Unul din cinci supraviețuitori de infarct miocardic suferă al doilea eveniment cardiac în următorul an, susțin specialiștii. Numărul deceselor cauzate de infarctul miocardic acut în România este încă mult mai mare decât media europeană. La nivelul anului 2014, rata de mortalitate era cea mai ridicată dintre toate țările UE, conform raportului dedicat României realizat de OECD Health Data în cooperare cu Observatorul European al Sistemelor și Politicilor Europene de Sănătate, publicat în noiembrie 2017.
Atragerea atenției asupra importanței de a preveni complicațiile bolilor cardiovasculare și mai ales asupra riscului cardiovascular mărit pe care îl au pacienții care au suferit un infarct este obiectivul campaniei ”Câte vieți are inima ta?” inițiată de Societatea Națională de Medicina Familiei și Fundația ”Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare.
Conform medicilor, infarctul și bolile cardiovasculare în general pot fi prevenite prin acțiuni simple, ușor de înțeles și de aplicat, cum ar fi o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat.
”Pacienții subestimează riscurile și complicațiile infarctului miocardic. Majoritatea supraviețuitorilor unui infarct au o aderență la tratament de doar două-trei luni, după care încep să se simtă bine și uită că inima lor are nevoie de mai multă atenție.
Trebuie să se prezinte la controale regulate, la medicul cardiolog și la medicul de familie, trebuie să respecte recomandările de tratament făcute de medic, să țină sub control factorii de risc cardiovascular și să conștientizeze că riscul de a dezvolta un al doilea episod cardiovascular este foarte mare, iar acest al doilea episod poate fi fatal”, a precizat Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.
Pai in complicitate cu statul,patronii de mezeluri si alte produse alimentare fac deosebit de sarate,caci kg de sare e mai ieftin decit kg de mezeluri,iar acesti escroci sunt si chipurile autorizati.