, trupe de teatru locale, scriitori timișoreni au fost ignorați total de către “experții” care au decis cine să participe și să livreze momente culturale la deschiderea oficială a evenimentului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii dar și pe parcursul anului festiv.

“Evenimentul festiv „Sărbătorim Deschiderea!”, din Piața Unirii, va pune în evidență memoria și identitatea Timișoarei, alături de artiști locali și invitații lor”, au anunțat inițial organizatorii celor trei zile de sărbătoare din weekendul trecut.

Numai că nu a fost deloc așa. Nici pe scena Palatului Culturii și nici pe cea din Piața Unirii nu au evoluat artiști timișoreni, cu excepția lui Horea Crișovan și a celor de la Implant pentru Refuz.

CITEȘTE ȘI: Într-un liceu din Capitala Europeană a Culturii, dotările au rămas la periferie

“Pachetul majoritar” al ofertei artistice a fost compus din artiști străini sau aduși din alte zone ale țării.

O gafă monumentală a fost ingorarea totală a trupei Phoenix, un reper pentru Timișoara, și a lui Ilie Stepan, cel care a compus piesa “Timișoara, Timișoara”.

Aceasta a fost scrisă pe 27 decembrie 1989, tema, melodia și refrenul apartinându-i lui Ilie Stepan, iar textul, scriitorului Marian Odangiu. Mai mult, piesa a devenit oficial imn al Timisoarei in 18 decembrie 2015.

Însă, decidenții de la Asociația “Timișoara Capitală Culturală Europeană” și cei de la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara au hotărât ca debutul TM 2023 să cuprindă în program artiști din alte orașe și din străinătate.

Unii mai cunoscuți, alții aproape anonimi, fiind mici celebrități de nișă, dar în niciun caz repere reprezentative pentru Timișoara și spiritul orașului.

Decizia, alături de prestația slabă a unora dintre cei ce au ocupat scena, a stârnit un val de reacții negative în rândul multor timișoreni, care și-au manifestat nemulțumirea, public sau pe rețelele de socializare.

Timișoreanul Dan Negru, celebru om de radio și televiziune, este una dintre primele personalități care a reacționat public.

Tonul l-a dat maestrul Ioan Holeder, care a părăsit dezgustat sala Operei din Timișoara, chiar în timpul ceremoniei de gală a deschiderii programului și a criticat organizarea dar și prestația unor artiști.

Dan Negru a dus mai departe acest mesaj. “Începe “Timișoara-Capitala Culturală Europeană”. Vreo 60 milioane de euro e bugetul și se certă pe el politicieni, intelectuali, artiști de mai bine de un an în văzul lumii. Știu dezamăgirea timișorenilor.

Clujul, Oradea, Sibiul, Iași sunt mult peste ce e azi Timișoara. Eșecul de azi al Timișoarei e parte a reușitei de mâine. Știu că politicienii mărunți, intelectualii locali anonimi, administrațiile încropite, lipsa unui stadion sau a unei săli polivalente fac din Timișoara de azi ruina celei de ieri. Înfrângerea, însă, nu e finală niciodată!”, a scris pe contul său de Facebook, Dan Negru.

Povestea nu se oprește însă aici. Trupa Phoenix, reper cultural și moral incontestabil al Timișoarei, nici măcar nu a fost invitată să ia parte la proiectul TM 2023 ECoC.

Anunțul a fost făcut public tot de către Dan Negru, în urma unei convorbiri cu liderul Phoenix, Nicu Covaci.

Negru a publicat pe Facebook un dialog pe care l-a avut la telefon cu Nicu Covaci, solistul trupei Phoenix, în care acesta îi spune că organizatorii „Timișoara Capitala Culturală Europeană“ nu au contactat trupa de muzică rock pentru a lua parte la proiect:

„Respectul trebuie să fie o formă de atenție permanentă. M-a mâhnit aseară o discuție pe care am avut-o cu Nicu Covaci.

L-am rugat să-mi permită să o înregistrez ca să v-o arăt. Sper să îndrept astfel o mare nedreptate!

Nu m-aș fi gândit niciodată că legenda muzicii românești, Phoenix, emblema Timișoarei, nu a fost invitată in proiectul „Timișoara Capitala Culturală Europeană”.

Într-o convorbire telefonică, Nicu Covaci îi spune lui Dan Negru că „nimenu nu ne-a sunat.

Noi am adus folclorul străbun în prim plan, ca oamenii să se identifice și să nu uite cine sunt și de unde vin. Phoenix trăiește și merge mai departe“.

Dan Negru a continuat: „Nu cred, deci nu cred! Nimeni nu a sunat să discute și să negocieze cu Phoenix despre proiectul ăsta?“.

„Nu, iar eu nu am cerut un ban. Chiar dacă m-ar chema, nu cânt pe bani, ci cânt pentru țara mea și pentru poporul meu. Nu mai am cuvinte“, a spus solistul Phoenix, Nicu Covaci.

„Fac eu acum un apel și le spun oamenilor care gestionează proiectul ăsta, „Timișoara Capitală Culturală Europeană“.

Phoenix trăiește. Îi rog să mă sune ca să putem trimite numărul domnului Nicu Covaci.

Sunt convins că Phoenixul se va implica în proiectul ăsta“, a spus Dan Negru. „Nu ne dăm bătuți. Eu nu m-am dat bătut niciodată“, a replicat Nicu Covaci.

Prin experiențe similare au trecut și alte personalități și asociații timișorene.

Un exemplu este al celor de la Asociația Druckeria. Chiar dacă cei de la Primăria Timișoara nu au considerat că se califică sa fie susținut financiar pentru programul Capitală Culturală, proiectul “Libertate, te iubim!” al Asociației Suporterilor Timișoreni Druckeria pentru TM2023 a fost realizat cu sprijin din comunitate.

