Rabla nu se va mai lăsa casată fără ITP-ul valabil

rabla 3

De anul viitor, programul Rabla se va derula după noi reguli. Una dintre cele mai importante modificări cuprinse într-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Mediului este că pe lângă vechimea mașinii mai mare de opt ani, aceasta va trebui să aibă și inspecția tehnică valabilă.

Mai exact, este una dintre propunerile cuprinse într-un proiect de ordin al ministrului mediului, privitor la modificarea și completarea ghidului de finanţare a programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional.

CITEȘTE ȘI: Super captură a unui pescar în centrul unui oraş timişean! Astfel de exemplare nu s-au mai prins de mai bine de 15 ani în acea zonă

Obligativitatea valabilităţii ITP-ului la casare se referă la autoturisme, microbuze, autoutilitare şi autospeciale uşoare.

Acestea vor trebui să fie înmatriculate în țara noastră și să aibă cel puțin componentele esențiale, respectiv motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, dar şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi catalizatorul, dacă acestea au fost montate pe mașină din fabricaţie.

CITEȘTE ȘI: Câine îngropat de viu într-o criptă

În cazul în care anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior celui al fabricaţiei, se va considera an de fabricaţie anul înmatriculării.

Evident, schimbarea nu poate fi pe placul proprietarilor de maşini uzate, dar proiectul conţine şi niscai zăhărel, mai precis bonusuri financiare atractive pentru cei care îşi schimbă rabla cu o maşină nouă şi mult mai puţin poluantă.

CITEȘTE ȘI: Băiețel de numai trei anișori, salvat miraculos de un echipaj al SMURD Timiș. Tatăl le mulțumește cadrelor medicale

În 2019, potrivit proiectului Ministerului Mediului, prima de casare va avea tot valoarea de 6.500 de lei, dar mașinile care se vor putea achiziționa vor trebui să genereze cel mult 120 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, spre deosebire de limita din acest an, de 130 g.

Totodată, cei ce vor dori să-și schimbe mașina veche vor putea primi și un ecobonus în valoare de o mie de lei dacă autovehiculul nou va fi dotat cu un motor care nu generează mai mult de 96 g de dioxid pe kilometru, iar acest „premiu” va fi în valoare de 1.700 de lei pentru cumpărarea unui automobil cu motor hibrid.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Rabla nu se va mai lăsa casată fără ITP-ul valabil

  1. Astia sunt nebuni!!! Nebuni de tooooot! Pai de aceea dau masina la programul rabla sa-mi iau masina noua si sa nu mai platesc pentru cea veche RCA-ul si taxa de ITP. Idiotul care a ineóventat „modificarea ” aceasta este taaaaaare ingramadit!!! Concret: ma duc la ITP cu RABLA DE RABLA, dau spaga vrea 200 de lei, primesc ITP-ul pe 1 an, platesc RCA-ul pentru RABLA de RABLA la cea mai ieftina firma , mai fac si un mic CASCO tot pe baza de spaga si din „intamplare” si fara vina mea accidentez RABLA DE RABLA in asa fel sa-mi scop banutii pe un Logan de vreo 4 ani . Intrebare de 100 de puncte CINE PIERDE la faza asta?

Lasă un răspuns