Relicva Sfântului Anton de Padova, la Timişoara

padova 2

Timişorenii vor avea ocazia marţi, 8 mai, să se închine la relicva Sfântului Anton de Padova, care va fi adusă la Biserica romano-catolică Millennium din Piaţa Romanilor (zona Traian) şi va fi expusă spre închinare cu începere de la ora 8,30. Tot atunci va avea loc Litania Sfântului Anton, iar Liturghia Solemnă se va oficia la ora 18, lăcaşul de cult urmând să rămână deschis toată noaptea pentru credincioşii care vor veni să se roage aici.

Evenimentul face parte dintr-un pelerinaj naţional, desfăşurat sub motto-ul „Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul şi mijlocitorul familiei creştine”.

CITEȘTE ȘI: Într-o comună timișeană, nemții s-au întors și investesc în legumicultură

Venerat de catolici, dar şi de creştinii ortodocşi care îl preţuiesc ca mare făcător de minuni, Sfântul Anton s-a născut la Lisabona, în Portugalia, la 15 august 1195, ca fiu al unei familii de nobili, iar la botez a primit numele de Fernando. Atras încă din pruncie de lumea monahală, el a decis, la 15 ani, să abandoneze viaţa lumească. Intră în mănăstirea Sfântul Vincenţiu de Fora de lângă Lisabona şi se dedică teologiei, pe care o numeşte „o cântare veşnic nouă ale cărei dulci melodii bucură cerul şi mângâie pământul”.

CITEȘTE ȘI: Explozie puternică în Londra: zeci de victime. Video

Tânărul îşi doreşte să fie departe de vizitele prietenilor şi ale părinţilor, astfel că decide să se retragă într-un aşezământ monahal din Coimbra, mai izolat, care să-i lase răgazul de a medita şi a studia Scriptura.

Dar şi aici, monahismul nu e cum şi-l dorea. Dezamăgit cumva de luxul mănăstirii, el hotărăşte să intre în ordinul franciscan, pe care îl stima foarte mult, iar după ce îşi termină noviciatul obţine permisiunea de a merge în Africa, pentru a lucra la convertirea necredincioşilor.

Sfântul Anton de Padova trece la cele veşnice doborât de boală, în 1231, la vârsta de 36 de ani. Se spune că la moartea sa, mâinile negre, arse de soare i-au devenit albe ca zăpada, fine, delicate, precum cele ale unui copil. Faţa sa, desfigurată de suferinţă, s-a făcut senină şi frumoasă, iar trupul chircit a redevenit zvelt, aşa cum arăta când era sănătos.

CITEȘTE ȘI: Cazul garajelor demolate, în atenția judecătorilor. Robu: ”Nu mă interesează subiectul!”

Minunile făcute de Sfântul Anton sunt atât de felurite, încât cu greu se poate hotărî în ce nevoi a ajutat mai mult.

El scapă de moarte, ferește de erezii, de nenorociri, de diavol și de ispitele lui, de bolile molipsitoare și incurabile.

Îi însănătoșește pe toți bolnavii care aleargă către el cu încredere, ajută călătorii pe ape, îi eliberează pe robi, pe prizonieri și pe surghiuniți, află lucrurile pierdute, scapă și ferește de orice soi de primejdii și ajută în orice fel de lipsuri.

Cei care îl cinstesc capătă sănătate, pace în familie, căsătorie fericită, serviciu cinstit, mijloc de trai, reușită la învățătură și la examene, noroc în acțiunile lor, ocrotire împotriva dușmanilor, creșterea bună a copiilor, apărarea avutului, câștig în procese, pâinea cea de toate zilele, ajutor în ocolirea ispitelor, ușurarea sufletelor, dar și o moarte creștinească.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns