Cazul garajelor demolate, în atenția judecătorilor. Robu: ”Nu mă interesează subiectul!”

garaje timisoara

Una dintre prioritățile declarate ale primarului Timișoarei, Nicolae Robu, vizează demolarea garajelor private de pe raza municipiului, construite pe terenul municipalității.

Scopul luării acestei măsuri este, potrivit spuselor edilului-șef, acela de a amenaja, pe acele spații, mai multe locuri de parcare. Nu contează cum.

Despăgubiri preferențiale

În urmă cu trei ani, a fost întreprinsă o primă acțiune de acest fel, în zona Soarelui, unde au fost ”rase” circa 200 de garaje.

Proprietarii acestora au încercat să poarte negocieri cu primarul, însă edilul-șef a rămas neînduplecat în decizia luată, declarând că acele spații sunt de utilitate publică.

Doar cei care au avut inserate clauze de despăgubiri în contractele de concesiune încheiate cu primăria au primit bani pentru construcție, deși legislația în vigoare prevede că, în astfel de cazuri (când o instituție a statului preia un bun imobil privat), toți proprietarii trebuie despăgubiți sau compensați, în funcție de situație.

CITEȘTE ȘI: Într-o comună timișeană, nemții s-au întors și investesc în legumicultură

Chiar și statul comunist a procedat similar atunci când a dispus confiscarea unor imobile, naționalizate ulterior sau demolate tot pentru o cauză de utilitate publică, acordându-le proprietarilor fie despăgubiri bănești fie un alt spațiu locativ.

În cazul de față, invocarea, de către juriștii primăriei, a principiului acordării despăgubirii doar acelora care au avut clauze specifice în contractele de concesiune nu este legală, câtă vreme toate contractele au fost încheiate de aceeași instituție (conținutul acestora fiind conceput de angajații primăriei, nu de cetățeni, deși, cum s-a văzut acum, în mod preferențial), tuturor li s-a perceput o taxă de concesiune pentru terenul de sub garaje, construcțiile au fost autorizate de primărie, iar cheltuielile ridicării acestora au fost suportate de către contribuabili.

CITEȘTE ȘI: Apartamente pentru profesori și polițiști, într-o localitate timișeană

Conform politicii actualei administrații locale, cei care își cumpără imobile în Timișoara ar trebui să le ceară notarilor să includă în contractul de vânzare-cumpărare și clauze de despăgubiri, în cazul în care primarului Robu i-ar veni ideea de a demola o casă pentru a planta un palmier în zona respectivă, de exemplu.

Primăria a refuzat să încheie contracte, dar a încasat bani

În 2015, zeci de proprietari de garaje din zona Soarelui, care nu au avut clauze de despăgubire în contract (nu din vina lor), au intentat proces primăriei, însă Nicolae Robu a dat dispoziție ca acestea să fie demolate oricum, fără a mai aștepta verdictul judecătorilor.

CITEȘTE ȘI: Intrusul prins într-o mașină de proprietarul acesteia, arestat preventiv pentru tâlhărie

Oamenii, reprezentați într-o acțiune colectivă de către avocatele Loredana Smolean și Alexandra Răzvan Mihalcea, au solicitat instanței să primească și ei despăgubiri, potrivit principiului egalității.

Procesul este încă pe rolul instanțelor timișene, după ce a parcurs mai multe etape, urmând ca dosarul să ajungă cât de curând și pe masa magistraților Curții de Apel Timișoara.

Doar cinci reclamanți, din cei 20, au obținut, deocamdată, dreptul de a fi despăgubiți de primărie pentru garajele demolate, în cazul celorlalți instanța de fond motivând că aceștia nu au avut încheiate contracte de concesiune.

Însă referitor la acest aspect, există o mare problemă, necunoscută probabil de magistrați, și privește modul în care administrația locală a încheiat contractele de concesiune pentru terenurile de sub garaje.

După cum am arătat mai sus, unele au avut inserate clauze de despăgubire, altele nu (dispuse după bunul plac al angajaților primăriei), dar, în multe situații, funcționarii instituției publice au refuzat pur și simplu să le întocmească (motivând că așa au primit ordin de la comenduire).

Cu toate acestea, taxa de concesiune a fost încasată an de an de la toți proprietarii de garaje, indiferent că au avut sau nu contracte.

Mai mult, de-a lungul timpului, unii proprietari au efectuat demersuri pentru intabularea acestor construcții, având autorizație pentru ele eliberată, cu ani în urmă, tot de primărie, însă din nou s-au lovit de refuzul actualei administrații de a le elibera actele necesare acestei operațiuni.

Este ușor de anticipat motivul, în contextul în care se știa de la bun început de antipatia primarului Robu față de garajele timișorenilor, majoritatea construite totuși în perfectă legalitate.

Observând tot ceea ce s-a întâmplat pe marginea acestui controversat subiect, rămân niște semne de întrebare: este primarul Timișoarei mai presus decât legea?; este normal ca într-un stat democrat să fie demolate construcțiile ridicate legal fără a fi acordate despăgubiri?; este normal ca administrația publică să acționeze după bunul plac, fără să aștepte decizia instanței?

Contactat telefonic de ”Renașterea bănățeană” pentru a obține un punct de vedere față de cele relatate mai sus, Nicolae Robu a declarat: ”Nu mă interesează subiectul”!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns