Repopularea Munților Carpați cu zimbri continuă: șapte exemplare superbe eliberate într-o zonă de munte din Banat

zimbru 3

Cel mai recent transport efectuat în cadrul proiectului LIFE RE-Bison, derulat de WWF România și Rewilding Europe, consemnează o premieră: prima relocare doar cu masculi de zimbru, din Europa. Șapte exemplare au ajuns Măgura Zimbrilor de la Armeniș și, după perioada de carantinare, vor fi eliberate în sălbăticie.

CITEȘTE ȘI: Taxă suplimentară pentru comenzi non-electronice, de la 1 august. Cum poate fi evitată

 Zimbri au petrecut împreună șase luni în rezervația Donaumoos pentru a se cunoaște și a facilita procesul de adaptare odată ajunși în mediul necunoscut al Munților Țarcu.

„După 6 ani de proiect putem spune că am avut parte de multe premiere, de la faptul că am avut peste 25 de pui născuți în libertate, la datele GPS care ne indică faptul că un zimbru a ajuns la peste 2000 de metri altitudine în Munții Țarcu, iar acum am reușit să avem un transport unicat, format doar din masculi. Proiectul este unul de pionierat, iar asta ajută întreaga comunitate științifică din Europa să înțeleagă mai bine specia și să avem rezultate bune în conservarea ei.”, spune Marina Drugă, Manager proiect LIFE RE-Bison, WWF-România.

 

După perioada de carantinare masculii nou-veniți vor păși în liberate unde, mulțumită ultimelor două transporturi din acest an, acum există o populație de 100 de zimbri, cea mai numeroasă din România.

Acești masculi sunt încă tineri, dar la maturitate pot depăși 800 kg, în timp ce femela de zimbru poate atinge peste 600 kg. Masculii de zimbru sunt solitari și majoritatea timpului o petrec departe de grupul de female cu pui, dar revin în perioada de împerechere și peste iarnă.

 

“Masculii de zimbru care au sosit ieri în Măgura Zimbrilor ne-au artătat un pic din comportamentul lor complex, chiar la ieșirea din camion.

Unii au ieșit instant și s-au îndreptat spre tufele de mur pe care le-au luat în coarne. Acest comportament de refulare prin care își dau frâu liber energiei acumulate pe parcursul transportului ne-a oferit un spectacol inedit și încă o dovadă a forței lor.

Alte exemplare au optat să se înfrupte din fruzele fragede și iarba grasă din țarc”, povestesc cei de la WWF-România.

 

Odată răspândit în întreaga Europă, zimbrul european a fost dus la dispariție la începutul secolului al XX-lea prin vânătoare excesivă și pierderea habitatului. Începând cu anul 2014, programul de reintroducere a zimbrilor, în curs de desfășurare de către Rewilding Europe și WWF-România, este cea mai mare încercare de acest gen din Carpații Meridionali.

Primele două transporturi au avut loc în 2014 și 2015 în Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș. Transporturile s-au repetat apoi din 2016 în fiecare an în cadrul proiectului LIFE Re-Bison finanțat de Comisia Europeană. Acum avem cea mai mare populație în libertate de peste 100 de exemplare. Obiectivul general al proiectului LIFE Bison este stabilirea unei populații sălbatice de zimbri viabilă din punct de vedere demografic și genetic în Carpații Meridionali.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *