Într-o comună timișeană, nemții s-au întors și investesc în legumicultură

O firmă germană deține în prezent peste 36 de hectare în comuna timișeană Tomnatic, pe care intenționează să înființeze sere de legume.

”Au cumpărat terenul de la Foradex. Inițial acolo a fost CAP-ul, mai exact, zootehnia, SMT-ul și complexul de sere.

Momentan, investitorii se află în faza de proiectare și speră ca până în luna octombrie să ridice primele sere. În total vor fi trei complexe.

CITEȘTE ȘI: Cazul garajelor demolate, în atenția judecătorilor. Robu: ”Nu mă interesează subiectul!”

Pentru început, vor cultiva tomate”, a declarat Vasile Taciuc (foto), viceprimarul comunei Tomnatic.

Potrivit acestuia, germanii au cumpărat și toate sondele geotermale pe care le vor exploata pentru încălzirea culturilor timpurii de legume.

”Așa a fost și înainte de 1989 la Tomnatic, când serele aveau două sisteme de încălzire, unul cu apă termală și altul cu combustibil lichid. La noi cultivarea legumelor în sere reprezintă o tradiție.

CITEȘTE ȘI: Rusalii 2018: S-a decis, bugetarii nu vor avea nouă zile libere

Aveam hectare întregi de tomate, castraveți și garoafe, mare parte din producție fiind destinată exportului în Republica Democrată Germană”, a precizat Vasile Taciuc.

Conform acestuia, investitorii străini intenționează, pe lângă cultivarea legumelor, și înființarea unei fabrici de procesare.

”În prima fază, ei pot oferi 300-400 de locuri de muncă, ceea ce este bine pentru locuitorii noștri.

În jur de 100 de săteni muncesc în străinătate ca sezonieri, însă mare parte dintre aceștia lucrează la fabricile din Sânnicolau Mare.

Oamenii vor prefera să renunțe la navetă, iar germanii au promis că vor oferi salarii mai bune”, a conchis viceprimarul din Tomnatic.

3 Comments
Petrov 03/05/2018
Wow ce tare!!! Cele care au fost le au distrus sa facă loc pentru nemți!!! Nu e moment de sărbătoare. Au distrus ce a fost al nostru pentru a face loc cotropitorilor. Aproape 25 h de sere au fost produceau legume bune soiuri autohtone probabil mult mai sănătoase. Acum vin altii sa ne învețe ce sa facem cu soiurile lor cu substanțele lor cu substratul de nucă de cocos....asta ca sa nu mai urmăm ca nu găsim produse RO in magazine. Chiar nu vedeți că nimic nu mai este al nostru.....asta va bucură??
sic 03/05/2018
Republica Democrată Germană ?adica export la un destinatar inexistent ....