Este vorba despre o expoziție foto de excepție, cu cadre realizate de maestrul fotograf Constantin Duma, în zilele Revoluției din decembrie 1989.

Vernisajul a avut loc sâmbătă la Iulius Town Timișoara și a fost un success.

Juriul Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara, la ultimul apel prin care comunitatea locală, asociații sau organizații din oraș și nu numai erau invitate să depună proiecte pentru deschiderea programului TM2023, a considerat că proiectul “Libertate, te iubim!” nu este unul eligibil.

Motivele invocate au fost cel puțin jignitoare atât pentru Druckeria cât și pentru fotograful Constantin Duma.

Aceștia au contestat inițial decizia juriului, dar au preferat să realizeze totul în regie proprie și cu ajutorul comunității.

“Am fost ”certați” și depunctați pentru că nu am trecut onorarii pentru echipa de proiect. OAMENI BUNI, facem de ani de zile voluntariat în orașul ăsta, orice ban merge exclusiv în proiectele pe care le implementăm, nu în buzunarele noastre!!

E greu de acceptat și înțeles, dar totuși …Nu am nicio speranță că se va schimba ceva la contestație, am mai văzut și alte organizații cu experiență și capacitate de a implementa proiecte faine în lista celor respinse …

Sper doar ca pe viitor cei de la Centru să fie mai atenți cu cei pe care îi invită să judece Timișoara”, a scris pe Facebook , Sebastian Novovic, presedintele Drukeria.

Potrivit primarului Dominic Fritz, la evenimentele de deschidere a anului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii au participat 60.000 de oameni, au avut loc la 130 de evenimente, organizate în 32 de locaţii.

Întrebat cum s-a cunatificat numărul de participanți, primarul a venit cu o explicație ambiguă.

“Perspectiva mea personală și a celor implicați în proiect este …că avem un feedback covârșitor de pozitiv. Oamenii au fost copleșiți pozitiv de oferta culturală și de atmosfera creată”, a declarat luni, 21 februarie, Dominic Fritz.

El nu a ezitat să se laude cu viitoare proiecte, care sunt însă finanțate de către Ministerul Culturii. “Nu ne oprim aici.

Mâine (marți, 21 februarie – n.r.) lansăm trei apeluri cu banii Ministerului Culturi, pentru a suplimenta programul cultural. European Echoes – Ecouri Europene, pentru toți partenerii noștri din Europa cu 6 milioane de lei, apoi un apel pentru proiectul European Echoes, cu 5,5 milioane de lei – Inside Timișoara și Grow Timișoara, cu 12,5 milioane de lei pentru proiecte mijlocii și mari care se pot realiza anul acesta”, a mai spus primarul orașului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

12 thoughts on “RESET, CANCEL CULTURE sau pură ignoranță? Simboluri ale culturii timișorene, ignorate total la deschiderea TM 2023

  1. Explicația e, pe cît de tristă, pe atît de simplă. Încercați să aflați cîți din cei care își spun azi timișoreni, erau pe aici în anii 60-70 cînd intram la concertele Phoenix, la Sala Olimpia prin vitrine ! De unde vreți să simtă ei ceva pentru Phoenix sau Ilie Stepan ? Ei au afinități doar pentru tarafurile de țigani care cîntau la evenimente prin satele pe unde au crescut și s-au educat ! Singura problemă e că, datorită imbecililor cu drept de vot, au ajuns decidenți în satul nostru, pe care, eu unul, l-aș prefera ca în anii 601 !

  2. Nu vă supărați, dar Trupa Phoenix a cam încetat să fie „reper cultural și moral incontestabil al Timișoarei”, sau cel puțin domnul Covaci, de când a ales să se înhăiteze cu diverși politicieni care au valori care nu se aliniază deloc cu cele timișorene 🙂

  3. Dacă vă referiți la faptul că Nicu Covaci și doi colegi din trupa Phoenix au cântat la nunta lui George Simion, de la AUR, sunt in asentimentul Dvs ca a fost un gest greșit ca imagine și asociere. Însă e dreptul său să se asocieze cu cine vrea și să cânte la masa cui vrea. Episodul cu Simion Aur nu face cinste trupei. Dar e un episod pe care l-au decis singuri și de bună voie. Asta nu anulează și nu distruge spiritul cultural și timișoarean al formației etalon pentru Timisoara – Phonenix sau versurile cântecelor lor, devenite și ele “icon”, versuri ce aparțin venerabililor Andrei Ujică și Șerban Foarță.

  4. Organizare de corporatisti scapati din lat. Sa vedeti cand vor da cu sibsemnatul pentru banii cheltuiti. Curtea de conturi nu doarme !!!! :)))

  5. eh… depinde pe cine întrebi… dacă întrebi un userist totul a fost și va continua sa fie perfect. pentru ca useristii sunt stăpânii adevărului absolut

  6. Sofia .. trupa Phoenix trebuie sa trăiască , in pandemie au avut de suferit precum mulți alți artiști , așa ca ocazia de a cânta la acea nunta a fost pur si simplu din motive financiare și nu pentru ca ar simpatiza cu vreun partid .. Phoenix sau Nicu Covaci au și ei taxe și cheltueli și nu sunt un bun public ca sa le interzicem noi cui sa cânte. Este meseria lor si ei știu ce e mai bine pentru ei

  7. E orice dar nu reprezentativ pt TM, Cargo e tot Tm , Stephan Ilie la fel și alții.Asta sa ales asta avem.Plini de oameni care se cred capabili.O întrebare retorică că doar peștele de la cap se inpute, cum ați putut alege un șomer în funcția de primar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *