Croaţia schimbă placa: putem intra doar cu certificat de vaccinare sau cu test

Croaţia schimbă placa: putem intra doar cu certificat de vaccinare sau cu test

Autoritatea Națională de Protecție Civilă din Republica Croația a actualizat condițiile de intrare pe teritoriul croat, acestea fiind valabile până la data de 15 iulie 2021, potrivit MAE.

Persoanele care sosesc din zone sau state membre UE/ale Spațiului Schengen și state asociate Spațiului Schengen, inclusiv România, pot intra în Republica Croația dacă dețin un certificat digital al Uniunii Europene privind COVID, care atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea de COVID-19, eliberat în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European şi al Consiliului European din 14 iunie 2021 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare şi vindecare de COVID-19, pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19.

Persoanele menționate anterior, care au tranzitat, înainte să intre în Republica Croaţia, alte state/regiuni, trebuie să dovedească faptul că au tranzitat aceste state/regiuni fără opriri intermediare care să nu fie strict necesare.

Persoanele care sosesc din zone sau state membre UE sau ale Spațiului Schengen și state asociate Spațiului Schengen și care nu dețin certificatul digital al UE privind COVID sunt obligate să prezinte la intrarea în Republica Croația unul dintre următoarele documente:

  • un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, a cărui valabilitate să nu depășească 72 de ore de la momentul testării sau un test rapid antigen negativ (testele rapide antigen admise se regăsesc în Lista comună a testelor rapide antigen recunoscute reciproc de către statele membre ale Uniunii Europene, publicată de Comisia Europeană), efectuat cu maximum 48 ore anterior intrării în Croația.
  • Atenție! Persoanele care nu prezintă la intrarea pe teritoriul croat rezultatul negativ al unui test pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 au posibilitatea de a efectua un test molecular tip PCR sau test rapid antigen, după intrarea în Republica Croaţia, pe cheltuială proprie, cu obligația de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ, iar în cazul în care testarea nu este posibilă, acestea sunt supuse măsurii autoizolării pentru o perioadă de 10 zile.
  • o adeverință de vaccinare împotriva COVID-19, eliberată în ultimele 210 zile anterior intrării în Republica Croația, prin care se demonstrează vaccinarea cu două doze, în cazul vaccinurilor agreate de UE (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Gamaleya, Sinopharm) sau cu doza unică, în cazul vaccinurilor care se administrează într-o singură doză (Janssen/Johnson&Johnson). În cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză (Janssen/Johnson&Johnson) este necesară trecerea a cel puțin 14 zile de la inocularea dozei unice.

Persoanele care au fost vaccinate cu vaccinurile Pfizer, Moderna sau Gamaleya pot intra în Republica Croația în perioada începând de la a 22-a până la cel mai târziu a 42-a zi de la data efectuării primei doze de vaccin Pfizer, Moderna sau Gamaleya, respectiv în perioada de la a 22-a până la cel mai târziu a 84-a zi de la data efectuării primei doze de vaccin AstraZeneca.

  • o adeverință/certificat medical care atestă faptul că s-au vindecat de COVID-19 şi au efectuat o doză de vaccin în interiorul perioadei de șase luni de la data infectării cu virusul SARS-CoV-2, cu condiția ca vaccinarea să se fi efectuat cu mai puțin de 210 de zile până la data intrării în Croația.
    un test tip PCR cu rezultat pozitiv sau un test rapid antigen (în conformitate cu Lista comună a testelor rapide antigen recunoscute reciproc de către statele membre ale Uniunii Europene, publicată de Comisia Europeană), prin care se confirmă de către un medic că persoana în cauză a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2 și este vindecată, efectuate în ultimele 180 de zile anterioare intrării în Republica Croația și pentru care au trecut cel puțin 11 zile de la data confirmării până la intrarea pe teritoriul croat.

CITEŞTE ŞI: A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Ce state sunt acum în zona roșie

Copiii cu vârsta de până la 12 ani care călătoresc însoţiţi de părinte/tutore sunt exceptați de la obligaţia de a prezenta un test negativ dacă părintele/tutorele prezintă certificatul digital UE privind COVID sau unul dintre următoarele documente: un test PCR negativ, test rapid antigen negativ, o adeverință de vindecare COVID-19, o adeverință de vaccinare împotriva COVID-19.

Lista unităților care efectuează teste moleculare tip RT-PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea în Republica Croația poate fi consultată pe pagina de internet: https://www.koronavirus.hr/svi-testni-centri-u-republici-hrvatskoj/763.

Costul pentru efectuarea unui test variază între 70 și 200 euro.

Lista unităților publice și private din Orașul Zagreb care efectuează atât teste moleculare tip RT-PCR, cât și teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 poate fi consultată la pagina de internet: www.infozagreb.hr/korona-virus.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns